Incalzirea globala, etapa locala

0
263

In fata unui viitor care se intrezareste cu dificultate prin aburii fierbinti ai incazlirii globale, omenirea se consoleaza cu siguranta fragila a prezentului.

Nu am incredere in meteorologi

Nu stiu voi cum va descurcati, eu unul sunt foarte precaut in ceea ce-i priveste. Cand am avut nevoie de o prognoza pe mai mult de trei zile, nu mi-au fost de folos nici buletinele de stiri, nici CNN Weather, nici Weather Channel, nici Romica Jurca.Si m-am trezit cu cortul pe Varful Toaca (1907 m) din masivul Ceahlau pe o vreme cand nici cainele nu-ti venea sa-l dai afara din cusca; am ajuns la Roma pregatit pentru 18 grade in loc de 32 si la Cannes, la sfarsitul lui mai, a trebuit sa-mi cumpar trenci si umbrela de pe Croazeta.

Meteo Show

Meteorologii sunt o casta aparte. Se inrudesc ca reputatie cu operatorii de sondaje de opinie. Insa ei macar au o scuza pe care, nu stiu de ce, uita sa o invoce. Daca operatorii de sondaje lucreaza cu calculul probabilitatilor, meteorologii opereaza cu timpul probabil. Ei nu spun ca asa va fi vremea, ci probabil ca asa va fi vremea. Doar ca acest probabil a disparut de multa vreme din coada buletinelor meteo prezentate de televiziuni.Pe undeva, e de inteles: cata vreme stirile presupun informatie corecta, exacta si verificata, la fel trebuie sa fie si stirea despre vreme. Nu mai zic ca la televizor vremea e un show: plasme, animatie, nourasi, fulgere si, in curand, sa-i dea al de Sus sanatate dlui Prigoana, prezentatoare sexy la Meteo TV: ce mai conteaza timpul probabil, de vreme ce esti sigur ca vezi o fata cu sani frumosi. Ce-i in mana nu-i minciuna.

Incalzirea globala la Piatra-Neamt

Dupa cum vedeti, nu e vina lor, a meteorologilor. Lasa ca trebuie sa ghiceasca intentiile acestei dame cu capricii numita vreme, s-au mai gasit si unii care vor s-o faca din probabila responsabila. Si atunci cine te mai ia in serios pe tine, meteorologul de serviciu, cand anunti lumea ca incalzirea globala a devenit un fenomen periculos? E cumva ca in bancul acela cu balbaitul care incearca sa te avertizeze ca esti pe cale sa calci intr-un rahat. Eu, cand ii vad pe climatologi si meteorologi agitati, incep sa ma uit mai atent pe unde merg. Desi cred ca e cam tarziu si suntem deja in rahat. Mie cel putin a inceput sa-mi miroasa ciudat de acum cativa ani.In fiecare vara petreceam cateva saptamani la parintii mei, la Piatra-Neamt. Oras de munte, aer curat, racoare. La amiaza, mancam in curte. Chiar daca erau 30 de grade, nu le simteam. Iar daca le simteam, gaseam racoare in casa, fara ca ea sa se numeasca aer conditionat. Pur si simplu, casa isi pastra temperatura in jurul a 20 de grade. Nu puteam dormi la pranz fara o patura pe mine. Iar noaptea, in mijlocul verii, ne acopeream cu plapumi. Pana acum 3-4 ani nu cred ca exista vreun aparat de aer conditionat in Piatra Neamt si ii invidiam pe ai mei pentru ca nu aveau nevoie de asa ceva. Ei bine, acum au.Azi, orasul de la poalele Pietricicai a devenit ceea ce se numeste an emerging market pentru aerul conditionat. Ca el, probabil multe alte localitati montane. De vreo doi ani, n-am mai luat pranzul in curte. Caldura e inabusitoare si, ciudat, e prezenta si in casa. Siesta inseamna sa transpir pe canapea, in sort si maiou. Noaptea e la fel de inabusitoare. Transpiratia continua, desi am renuntat la plapuma, ba

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here