Suferi de calviție? Învață să o tratezi!

0
946

De Dan Foster. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Guliver/Getty Images.

Când cineva vrea să atragă atenția asupra mea într-o încăpere, mă descrie drept „tipul chel“. Dar chiar și atunci nu ies în evidență, deoarece milioane de bărbați suferă de alopecie androgenică, întâlnită frecvent sub denumirea de „model masculin de chelie“.

Pierderea părului la vârsta de 20-30 de ani pare sfârșitul lumii în acea perioadă, însă te asigur că nu e chiar așa. Scapă de teama că femeile frumoase nu se vor întâlni cu un bărbat care a rămas fără fire de păr pe cap. Acum câțiva ani, un studiu de la Facultatea Wharton din cadrul Universității Pennsylvania a descoperit că tipii cu capul ras erau percepuți ca personalități mai dominante decât cei care aveau o podoabă capilară bogată. Vrei o dovadă? Uită-te la John Malkovich sau la Vin Diesel. În plus, femeile consideră puterea sexy.

Totuși, dacă ar avea opțiunea de a alege, majoritatea tipilor chei ar prefera să aibă mai mult păr de pieptănat decât mai mult păr în pieptăn. Ni s-a promis de mai mult de un deceniu un leac împotriva căderii părului, dar răbdarea noastră începe să se ducă și ea. Uneori, în pofida pieței imense și cu potențial pentru un remediu eficient și accesibil ca preț, pare că nimeni nu încearcă să găsească unul.

Din 1997, Food and Drug Administration (FDA), agenția americană care se ocupă de medicamente, nu a mai aprobat niciun produs care să combată chelirea, doar câteva invenții cu laser (vezi pagina 52). O simplă căutare pe Internet m-a dus către niște forumuri cu câteva „remedii“ interesante, precum tatuajul scalpului (camuflează zona fără păr!), șampoane pe bază de cafeină (fac foliculii piloși atât de țepeni încât trebuie să producă ceva!) și numeroase decocturi din ierburi care conțin capsaicină, compusul care dă iuțeală ardeiului (îți inundă scalpul cu sânge proaspăt, oxigenat!). Conform unui articol din tabloidul National Enquirer – și cine sunt eu ca să nu-i cred pe cuvânt? –, Leonardo DiCaprio își masează capul cu tot felul de remedii, inclusiv suc de lămâie, hrean și amestecuri de condimente. În mod evident, au un miros atât de pronunțat încât s-au plâns de asta și unele modele cu care se întâlnește.

Înainte de a face o greșeală titanică cheltuind sume imense de bani munciți din greu pe aceste soluții „miraculoase“, fii conștient de faptul că niciuna dintre ele nu-ți va regenera părul ori umple zonele cu probleme într-un mod care să-ți păstreze demnitatea. „Dar urmează să apară tratamente legitime – cu adevărat“, spune dr. Angela Christiano, profesor specializat în căderea părului și remedii la Universitatea Columbia. În realitate, în următorul deceniu voi putea să aleg din numeroase opțiuni valabile de regenerare a părului și mă voi bucura din nou de onoarea de a fi identificat la petreceri drept „tipul cu păr des“. Iată ce se întrevede la orizont.


Inhibitori JAK

Timp de așteptare 3-5 ani

Părul sănătos crește în cicluri. Un folicul produce un fir de păr care arată sexy un timp și apoi cade. Foliculul rămâne temporar în stare latentă înainte de a se regenera. Numărul de cicluri ar trebui să fie nelimitat, dar la bărbații chei, noul fir de păr crește la loc mai subțire cu fiecare an, până devine ca un puf de piersică. Părul nu a dispărut; e doar imperceptibil. În octombrie, Christiano a început să folosească o clasă de medicamente numită inhibitori ai kinazei Janus (JAK), care vizează activitatea celulelor inflamatorii pentru a stimula foliculii să crească din nou în cicluri dense și rapide. Doctorița a reușit cu succes să realizeze asta la șoareci și la celulele umane. E de văzut dacă funcțio­nează pe bărbați. Din moment ce medicamentele sunt deja aprobate de FDA pentru alte scopuri, au trecut testul siguranței și pot fi folosite curând în studii clinice.


Celule stem

Timp de așteptare 5 ani

În ultimul timp, cercetătorii sunt foarte încrezători în potențialul celulelor stem de a regenera părul uman. Dar când celulele stem foliculare sunt crescute în laborator, ele își pierd capacitatea de a induce noi foliculi odată implantați în scalp. Se pare că nu sunt suficient de puternice pe cont propriu. „O soluție ar fi să găsim modalități de a le restabili proprietățile inductive, crescându‑le în condiții speciale de laborator și aducându-le înapoi într‑o stare potentă“, spune Christiano. Oamenii de știință de la Institutul medical de cercetare Sanford Burnham Prebys au descoperit recent că pot să genereze noi foliculi prin folosirea unui tip de celulă de piele umană extrasă de la celulele stem pluripotente. Până acum, doar șoarecii s-au bucurat de roadele acestei descoperiri. Cu toate acestea, cercetătorii cred că celulele pluripotente pot fi folosite pentru a produce noi fire de păr. Studiile pe subiecți umani sunt programate să înceapă în viitorul apropiat.


Clonarea foliculului pilos

Timp de așteptare 5-8 ani

În prezent, cel mai bun mod de a rezolva problema calviției e transplantul de păr pe cale chirurgicală (vezi „O poveste a două transplanturi“ din dreapta). Ai la dispoziție aparate de microchirurgie asistată de roboți, care pot crea un aspect remarcabil de natural. Dar aceste proceduri nu sunt ieftine (10.000 de dolari) și nu produc noi fire, ci implică doar prelevarea unor foliculi de păr exis­tenți și transplantarea lor pe părțile de scalp afectate. Dacă ai început să chelești de ceva timp, s-ar putea ca părul rămas să fie prea rar pentru a furniza suficiente situri donatoare (părţi ale scalpului din care se extrag grefele de păr). Dar cum ar fi să iei doar 100 de foliculi și să-i clonezi în 100.000 – numărul mediu de fire cu care se nasc cei mai mulți bărbați? În 2012, un grup de cercetători japonezi a înregistrat un succes preliminar în clonarea foliculilor. Conform lui Christiano, domeniul medicinei regenerative avanse­ază rapid, așa că s-ar putea să beneficiezi cât de curând de noua tehnologie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here