Ești omul bun la toate?

0
315

Proiectele de renovare a casei nu se pun singure în practică. Dacă vrei să le vezi duse la bun sfârșit, trebuie să-ți faci un plan de bătaie. Să dai singur cu ciocanul sau să apelezi la un meseriaș? Lista de mai jos te poate ajuta să iei o decizie; se bazează pe analiza și expertiza lui George „Geep“ Moore, președintele Asociației Naționale a Constructorilor de Case, și a lui Robert Schubring, manager de daune la Utica National Insurance.


Nu ridică probleme. Te descurci.

Montarea dalelor de exterior $$$
Toarnă un strat de nisip și nivelează dalele. Împrăștie nisipul, pentru a umple golurile. Cu excepția cazului în care dalele sunt prea grele, riscul de accidentare e foarte mic.

Băițuirea terasei de lemn $$
Folosește mănuși de cauciuc. Dacă nu locuiești într-o zonă cu climă aspră, poți sări peste produsele uleioase. Cele cu apă sunt bune și mult mai prietenoase cu mediul.

Schimbarea filtrelor de aer condiționat $
Plătești o sumă modică pentru un aer de calitate. Dar ai grijă să porți o mască antipraf. Scoa­te­rea filtrului vechi va elibera praful și, posibil, sporii de mucegai. Nu vrei să inhalezi așa ceva.

 

Nu e necesară multă îndemânare tehnică, dar lucrează, cu atenție.

Rostuirea plăcilor cu mortar $$
Mortarul protejează plăcile împotriva stricăciunilor provocate de apă. Dacă vezi vreo deteriorare, acționează rapid. Fă-o doar dacă te pricepi; o lucrare neglijentă îți va crea mereu probleme.

Curățarea copacilor $
Dacă trebuie ferăstraie și scară, cere ajutorul unui profesionist. Pentru crengi mici sau la care poți să ajungi, folosește cleștele special pentru tăiat ramuri. E important să-ți ferești ochii de căderea crengilor.

 

Dacă nu ai experiență (sau un amic bine informat), cheamă un meseriaș. 

Dezinsecție $
Găsești pe tuburile de insecticide etichete care indică toxicitatea produsului. Începe cu unele cu grad mic de toxicitate și continuă cu cele mai puternice, doar la nevoie. Pulverizează cu grijă, astfel încât să nu inspiri vaporii toxici.

Curățarea jgheaburilor $
Te-ai putea tăia în marginile de metal ale jgheaburilor sau aluneca de pe scară. Așa că fixeaz-o bine și lucrează fără să te grăbești.

 

Doar pentru meseriași: riscul de accidentare sau prejudiciu e prea ridicat.

Remedierea problemelor provocate de apă $$$
Ai nevoie de un expert care să dreneze apa în exces și să verifice zona pentru a identifica problemele, iar lucrul acesta necesită echipament profesional de care tu, probabil, nu dispui.

Fixarea gips-cartonului $$$
Plăcile din gips-carton sunt mari și greoaie, iar în ziduri sunt conducte de apă și fire electrice. Riscul de pagubele e destul de ridicat. Pentru suprafețe mici, ai putea reuși singur. Altfel, apelează la un profesionist.

Peticirea unui acoperiș neetanșat $$$
Să potrivești țiglele e deja foarte complicat, unde mai pui că trebuie să le așezi fără să aluneci. Găsește un meseriaș cu referințe bune.

Montarea unor ferestre noi $$$
Vei reduce factura la energie, dar în timpul montării te poți tăia, poți cădea de pe scară sau scăpa o fereastră. Iar dacă faci treaba prost, umezeala se va infiltra pe la rosturi.

 

600 lei
Economisești anual cu costurile pentru încălzire și răcire dacă treci la un termostat programabil.

Sursa: EPA (Environmental Protection Agency)

 

 

 

De Hannah McWilliams • Adaptare de Adriana Moscu • Foto: Shutterstock

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here