Ghid practic – Cum să schimbi bateria mașinii singur în doar 5 pași?

0
955
bateria masinii

Bateria auto este o piesă a mașinii de a cărei importanță începi să fii conștient în momentul în care aceasta dă semne că e pe cale să cedeze. Dacă nu știi care sunt simptomele care ar putea anunța că trebuie să comanzi cât mai curând un acumulator nou, observă câteva detalii care te-ar putea atenționa.

De exemplu, dacă farurile nu se mai aprind sau pâlpâie, dacă mașina nu pornește la prima cheie, dacă auzi motorul că începe să lucreze imediat după ce ai băgat cheile în contact, dacă observi că pe bornele bateriei s-au creat cristale ori dacă bateria este mai veche de 5 ani, ar fi bine să investești într-una nouă, ca să nu rămâi fără curent când ți-e lumea mai dragă. Și după ce ai luat această decizie, caută un magazin online de încredere care are la vânzare baterii auto ieftine, ca să nu cheltuiești o sumă prea mare pentru această investiție.

În cele ce urmează, te vom învăța cum să îți cumperi și să îți schimbi singur bateria mașinii, fără riscuri, pas cu pas.

Cum alegi bateria potrivită?

Un acumulator nou pentru mașina ta trebuie să aibă aceleași specificații ca cel vechi, adică aceleași dimensiuni și capacitate. Citește pe bateria veche toate aceste informații și trece-le în comanda ta online, ca să fii sigur că va ajunge la tine ceea ce cauți. Dacă vei cumpăra bateria de la un magazin fizic, va trebui să ceri vânzătorului să îți facă o probă și să măsoare dacă bateria scoate între 12,4 și 12,8 volți.

Cum o schimbi efectiv?

  1. După ce acumulatorul nou a ajuns la tine, pregătește-te să te joci de-a mecanicul auto pentru câteva minute. Parchează mașina într-un loc ferit de trafic, cum ar fi un garaj sau un loc din preajma blocului sau a casei tale. Asigură-te că nu ai uitat să tragi frâna de mână imediat după ce ai oprit motorul, pentru a evita o accidentare.
  2. Ridică capota și fixeaz-o cu ajutorul tijei de la motor. Identifică cele două borne ale bateriei vechi (adică plusul și minusul) și deconectează-le PE RÂND. Vei avea nevoie, cel mai probabil, de o cheie de 8 sau de 10, pentru că cele mai multe dintre baterii sunt prinse cu șuruburi. Fii foarte atent să NU ATINGI BORNELE între ele, ca să nu declanșezi un scurt-circuit.
  3. E momentul să îndepărtezi bateria veche, pas în care va trebui să verifici dacă este sau nu prinsă cu ajutorul vreunui sistem, care să o fixeze în suportul special de la motorizare. Ai grijă cum o ridici din lăcaș, pentru că greutatea unei baterii este destul de mare. Aceasta poate cântări între 14 și 25 de kilograme, în funcție de capacitate și model. Ai grijă să nu te accidentezi!
  4. După ce ai scos-o pe cea veche, așază bateria nouă în locul potrivit și începe procesul de montare cu strângerea șuruburilor. Fii atent să respecți indicațiile bornelor.
  5. Urcă-te la volan și dă-i o cheie. Dacă mașina a pornit, înseamnă că ești cu adevărat priceput!

Verifică și componentele electrice care folosesc curent, cum ar fi farurile, radioul sau mp3 playerul. Dacă și acestea funcționează cum trebuie, mașina ta e pregătită din nou de drum! Nu uita să predai bateria veche la un centru de reciclare, pentru că aceasta poluează mediul înconjurător și poți risca o amendă serioasă pentru abandonarea ei în locuri nepermise.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here