Dă gata ridurile!

0
892

De Dan Michel. Adaptare de Ioana Vasile. Foto: Spencer Heyfron.

… și multe alte probleme ale feței. O grămadă de bărbați apelează la aceleași tratamente pe care actorii sau reporterii de televiziune le încearcă – de multe ori pentru motive la care nu te-ai aștepta. Ești următorul?

Nu sunt genul de bărbat care ai crede că își injectează Botox. Am doar 32 de ani și nu sunt plătit să stau să citesc de pe prompter. Mulțumită anilor în care am aplicat cu conștiinciozitate produse cu factor de protecție solară și creme hidratante și în care mi-am păstrat pielea deschisă la culoare, la umbră, cred că m-am menținut destul de bine.

Și totuși, iată-mă pe scaunul din camera de examinare a medicului dermatolog, privind cum ea marchează cu o carioca neagră zonele cu „potențiale probleme“ ale feței – apariția ridurilor de tipul „laba gâștei“ de la colțul ochilor și o adâncitură de-abia vizibilă de-a lungul frunții.

Mi se spune că ridurile de tipul „laba gâștei“ de la colțul ochilor sunt una dintre problemele principale pentru care bărbații caută soluții. De fiecare dată când zâmbesc, râd sau mijesc ochii, mușchii mei faciali creează mici pliuri care se adâncesc de-a lungul timpului, îmi explică dermatologul -Marina Peredo, cea care îmi face tratamentul. Chiar dacă aș păstra de-acum încolo fața imobilă toată viața, aceiași mușchi tot s-ar contracta involuntar, ducând la crearea unor riduri imposibil de prevenit – fără un mic ajutor.

Acesta e scopul procedurii denumite Botox preventiv. E un plan de profit pentru pielea ta: „Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine vei arăta peste 30 de ani“, spune Peredo.

Pentru mulți dintre bărbați, promisiunea asta devine foarte tentantă. De fapt, studiile arată că, în decursul ultimilor 16 ani, uzul toxinei botulinice de tip A, care include Botoxul, a crescut cu mai mult de 350% în rândul bărbaților. Doar în 2015, mai mult de 400.000 de bărbați au apelat la aceste tratamente.

Eliminarea ridurilor este doar unul dintre motive. Mai sunt și alte beneficii ale acestui tip de tratamente. Cine ar fi crezut că Botoxul poate fi soluția migrenelor sau a transpirației?

În cazul meu, recunosc, e vorba despre păstrarea aparen-țelor. După ce doctorul termină de desenat punctele pe fața mea, face câteva injecții mici – fiecare dintre ele se simte pe o durată scurtă, cam ca o ciupitură. Mă uit rapid în oglindă. De abia dacă există vreo picătură de sânge și doar o ușoară umflătură despre care medicul mă asigură că se va retrage într-o oră.

În următoarea zi deja se observă o diferență. Nu e ca și când aș arăta de 18 ani, ci mai degrabă ca și cum de-abia m-aș fi trezit, reîmprospătat, ca după cel mai bun somn din viața mea.

După câteva săptămâni, observ că zonele din apropierea locurilor injectate nu se mai mișcă la fel de mult când ridic din sprâncene, dar arăt totuși natural – nu ca și când aș fi înghețat sau amorțit. Am remarcat și alte beneficii, ca de pildă faptul că nu mai transpir atât de mult în zona frunții.

Nu pot să spun că aș mai încerca încă o dată tratamentul. Costul e ridicat, dar înțeleg de ce bărbații recurg la el. De fapt, un prieten care inițial își exprimase surpriza referitor la tratamentul pe care-l făcusem mi-a trimis ulterior un mesaj în care mă întreba cum îl cheamă pe doctorul meu.

Botox: Informații de bază

Ce este: O neurotoxină sintetică ce blochează eliberarea semnalului chimic de la nerv la mușchi, reducând contracția.

Durează: Trei-patru luni

Cost: Circa 250 de euro sau mai mult, în funcție de cât de mult Botox este nevoie.

Ferește-te de: Prețurile negociabile sau discounturile online. Ar -putea însemna că medicul are mai puțină experiență decât ar trebui. Rezultatele, în acest caz, vor fi vizibile, dar nu așa cum ți-ai dori.

Vrei să încerci?

Beneficiile potențiale ale Botoxului depășesc ștergerea ridurilor din jurul ochilor. Ia în considerare un consult dacă problemele de mai jos îți sună familiar.

1/ Palme ce transpiră

Dacă te-ai confruntat cu problema palmelor sau subrațelor ce transpiră instantaneu, ­Botoxul te poate ajuta. „Neurotoxina blochează ­semnalul chi­mic de la nerv la glandele sudoripare, ­reducându-le acțiunea“, spune ­Daniel ­Ahoubim, medic și CEO la ­Redifined Aesthetics, centru de tratamente Botox. Rezultatul: mai multă încredere că nu vei mai transpira când nu e cazul.

2/ Migrene

Se consideră că migrenele sunt legate de creier. Dar pentru că țintește patru grupe de mușchi din jurul ochilor, frunții și lateralele capului, Botoxul poate aduce alinare. Conform unui studiu din 2014 din Journal of ­Headache and Pain, una din patru persoane cu migrenă cronică, tratate cu Botox, a obținut o reducere de 75% a zilelor cu migrene, în decursul unei luni.

3/ Încleștarea dinților

Aproximativ 13% dintre persoane își încleștează dinții în timpul nopții, conform Journal of Orofacial Pain. „Unii doctori recomandă gutiere, dar o doză de Botox poate preveni contractarea mușchilor din gură/falcă, fără să îi dezactiveze complet“, spune Marc Lowenberg, dentist din New York.

Alte ajutoare în încercarea ta de a-ți salva fața

Bărbie dublă Dieta și exercițiul fizic nu pot mereu să facă să dispară bărbia dublă; liposucția și alte proceduri invazive erau până nu demult singurele soluții. Kybella, o substanță nouă, poate distruge acele celule grase încăpățânate care, apoi, ies fără durere din corp atunci când urinezi. Injecția determină mici inflamații, dar e un lucru bun: strânge pielea, împiedicând-o să se lase. Celulele grase nu se regenerează niciodată, așa că nu trebuie să îți mai faci griji în privința lor după două până la cinci tratamente cu Kybella.

Piele flască Pielea începe să se lase aproape în orice zonă a corpului, după ce ai împlinit vârsta de 40 de ani, și e un lucru firesc. Fața ta nu face excepție. Dermatologii folosesc fillere precum Juvéderm, care ajută la reconturarea volumului instantaneu, făcând ca fața ta să arate întinerită pe loc. Acidul hialuronic, cel care se regăsește în multe produse cosmetice de pe piață precum creme sau serumuri, este cheia acestor efecte de fortifiere. Pentru pacienții mai în vârstă, dermatologii combină adesea fillere precum Juvéderm (care redau volum și „ridică“ trăsăturile feței) cu Botox (care netezește ridurile). Numărul tratamentelor necesare depinde de cât de mult consideră medicul că ai nevoie.

Articol preluat din ediția de februarie 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here