FERESTE-TE DE HACKERI

0
228

AM ANGAJAT UN DETECTIV CIBERNETIC SĂ NE SPARGĂ CĂSUȚA DE EMAIL. ȘI A REUȘIT. AFLĂ CUM S-O PROTEJEZI PE A TA

Testul
I-am furnizat unui consultant de securitatea rețelelor (adică unui hacker oficial) informații din profilul de Facebook al unui editor Men’s Health. Obiectivul său era să afle cît mai multe date despre persoana în cauză și să-i „spargă“ căsuța poștală.

Rezultatul
N-a avut prea mult de lucru. A cercetat informațiile disponibile, i-a accesat contul de e-mail, a trecut lejer de cîteva întrebări de securitate și i-a schimbat parola. De acolo, putea face absolut orice: să-i șteargă mesajele, să-i păcălească prietenii și așa mai departe…

Fii precaut cînd vine vorba de următoarele aspecte:

Cînd te expui în mediul virtual, fii selectiv
Pe Facebook, ești în legătură cu prietenii, cu cunoștințele și cu „blondele fierbinți din visele tale“. Un experiment realizat în 2010 de BitDefender arată că 94% dintre utilizatori au acceptat cereri de prietenie venite din partea unor femei frumoase pe care nu le cunoșteau. Chiar dacă crezi că actualizările statusului nu reprezintă amenințări de securitate, ele oferă multe informații sensibile despre tine. Dacă nu cunoști pe cineva personal, blochează-i accesul la datele tale.

Folosește întrebări secrete „inteligente“
Un „hacker“ nu trebuie să-ți ghicească parola. E de ajuns să apese butonul „ai uitat parola?“ și să găsească „întrebările secrete“. Dacă răspunsul e numele cîinelui tău, despre care sigur ai scris deja pe Facebook/Twitter/site/blog, poate oricînd să-ți reseteze parola. Dacă ai posibilitatea să-ți scrii singur întrebarea, fă-o. Dacă nu, furnizează un răspuns pe care numai tu îl știi. Ții neapărat să fie vorba despre cîinele tău? Dă-i un nume fictiv, precum „Domnu‘ Coadă-iute“.

Evită promiscuitatea virtuală
Ai grijă atunci cînd te conectezi la conturi personale pe computere dintr-o rețea publică. E posibil ca cineva să fi instalat programe de urmărire care i-ar permite să vizualizeze toate datele pe care le-ai accesat. E valabil și pentru rețelele wireless publice. Informațiile despre tine pot fi prinse „din aer“. Dacă chiar ești nevoit să-ți accesezi contul, asigură-te că adresa web începe cu „https“ în loc de „http“. Acel „s“ în plus înseamnă că site-ul are certificat SSL (certificat care permite utilizatorului să verifice că pagina web este autentică).
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here