Ia-ți porția de adrenalină urbană

0
561

De Amalia Dobre. Foto: www.austria.info

Ne-am propus să-ți facem cunoștință cu unul dintre cele mai polivalente orașe ale Europei, văzut prin ochii unui jurnalist Men’s Health. Asta înseamnă că vei avea parte de adrenalină și ceva mișcare.

În 2015, Viena a fost numit, de către firma de consultanţă Mercer, pentru a șasea oară consecutiv, orașul în care se trăiește cel mai bine din lume. Dar nu e nevoie de cercetări sociologice ca să-ţi dai seama de acest lucru, ci de câteva zile petrecute acolo.

Ca să te ajutăm să-ţi planifici eficient următorul city break, ne-am interesat cam cât timp ţi-ar lua ca să bifezi câteva dintre cele mai ofertante activităţi pe care ţi le poate oferi acest oraș, nepunând la socoteală experienţele culinare și culturale (trebuie să știi că ai nevoie de vreo două zile ca să poţi vizita toate muzeele, fără să includem casele-muzeu ale marilor artiști vienezi). Așadar, ai nevoie de patru ore dacă vrei să-ţi petreci timpul căţărându-te și dându-te cu tiroliana, într-un parc organizat pentru așa ceva, bineînţeles. De două ore, dacă vrei să faci turul celor mai importante puncte de atracţie într-un autovehicul mai puţin obișnuit, dar care-ţi va satisface din plin nevoia de viteză și îţi va „pompa“ ceva adrenalină în corp. Și de trei ore dacă ţi-ai propus să faci și un pic de shopping în locuri secrete, însoţit de un stilist care-ţi va da sfaturi și te va ajuta să faci alegerile potrivite. Iată propunerile noastre (testate, nu oricum):

Hot Rod City Tour – două ore 

hrct_fiaker2015_sujet_ologo

Un tur al unuia dintre cele mai frumoase orașe din Europa cu o mașină legendară trebuie trecut pe listă. Dacă vrei să parcurgi kilometri întregi, în timp ce în cască ţi se explică ce vezi în stânga și în dreapta, iar la final să nu-ţi numeri bătăturile, apelează la o mașină Hot Rod.

Din aprilie 2015, modelele din circuitele Hot Rod City Tour  pot fi conduse și în Viena. Aceste Hot Rod-uri, create în Hamburg, păstrează curbele clasice ale modelelor originale, dar sunt produse manual și la scară mai mică. Mașinile sunt automate, au doar frână și acceleraţie, iar pe parcursul circuitului vei avea pe cineva în faţa și în spatele tău care te vor ghida, ceea ce-ţi va oferi mai mult timp pentru a te bucura de tur. Florian, ghidul care-ţi va sta la dispoziţie în permanenţă și cu care vei putea vorbi pe tot parcursul turului, îţi va povesti despre cele mai importante clădiri, dar îţi va da și detalii pe care nu le vei găsi pe Wikipedia, un motiv în plus să alegi această metodă de a vizita orașul. „Vom putea vorbi prin staţii Walkie-Talkie, dar nu ne vom întinde la vorbă, turul este mai mult despre plăcerea conduslui și despre descoperirea orașului“, spune Florian Matthies, managing director al Hot Rod City Tour Vienna. Mai mult, vei avea parte și de ceva adrenalină, pentru că vei conduce prin oraș, iar în zonele neaglomerate vei putea să profiţi de cei 88 km/h pe care-i ai la dispoziţie într-o astfel de mașină.

Totul începe la ora 10 dimineaţa, odată cu primul tur (ultimul e la ora 20). Ţine două ore, cu tot cu instrucţiunile pe care le primești de la ghizi, și costă 99 de euro, incluse fiind casca și asigurarea. Dacă preferi varianta cu un plus de romantism, poţi alege turul de noapte, de la ora 21 sau 22. Preţul acestuia este de 119 euro de persoană, include casca și asigurarea, dar și o mică surpriză din partea staff-ului. Parcă sună și mai interesant, nu-i așa? Iar dacă îţi dorești să mergi cu grupul tău de prieteni, se fac și tururi de câte patru ore, pentru minimum cinci persoane.

Kahlenberg Forest Rope Park – patru ore + 

Waldseilpark Kahlenberg_07

Testează-ţi aptitudinile de căţărător, depășește-ţi limitele fizice și experimentează pădurea într-o nouă perspectivă – acesta este crezul celor de la Waldseilpark, unul dintre cele mai mari parcuri de aventură din Austria, aflat pe muntele Kahlenberg, la circa 20 de kilometri de centrul Vienei.

