Gadgetul viitorului. 5 întrebuințări fascinante ale ochelarilor de realitate virtuală

0
2208

Nu poți să nu fii uimit de avansul tehnologic și de cât de accesibili au devenit aceștia în prezent. Acest model de ochelari VR este mai ieftin și decât un telefon, însă oferă entertainment la un cu totul alt nivel. Totuși, ei nu oferă doar distracție, ci sunt utili și în alte domenii. Iată cum ar putea să schimbe lumea în care trăim.

De mare ajutor în domeniul medicinei

În medicină, tehnologia este indispensabilă. Cu cât sunt mai performante aparatele utilizate, cu atât mai mult au de câștigat pacienții. Aparatura medicală dezvoltată în ultimii ani le-a permis medicilor să pună diagnostice exacte și să trateze în mod neinvaziv afecțiuni destul de grave.

O pereche de ochelari de realitatea virtuală creată de compania Surgical Theater and Conquer Mobile îi permite medicului să pună la un loc toate investigațiile imagistice ale unui pacient și să aibă o imagine de ansamblu a anatomiei unui pacient. Chirurgii pot explora în amănunt corpul pacientului cu ajutorul ochelarilor pentru a determina care este cea mai eficientă și sigură modalitate pentru a realiza procedura menită să-l vindece pe pacient. Mai mult, ei sunt utili și pentru cei care încearcă să-și recapete abilitățile motorii pierdute în urma unor accidente.

Utili pentru explorarea spațială

Astronauții de la NASA folosesc deja ochelari de acest fel pentru a se antrena în misiunile lor spațiale. Folosind acești ochelari, cercetătorii de la NASA au reușit să creeze pentru astronauți un spațiu de antrenament care să semene cu planeta Marte. Cu ochelarii la ochi și cu ajutorul unei benzi de alergat concepute special pentru asta, astronauții au putut să experimenteze mersul pe Planeta Roșie.

Fac istoria și arta mai interesante

Imaginează-ți că poți vizita Acropole, Luvrul și muzeul Guggenheim într-o singură zi. Pare imposibil, nu-i așa? Ochelarii virtuali pot fi de mare ajutor. De altfel, mai multe muzee renumite și-au exprimat deja interesul în a recrea galeriile într-o realitate virtuală, așa încât să nu fie nevoie să ajungi până la Paris ca să o vezi pe Mona Lisa.

În plus, nu te vei mai confrunta nici cu aglomerația din muzeu și vei putea analiza în amănunt exponatele. Muzeul American de Istorie Naturală din New York a făcut deja primul pas în acest sens și a făcut accesibile unele dintre colecțiile sale cu ajutorul unor astfel de ochelari.

Sunt folosiți deja în producția de automobile

Cu o pereche de ochelari pentru realitate virtuală, construcția de automobile poate să se schimbe la 180 de grade. Ford a început deja să-i folosescă. Cei care lucreză la Ford Michigan pot în acest moment să analizeze un automobil în amănunt (în interior și exterior) înainte ca acesta să iasă de pe linia de asamblare. În acest fel, inginerii și designerii pot să inspecteze îndeaproape fiecare element – de la motor la tapițerie – și să rezolve probleme înainte ca ele să se complice.

Ar putea fi folosiți în scopuri educative

Compania auto Toyota folosește acești ochelari într-o campanie de educare menită să le arate adolescenților pericolele la care se expun dacă nu sunt atenți la drum. Experiența imersivă îi ajută foarte mult pe tineri să înțeleagă mai bine ce presupune condusul unui automobil, iar acesți ochelari i-ar putea ajuta pe elevi și studenți să înțeleagă mai bine o mulțime de domenii.

Cei de la Toyota spun că utilizarea realității virtuale grăbește procesul de învățare și îl face mai eficient. De altfel, există deja două aplicații care oferă conținut educativ pentru astfel de ochelari – Unimersiv și Cerevrum.

Bineînțeles, pe lângă aceste utilizări, ochelarii pentru realitate virtuală fac vizionarea unui film o experiență mult mai interesantă decât urmărirea lui pe un ecran clasic, dar și jocurile video mai palpitante.  

jocuri-vr

 

Sursa foto: Shutterstock  

(P) Articol realizat împreună cu arsis.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here