Lectia de echilibru

0
857

La 70 de ani, maestrul Wushu, Zhu Rong Fu, te invata despre sanatate si tinerete

Nu am crezut ca ma voi atasa vreodata de Romania. De fapt, nu de tara m-am legat, ci de oamenii cu care am lucrat atata timp. M-am nascut in China in 1942 si am crescut printre oameni pasionati de medicina si de arte martiale. De mic, am invatat sa lupt si sa vindec de la Wang Ziping, un adevarat erou national, un om care a insemnat enorm pentru China acelei perioade. Desi a lucrat multi ani ca garda personala a lui Chu En Lai (n.r.: lider comunist chinez si primul Premier al Republicii Populare Chineze), Wang a fost un om traditionalist care ne-a insuflat o educatie confucianista, in care respectul si munca aveau un loc important. China in care am crescut eu este foarte diferita de China de azi, dar lucrurile care conteaza cu adevarat nu se vor schimba niciodata, pentru ca ele sunt parte a culturii chineze.

AM STUDIAT MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA si sunt acupuncturist. In Romania am venit cu multi ani in urma, alaturi de alti chinezi, pentru a incepe o viata noua si pentru a deschide un cabinet de acupunctura. Nu mai stiu exact motivul pentru care am plecat din China, dar stiu cu siguranta ca am ramas aici pentru ca am gasit oameni cu care m-am inteles, desi nu vorbeam limba. Nu este usor sa vii intr-o tara straina si sa reusesti. Am avut, insa, doua mari avantaje: medicina si artele martiale. Dincolo de limba, de nationalitate sau de rasa, oamenii sufera la fel, corpurile noastre sunt construite la fel, iar bolile nu tin cont de nimic. Sistemul chinezesc de diagnosticare te invata sa intelegi oamenii fara sa discuti prea multe cu ei, ci doar sa le observi simptomele si sa le urmaresti dezechilibrele.

CEL CARE ALINA DUREREA ESTE RESPECTAT, iar eu am fost la randul meu respectat de pacienti si de familiile lor. Am reusit treptat, prin munca depusa, sa imi fac un nume in Bucuresti, la inceput tolerat intr-o clinica medicala, unde nimeni nu avea incredere in acupunctura, apoi in cabinetul meu. Nu a fost o perioada usoara pentru mine, dar am pastrat mereu in minte cele invatate in copilarie: fara munca si dedicare este imposibil sa ai succes. Evident, poti sa faci bani repede sau sa iti faci un nume, dar succesul inseamna mai mult. Succesul inseamna ca oamenii sa te respecte si sa aiba incredere in tine, iar tu sa fii un adevarat model pentru ei. Asa am crescut, asa am fost educat, iar aceste idei m-au ajutat si m-au tinut pe linia de plutire atunci cand imi era greu.
Artele martiale (Wushu sau Kung fu) au fost pentru mine refugiu si sursa de bucurie. Azi, tehnicile vechi de lupta nu prea isi mai gasesc rostul in societatea moderna. Nu poti sa umbli cu sabia in mana sau sa provoci pe cineva la lupta pe viata si pe moarte. Iar tehnicile noastre vechi de antrenament erau obositoare si repetitive. Imi amintesc ca rupeam o pereche de incaltari pe antrenament si, cum nu eram foarte bogati, trebuia sa le coasem sau sa le lipim, asa ca talpile noastre erau vesnic insangerate. Antrenamentul traditional presupunea educarea vointei si construirea caracterului, dupa principiile confucianiste.

IN TINERETE, COMPETITIILE ERAU UNA DINTRE PASIUNILE MELE. La un moment dat, am fost ales drept Vicepresedintele Asociatiei de Wushu din Shanghai, un titlu de care sunt foarte mandru si azi. Cu timpul, am descoperit ca marele beneficiu al artelor martiale este un organism sanatos si o mai buna interactiune cu oamenii. Aceste doua elemente mi-au fost de ajuns pentru a gasi si in Romania un grup de tineri cu care am format un club de arte martiale si pe care am inceput sa ii invat tot ce stiu. Multi dintre ei deja au plecat. Asa este conceput sistemul: cine nu rezista si nu este pasionat, paraseste echipa. Insa, cei care au ramas au invatat multe. Am dominat mai bine de 15 ani competitiile nationale din Romania, am obtinut titluri europene, dar cel mai important lucru este ca acei copii pasionati sunt si astazi prietenii mei.
Prin ei am reusit sa raman mereu tanar. Am descoperit, cu tristete, ca in Romania batranii stau departe de tineri si imbatranesc mai repede, mai urat si isi pierd bucuria de a trai. Daca esti inconjurat de tineri, esti mereu activ, ai alt tonus.
Eu, unul, exersez diferite tehnici de arte martiale in fiecare dimineata, iar seara predau – este un program care ma ajuta sa ma mentin activ si sanatos.

MUNCA LA UN CABINET MEDICAL ESTE ASPRA SI NEPLACUTA. Oamenii sufera si este imposibil sa nu fii afectat de suferinta lor. De aceea, ai nevoie de echilibru. Iar cea mai buna modalitate prin care il poti obtine este miscarea. Orice dezechilibru cu care te confrunti atrage diverse boli. Asa imbatranesc oamenii.
Am vazut multi romani de 50 de ani care au organism de 70 si mai bine. Explicatia este foarte simpla: nu se intretin, renunta la ei, la miscare. Un corp care nu este activ devine cu usurinta un loc de depozitare a stresului. In China se stie asta de mii de ani si tocmai din acest motiv educatia medicala include multe forme de miscare ideale pentru prevenirea suprasolicitarii orga­nismului. Toate sunt elemente care elimina tensiunea, refac si echilibreaza corpul. Fie ca o gasesti in artele martiale, in dans sau in alt tip de sport, miscarea aduce dupa sine echilibru. Asa cum spune un vechi text taoist „o zi yin, o zi yang, o viata fara incetare“.

A consemnat Alexandru Ganci • Foto: Manole Sava
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here