Invata sa spui nu

0
320

Orice copil de doi ani poate zice “NU”. Si o face cu o grea ca demna de un novice ce lucreaza la un birou de acordare a creditelor. E mult mai greu sa dai un raspuns afirmativ, pentru ca asta necesita gindire, precum si o intelegere a situatiei. In schimb, nu este o reactie retexiva, instinctiva, innascuta. Ne simtim foarte bine atunci cind darimam totul in cale si spunem nu cu intentie si fara echivoc; asta pentru ca e un lucru simplu, lipsit de subtilitati.

E foarte greu, insa, sa spui nu cu zimbetul pe buze, in asa fel incit sa ob cii ce vrei, fara sa pierzi situa cia de sub control si respectul celorlal ci. Vrei sa spui nu copiilor tai fara ca ei sa inceapa sa spuna ca te urasc. Vrei sa-l refuzi pe seful tau fara ca asta sa- ci afecteze cariera profesionala. Vrei sa refuzi o cerere in casatorie, dar i ci doresti ca rela cia cu persoana iubita sa continue.

Problema e ca intram in panica atunci cind sintem presa ci sa spunem nu in asa fel incit sa nu stricam rela cia cu celalalt. Ca atare, vom raspunde afirmativ si vom plati pentru asta mai tirziu. Pentru a te ajuta, am apelat la niste exper ci in raspunsuri negative, oameni (celebri sau mai putin celebri) care au transformat refuzul intr-o forma de arta. Urmeaza-le sfatul si vei merge mai departe fara sa- ti faci dusmani. Adica spui un NU cu efect pozitiv.

Cum sa spui nu copilului tau

Probabil faci asta de 15 ori pe zi. Prin urmare, e normal ca el sa nu mai reac tioneze la asa ceva si sa continue nazbitiile. Faimosul pediatru William Sears spune ca cea mai buna abordare e aceea de a considera fiecare Nu drept o adevarata bomba atomica. Acest cuvint trebuie folosit cu multa cumpatare, pentru ca fiecare rostire a sa, mai ales daca e acompaniata si de o voce grava, poate deveni apasatoare pentru un copil.

Probabil ca stie el ceva: are 8 odrasle si a scris 30 de car ci despre ingrijirea copiilor. El ii inva ca pe parin ci sa transmita un refuz fara sa apeleze la cuvintul in cauza. N-ai voie sa te joci la calculator din motivul cutare func tioneaza mai bine decit ” N-ai voie, pentru ca asa vreau eu!”. Daca poti sa-i oferi o alternativa, cu atit mai bine. Aici intervine si negocierea parinte-copil , spune dr. Sears. N-ai voie sa te joci cu cu titul, dar po ti sa te joci cu mingea.

Astfel, le oferi o sugestie inca inainte de a dori sa protesteze. E un mecanism care functioneaza si la copiii mai mari. Nu poti sa iei masina, dar o sa te las sa-ti faci de cap cu vechea mea bicicleta. Regulile ferme si stabilite dinainte vor limita situa tiile in care parin cii sint nevoi ti sa spuna nu. inainte sa intri cu copilul intr-un magazin de jucarii, trebuie sa cade ti de acord asupra a ceea ce este permis, respectiv interzis: Ai voie sa- ti alegi o singura jucarie.

Cind e posibil, personalizeaza adresarea (” Nu si pentru Mihai!”). Vei parea mai pu tin dictatorial, iar copilul va in telege mai bine ce doresti. Cind nu mai ai nici o solutie, foloseste acel Nu nuclear de care vorbeam. Daca are 3 ani si se repede cu tricicleta in strada, striga tare si apasat “Nu!”. Te va asculta.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here