Forta tacuta

0
389

Au o meserie periculoasa, insa extrem de interesanta. Indiferent ca fac scufundari la mare adancime, neutralizeaza mine sau participa la interventii, scafandrii militari reprezinta o elita.

Elicopterul se apropie de suprafata marii, pana la o limita de siguranta, starnind valuri. Cu echipamentul montat, scafandrii militari se pregatesc de misiune. Mai intai vor sari de la inaltimea unui bloc cu 8 etaje.

Intrarea in apa trebuie sa fie perfect verticala, altfel risca sa se loveasca rau. Apoi vor inota. Mult. Mai intai la suprafata si apoi sub apa, pe masura ce se apropie de obiectiv. Echipamentul lor special, cu circuit inchis, nu scoate bule de aer si nu poate fi detectat pe sonar.

Intr-o situatie reala ar trebui sa monteze incarcaturi explozive pe navele inamice sau elibereze ostatici. Sunt pregatiti sa faca fata oricaror provocari, indiferent de mediul in care se gasesc, in apa sau pe uscat.

Scufundarea, ca meserie

E frumos sa admiri corali si epave, insa pentru scafandrii profesionisti, scufundarile inseamna cu totul altceva decat divertisment. Organismul uman trebuie bine pregatit pentru a face fata presiunii enorme din adancuri.

Prin 1979 incepuse activitatea platformelor de foraj in Romania. Pentru montarea lor era nevoie de scafandri de mare adancime (adica peste 40 m), si asa s-a nascut unitatea care exista si astazi, precum si laboratorul hiperbar, unde acestia se antreneaza.

“In laboratorul nostru se pot crea conditii similare cu cele de la 300-500 de metri adancime”, spune capitanul comandor Octavian Burlacu, seful Laboratorului Hiperbar.

“Specialistii Centrului de Scafandri reproduc mediul intalnit la 300 de metri adancime in mare, efectele asupra organismului fiind aceleasi ca si in realitate, cu diferenta esentiala ca in caz de accident, scafandrul poate scoate capul din apa in deplina siguranta.”

In acest Laborator Hiperbar se executa testele pentru diferitele categorii de scafandri. In Romania, ei se impart in trei categorii: scafandri categoria a 3-a – intre 0 si 40 de metri -, scafandri categoria a 2-a – 40-60 de metri – si scafandri categoria 1 (de mare adancime) – peste 60 de metri.

Pentru fiecare tip de scafandru se fac cursuri speciale de brevetare si teste de aptitudini.

Pentru primul nivel, scafandrul trebuie sa treaca testele de barofunctie – adica acea capacatate de echilibrare a presiunii din urechea medie -, si testele de toleranta la oxigen – in caz de accidentare, tratamentul se executa cu amestecuri supraoxigenate si trebuie stiut daca organismul scafandrului accepta aceste amestecuri, in care presiunea partiala a oxigenului este mai mare decat in mediul normal.

Pentru al doilea nivel de scafandri se executa asa-numitul “test de narcoza”, care se face cu aer la 72 de metri – practic este un test de memorie cu 10 cuvinte si patru operatii aritmetice simple, pe care omul le primeste la suprafata si apoi trebuie sa le redea la 72 de metri, cu o anumita marja de eroare.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here