De ce și cum să renunți la mașină

0
1101
de ce sa renunti la masina

Nu îți propunem să renunți cu totul: olandezii, danezii sau belgienii care pedalează mai mult decât conduc au, adesea, și o mașină în garaj. O folosesc însă pentru călătorii, nu pentru traseele din oraș. Motivele pentru care fac asta sunt dintre cele mai diferite și nu întotdeauna cele la care te-ai aștepta.

De exemplu, știai că, în Olanda, țara pe care o asociem cu toții cu bicicletele, motivul pentru care toată lumea a început să pedaleze (prin anii ‘70), nu a fost nevoia de a adopta un stil de viață sănătos, ci faptul că numărul accidentelor de mașină în care își pierdeau viața copii devenise îngrijorător? Desigur, astăzi, nu acesta este motivul pentru care mașinile sunt trecute în plan secund și bicicleta e la loc de cinste – între timp, olandezii s-au convins de avantajele alegerii lor.

Pe de altă parte, dacă tot am pomenit despre asocierea pe care o facem între diferite țări și biciclete, trebuie spus că nu Olanda e cap de listă, ci mai degrabă Danemarca, sau poate China. Copenhaga a devenit, de anul trecut, în mod oficial, orașul în care există mai multe biciclete decât mașini, incluzând aici și bicicletele electrice. Cât despre chinezi… nu știm sigur dacă există milioane de biciclete în Beijing, vorba cântecului, dar cu siguranță există milioane în întreaga țară, China fiind și unul dintre producătorii de biciclete.

Ce îți iese, de fapt, dacă renunți la drumurile cu mașina, în oraș, sau dacă, cel puțin, le reduci numărul? Hai să vedem: cheltuieli mai puține, un stil de viață sănătos, un oraș în care vrei să rămâi pentru că traficul e decongestionat și gradul de poluare redus. Și dacă teoria sună bine, rămâne să vedem cum e și cu practica, pentru că se naște întrebarea: cu ce înlocuiești mașina? Pentru mulți, bicicleta nu poate fi singura soluție, mai ales în orașele din România, unde nu există încă o infrastructură care să permită asta.

Iată care ar putea fi soluțiile alternative, sau cum ar putea arăta un sistem de transport verde:

Segway sau biciclul electric este un mijloc de transport alternativ lansat în 2001 și mai puțin cunoscut la noi, cu toate că poți face rost de un segway foarte ușor. Ce avantaje are? E o soluție ecologică, ușor de manevrat, se mișcă rapid, indiferent de condițiile de trafic, este ideal pentru drumurile spre birou și e genul de achiziție despre care vei primi la fel de multe întrebări curioase ca și când tocmai ți-ai fi luat ultimul model de mașină sport.

Bicicleta electrică – Echipată cu motor electric, o astfel de bicicletă poate fi utilizată fără a pedala, dar există și opțiunea de a face mișcare, dacă asta îți dorești. Poate fi folosită în oraș și în parcuri, te lasă să te deplasezi rapid (circa 20 km/oră) fără să transpiri, fără permis auto sau combustibil, te strecoară prin traficul intens și poate fi mijlocul de transport de care ai nevoie după un party în oraș.

Bicicleta clasică rămâne o soluție de luat în calcul, mai ales dacă vrei să îmbini utilul cu sportul. Pe de altă parte, dacă jobul tău presupune multe întâlniri și ținute la patru ace, poate să nu fie întotdeauna cea mai bună variantă, pentru că implică o doză de efort.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Airmotion

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here