Curăță ceasul înainte să fie prea târziu

0
2096

Îți schimbi cămașa în fiecare zi. Îți cumperi pantofi o dată pe an – sau poate chiar mai des. Dar există un lucru pe care îl porți tot timpul și pe care nu-l speli niciodată. E vorba despre ceasul tău.

Poate ești genul de tip care poartă o brățară simplă sau din piele. Sau poate e genul ăla de brățară de tip cordelină, care se înfășoară în jurul încheieturii și care se închide cu un cârlig – fabricată dintr-un material absorbant, care atrage toată umezeala de la fiecare duș și antrenament. Sau poate e vorba despre trackerul tău de fitness – un echipament pe care trebuie să-l porți chiar tot timpul și mai ales atunci când transpiri. Probabil că l-ai șters la un moment dat, după cursa aia prin ploaie. Dar îl cureți și după antrenamentele săptămânale de alergat?

Adevărul este că, atunci când vine vorba despre întreținere, accesoriile și bijuteriile unui bărbat nu sunt de obicei luate în calcul. Am auzit povești despre tipi ale căror brățări din piele de la ceas au căpătat un miros neplăcut sau care, când și-au dat în sfârșit jos Rolexul primit moștenire, au descoperit murdărie printre zale. Oricum ar fi, dacă îți dai acum jos orice ai purta în momentul ăsta la încheietură și plimbi un băț de urechi prin toate colțurile sunt șanse mari să nu-ți placă ce vei găsi.

Totuși, cum poți evita asta? Am întrebat un expert despre cele mai simple tehnici de curățenie, care îți vor păstra echipamentul rezonabil de curat.

Primul pas: curățarea de seară

Probabil te speli pe față înainte de a te culca. Și ceasul tău și-ar dori același tratament. Gândește-te numai la o singură zi din vara asta – la cum a fost ceasul tău expus la transpirație, cremă de plajă sau poate chiar bere vărsată. „La sfârșitul zilei, îți recomandăm să-ți rezervi câteva minute pentru a-ți curăța ceasul înainte de a-l pune deoparte pe timpul nopții”, explică Julie Stewart, supervizor al departamentului de service Victorinox. „Cu o cârpă din material textil, moale, curată, curăță interiorul curelei și spatele ceasului – asta va îndepărta umezeala în exces sau cremele care s-au acumulat acolo pe parcursul zilei.”

Chiar dacă nu te ocupi cu activități „murdare”, ceasul tău tot adună mizerie, la fel ca și inelele sau brățările. E vorba în principiu de reziduuri precum transpirația, particule de piele moartă care se strâng în zalele unei curele metalice sau în țesătura uneia textile. Reprezentanții ceasurilor Citizen chiar atrag atenția asupra faptului că acizii grași din transpirație pot face o curea inoxidabilă să oxideze. De aceea, trebuie să ai grijă de ceasul tău în mod mai constant decât ți-ai putea imagina. Iar momentul perfect pentru asta este înainte ca ceasul sau bijuteriile să pară că au nevoie de asta.

Sau folosește niște detergent de vase

Dacă te apuci să cauți despre cum se curăță bijuteriile, o să dai peste o tonă de informații derutante. Ce merge la argint, nu merge la aur și așa mai departe. Dar hai să facem un rezumat. Când vine vorba despre bijuteriile bărbătești, un singur produs de curățat te salvează: detergentul de vase. Este făcut special pentru a scăpa de grăsime. Și nu are prea mult alcool, deci este potrivit și pentru cauciucuri sintetice precum fluoroelastomerul (cunoscut și sub numele de „curea de Apple Watch”)

Uite care ar fi, pe scurt, procesul:

Într-un castron, pune niște apă caldă curată. În al doilea, niște apă caldă cu detergent de vase și puțin săpun antibacterian.

Cu grijă, înmoaie doar cureaua sau brățara de la ceas în apa cu detergent, pentru 15-20 de secunde. „Ține bine corpul ceasului, pentru a-l proteja de apă”, adugă Stewart. (Speli o brățară sau un inel? Pur și simplu dă-le drumu’ înăuntru.)

Înmoaie apoi obiectul în apa curată, pentru a-l clăti.

Șterge-l cu grijă cu ajutorul unui cârpe curate.

„Poți folosi și un uscător de păr dat la intensitate mică sau pe opțiunea no-heat pentru a-ți usca ceasul printre zale”, explică Stewart. „Ai grijă ca brățara să fie complet uscată înainte de a purta ceasul din nou”.

Ai mare grijă la piele

Procesul de mai sus merge cam cu orice. Dar pielea necesită ceva mai multă grijă. Procesul de absorbție a lichidelor și de uscare duce în timp la uscarea și crăparea acesteia. Secretul e să ai grijă ca pielea să rămână atât curată, cât și hidratată. În acest scop, există produse profesionale făcute să curețe și să protejeze. Două lucruri la care trebuie să ai grijă: „Dacă alegi să folosești un astfel de produs, trebuie să fii sigur că e testat împotriva alergiilor și că nu îți va decolora cureaua”, spune Stewart. Cu alte cuvinte, curățarea ceasului n-ar trebui să îți producă iritații pe încheietura mâinii sau să-ți facă dintr-o curea maro una neagră. De asemenea, dacă porți o brățară sau o curea de ceas din piele întoarsă, fii atent la instrucțiuni, deoarece nu toate produsele pot fi folosite pe acest tip de material.

Când nu ești sigur, apelează la un profesionist

Mai ales dacă ceasul tău are nevoie și de alte reparații – niște zgârieturi de acoperit sau setarea exactă a orei – s-ar putea să preferi să apelezi la un profesinist. Vei găsi servicii de curățare ultrasonică pentru Victorinox Swiss Army, Rolex, TAG Heuer și pentru multe alte branduri. Dacă porți la fel de multe bijuterii ca Johnny Depp, s-ar putea să preferi să investești în propriul tău echipament de curățare ultrasonică (Magnasonic Professional Ultrasonic Jewelry Cleaner, îl găsești aici). Dar dacă îl lași la un centru specializat, o să-l iei înapoi curat și n-o să trebuiască să fii tu cel care se luptă cu mizeria de pe periuța de dinți pe care ai sacrificat-o pentru curățarea bijuteriilor. Dar ai milă de oamenii care fac treaba asta și nu-ți lăsa ceasul să devină prea murdar înainte să-l duci la ei.

Adaptare: Casa de Traduceri

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here