Este viata prea zgomotoasa?

0
324

Dupa 3 ore intr-un tren scirtiitor, 2 ore intr-o masina careia ii batea o planetara, 30 de minute intr-o caruta trasa de un cal agitat si alte 45 de minute de plimbare pe o poteca umeda si intunecata, am ajuns la destinatie: Plaiul Foii, zona Zarnesti. Stau pe o piatra in mijlocul padurii, ascultind… nimic. Abia acum inteleg ce voia sa spuna doctorul Manu.

Reducerea pe zi ce trece a locurilor intr-adevar linistite e un fenomen mai rapid decit cel al speciilor de animale pe cale de disparitie. in timp ce discutam cu dr. Manu, doctor in medicina, directorul clinicii ORL a Spitalului “Sfintii Constantin si Elena” si seful Catedrei de ORL a Universitatii de Medicina “Titu Maiorescu”, l-am intrebat de ce este asa de important sa pastram un numar cit mai mare de asemenea locuri rupte de civilizatie. “insusi faptul ca ma intrebi asta demonstreaza cit de mult ne-am indepartat de natura.”

Asta mi-a raspuns atunci si abia in momentul in care m-am asezat pe piatra din padure mi-am dat seama cita nevoie avem de astfel de locuri. Judecind dupa numarul avioanelor care ne trec pe deasupra capului si dupa sonorul castilor care ne urla in ureche aproape non-stop, putem spune ca, in ultime-le decenii, viata a devenit din ce in ce mai zgomotoasa. si care-i problema, ma intrebi? Avioanele sint super-cool, ne place rockul…

Ei bine, din ce in ce mai multe studii arata ca organismul nostru nu e pregatit pentru toata aceasta galagie care ne inconjoara. si nu vorbim doar de problemele de auz (numarul pa­cientilor care sufera de acest tip de afectiuni e in continua crestere), ci si de numeroase alte afectiuni care pot fi provocate de zgomot (chiar si de cel cu intensitate redusa). Mai precis, cercetatorii cred ca miile de sunete care ne agreseaza chiar fara sa ne dam seama pot sta la baza aparitiei insomniei, stresului, hipertensiunii si chiar a bolilor de inima.

Cu alte cuvinte, zgomotul ne poate ucide incet. Desi stiam toate astea, nu le-am inteles pe deplin pina cind am ajuns in mijlocul padurii. E, cu siguranta, unul dintre putinele momente din viata mea in care nu aud nici un zgomot produs de om. Cele cca 6 ore pe care le-am petrecut ca sa ajung pina la piatra asta au fost, de fapt, ca o calatorie in timp. Pentru ca ceea ce aud in acest moment e ceea ce probabil as fi auzit daca m-as fi asezat pe aceeasi piatra acum un secol sau chiar un mileniu: animale, apa, vint.

Ce e si mai important este ca organismul meu pare sa imi multumeasca pentru ca l-am adus in acest loc de relas auditiv. Acest sunet al… nimicului e incredibil de relaxant. Ca si cum maseaua ar fi incetat brusc sa ma mai doara sau febra mi-ar fi scazut in doar citeva secunde. imi notez in agenda cuvintele “de cumparat perna moale si pufoasa”. Pentru ca ma simt de parca mi-as fi ascuns urechile in spatele a doua perne mari si pufoase. si mi-e bine….

Tare! Din ce in ce mai tare!

E greu de spus cam cit de zgomotoasa a devenit lumea in ultimii ani, fata de acum un secol. Daca e sa ne luam dupa Emily Thompson, admitem ca acum traim “extrem de galagios”. Emily e profesor la Universitatea California si unul dintre cercetatorii Catedrei de istorie aurala (= studiaza felul in care Pamintul “suna” in diferite momente ale istoriei). “Daca ai fi trait intr-un oras la sfirsitul secolului 19, sunetele pe care le-ai fi auzit ar fi fost pur organice – oameni vorbind, ciini latrind, cai nechezind etc.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here