Ai la dispoziţie 30.000 m2, 14 trasee în copaci care se întind pe 1,8 kilometri, poduri de sfoară, tiroliene, cam tot ce-ţi trebuie pentru a te ţine ocupat. Te poţi căţăra de la un metru la 20 de metri, de unde poţi admira Viena, sau poţi să te dai cu tiroliana printre vârfurile copacilor. Dacă vrei doar să te relaxezi, alege oricare dintre traseele care te fac să te simţi confortabil, iar dacă vrei să-ţi testezi curajul, poţi puncta un traseu mai dificil. Ai de ales dintre cinci trasee ușoare, marcate cu albastru (de la 110 centimetri până la șate metri), cinci trasee medii, marcate cu roșu (de la 130 de centimetri până la 10 metri) și patru trasee dificile, marcate cu negru (de la 150 de centimetri până la 20 de metri). În total sunt 135 de exerciţii și obstacole care așteaptă să fie dominate, iar pe lângă distracţie și acţiune, imaginea oferită de copacii din pădurea muntelui Kahlenberg este impresionantă.

Preţul pentru oricare dintre trasee este de 26 de euro pentru adulţi, iar pentru copii, în cazul traseelor ușoare, preţul este 13 euro și pentru cele medii,  16 euro. Acesta acoperă doar patru ore de distracţie. Pentru fiecare 30 de minute ce depășesc cele patru ore se percepe o taxă de cinci euro.

Chiar dacă se află în afara orașului, n-ar trebui să-ţi faci griji cu privire la transport. Poţi lua metroul până la staţia Heiligenstadt (U4), iar de acolo autobuzul 38A. Te poţi opri în staţia Cobenzl, pentru a vedea orașul de sus și pentru a-ţi alimenta contul de Instagram și stomacul – chiar lângă staţia de autobuz se află restaurantul Cobenzl, dar îţi sugerăm să te oprești acolo după, nu înainte.

Shopping cu Lucie – trei ore +

E știută treaba că bărbaţilor nu le place să piardă vremea prin magazine, cu atât mai mult să piardă o zi din vacanţă bâjbâind după perechea potrivită de blugi sau bocancii perfecţi. Motiv pentru care ne-am gândit c-o să te încânte ideea de a face shopping eficient, însoţit de un specialist care știe totodată ce-ţi dorești și care sunt cele mai cool magazine din Viena. Lucie Lamster Thury e omul potrivit pentru asta. Deși s-a născut în New York, unde a activat ca fashion stylist pentru diverse reviste și emisiuni TV, și e doar de câţiva ani în Viena, Lucie cunoaște cam tot ce e nou în materie de designeri locali și știe buticuri pe care ţi-ar fi greu să le descoperi ca turist. „Pe măsură ce mă acomodam în Viena, am început să merg pe străduţe lăturalnice, unde am descoperit câteva magazine minunate ale unor designeri locali și mă gândeam: «Cine ar găsi magazinele astea dacă nu ar locui în Viena»? Și așa mi-a venit ideea de a începe acest tur de shopping“, spune Lucie.

Un tur care-ţi va da ocazia nu doar să gă­­sești exact ce te interesează, dar să-i cunoști și pe proprietarii magazinelor, să le afli poveștile, iar experienţa prin magazine să capete alte valenţe decât cele cu care erai obișnuit. Un astfel de tur durează trei ore, iar dacă vii însoţit de prietenii tăi, preţul este 35 de euro (cinci-opt persoane). Bineînţeles, poţi beneficia și de un tur personalizat, nu trebuie decât să o anunţi pe Lucie de venirea ta. Mai multe informaţii găsești pe site-ul ei, shoppingwithlucie.com. Și pentru că portofoliul de magazine pe care le vei vizita alături de ea este destul de impresionant, o să-ţi prezentăm doar câteva dintre ele, cât să-ţi deschidem apetitul:

Mühlbauer

40161-muehlbauer-huete-maenner-einkaufen-shopping-19to1

Este un brand vienez de pălării hand-made fondat în 1903, iar printre clienţii faimoși ai acestuia se numără Brad Pitt, Madonna, Yoko Ono. Fie că-ţi dorești o pălărie care să amintească de Harrison Ford în Indiana Jones sau de Marlon Brando în The Wild One, la Mühlbauer o să găsești modelul potrivit.

Arnold’s

Arnolds_1

E locul unde vei găsi binecunoscuţii bocanci Red Wing, manufacturaţi în SUA, despre care se spune că rezistă o viaţă, dacă le schimbi talpa din când în când (se poate schimba chiar în magazin). Jakub Arnold, proprietarul magazinului, îţi va sta la dispoziţie pentru orice întrebare.

Eigensinnig

eigensinnig boutique wien 20cm 300dpi 01

Unul dintre cele mai hip buticuri din Viena, care funcţionează ca platformă avangardistă atât pentru designeri locali, cât și pentru designeri străini, unii dintre ei expu­nâdu-și creaţiile în exclusivitate aici. Proprietarii, un cuplu de tineri pasionaţi de artă și design, îţi vor prezenta fiecare piesă vestimentară sau accesoriu și-ţi vor explica tot ce trebuie să știi despre ea, de la execuţie până la material și compoziţie.

District 7

district 7 IMG_1075

Aici vei găsi cele mai cool tricouri desenate de ilustratori locali, dar și branduri cunoscute. Și în timp ce scotocești zâmbind printre haine cu imprimeuri haioase și îndrăzneţe, poţi admira și pereţii magazinului care servesc ca galerie de artă cu gra­ffiti  și colaje dintre cele mai inventive.

Articol preluat din ediția de noiembrie 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here