De la mic la mare

0
318

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Photophonie/Fotolia.com

Iată ce știm despre copiii care înțeleg cum stă treaba cu banii: au tendința să fie mai puțin materialiști și, de regulă, au o părere mai bună despre ei. „Am observat cum stima de sine a copiilor cărora le-au fost introduse noţiuni elementare despre bani a crescut cu șase procente“, spune Tim Kasser, profesor de psihologie la Colegiul Knox. În SUA, de exemplu, în patru state – Missouri, Utah, Tennessee şi Virginia –, copiii urmează cursuri care îi învaţă cum să-şi gestioneze economiile personale. „Este datoria ta să-i explici celui mic cum să cheltuie şi să pună deoparte – şi ar fi bine să începi cât mai repede“, spune David Walsh, autorul cărţii Smart Parenting, Smarter Kids. „Abilităţile financiare sunt o expresie a inteligenţei“, spune el. „Şi, la fel ca limbile străine sau gândirea analitică, cel mai bine e să fie învăţate când creierul copilului este în dezvoltare.“

 

De la 3 la 5 ani

Arată-i banii

„Ca să-ți înveți copilul că banii nu apar din senin, vorbește-i în timp ce faci o tranzacție ori în timp ce muncești“, spune Nathan Dungan, autorul cărții Prodigal Sons and Material Girls. Și, din când în când, lasă-l pe cel mic să-i întindă vânzătorului banii.

Pune în practică „Ajută-ți copilul să decoreze trei borcane cu următoarele cuvinte: «împarte», «păstrează» și «cheltuie»“, spune Dungan. Apoi, lasă-l să pună mărunțiș în ele și discutați despre modalitățile de a folosi banii strânși.

 

De la 6 la 8 ani

Dă-i o alocație

Nu trebuie să fie prea mult – poate un leu pe lună pentru fiecare an împlinit. Și, în timp ce-i întinzi banii, întreabă-ți copilul cum plănuiește să-i cheltuie. „Este ca un mic experiment în care copilul tău poate să exerseze utilizarea banilor“, spune Dungan. Și ține minte: greșelile îi ajută pe cei mici să învețe.

Pune în practică Deschide un cont de economii și mergi lunar să faci un depozit, însoțit de copilul tău, cerându-i să completeze certificatele de depunere.

 

De la 9 la 11 ani

Fă-i un portofoliu de investiții

„La această vârstă copiii pot să gândească dincolo de necesitățile lor imediate“, spune Walsh. Deschide-ți un cont de tranzacționare online, pe un site ca investonline.ro, și virează câteva sute de lei.

Pune în practică Arată-i cum funcționează contul, care sunt pașii pentru a investi și ce fonduri de investiții există. Apoi, lasă-l să ia decizii, dar asigură-te că a înțeles că platforma reprezintă o modalitate de a face economii pe termen lung.

 

Peste 12 ani

Pune-ți copilul la treabă

Tunsul gazonului sau supravegherea celor mici îl va învăța pe copilul tău că dispune de un potențial de a câștiga bani și, totodată, îi va crește stima de sine. Ca să-l stimulezi să muncească, scade-i din alocație.

Pune în practică Ia un borcan gol și așază-l în bucătărie. Umple-l cu bucăți de hârtie pe care să scrii ce sarcini sunt de făcut în casă, alături de suma pe care o oferi în schimbul realizării acestora. Acum, când cel mic va avea nevoie de bani, va ști cum să-i câștige.

 

Peste 16 ani 

Învață-l să-și gestioneze bugetul

Nu vrei să fii cel care achită datoriile copilului tău. „Asigură-te că știe cum să-și distribuie corect banii“, spune Walsh. Începe cu o foaie și un pix, apoi cu o aplicație.

Pune în practică CashControl e un instrument care te ajută să urmărești fiecare bănuț cheltuit de copilul tău (dacă are un card de debit, desigur), dar e bun și pentru tine. Prin intermediul lui poți să-ți supraveghezi cheltuielile, veniturile, facturile și ratele. Lunar, discută cu adolescentul din familia ta despre ce face cu banii.

 

Hopa, am ars câteva etape!

Niciodată nu e prea târziu să recuperezi. Treci rapid prin toate etapele enumerate, apoi menționează-le cât mai des în discuțiile voastre – astfel îi vei întări principiile financiare. „E ca și cum ai învăța un adult să înoate“, spune Dungan. „Nu vei arunca un începător la fundul bazinului, ci îl vei învăța noțiunile de bază.“

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here