Cum să faci totul mai repede

0
582

Editat de Mike Darling. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: Tavis Coburn.

Te-ai întrebat ce au în comun Superman, Omul de Oțel, Batman? Unii dintre cei mai populari supereroi ai culturii noastre – cei în pielea cărora visează să ajungă copiii – sunt și printre cei mai rapizi. Viteza înseamnă putere, ne învață poveștile lor. Ca să apreciezi asta, nu trebuie să fii echipat cu un exoschelet telecomandat Mark XLII. Dacă acționezi fără ezitare, reușești să-ți scoți șeful din situații penibile, să dai pe spate o tipă sexy sau să scapi de efectele acelor shot-uri de tequila pe care le-a comandat prietenul tău imbecil, fix când se închidea barul. În zilele noastre, asemenea abilități sunt extrem de importante – pentru că nu-ți permiți să irosești niciun minut. „Mai mult ca oricând, suntem avizi după timp“, spune Jan Yager, autorul cărții Work Less, Do More. „Deși există atâtea aplicații și servicii care ne ajută să ne organizăm timpul mai bine, simțim presiunea să facem tot mai multe lucruri cu cât mai puține resurse.“ Superman nu te va salva, dar, din fericire, „armata“ noastră de experți îți poate veni în ajutor. Află cum să-ți rezolvi problemele în timp record.

 

Mișcă-te ușor în aglomerație

Atunci când ai în față o mare de oameni și te grăbești, încearcă una dintre scurtăturile propuse de Paul Townsend de la Crowd Dynamics International.

1/ Fii un rechin

Ridică o mână în față, ca și cum ai vrea să ataci pe cineva la karate, și ține-o așa în timp ce pășești. Atunci când oamenii îți vor vedea „aripioara“ vor fi mai dispuși să se dea la o parte.

2/ Înaintează

Într-o mulțime, oamenii nu sunt niciodată repar­tizați în mod egal. Vei găsi întotdeauna „in­sulițe“ nepopulate. Fă-ți drum spre aceste zone, chiar dacă asta presupune să ocolești.

3/ Alege o parte

Cei mai mulți oameni preferă să meargă pe partea centrală. Ei cred că așa pot decide încotro s-o ia. Tu nu ești ca majoritatea. Ești hotărât și ai decis să stai fie pe stânga, fie pe dreapta.

4/ Planifică o coliziune

Atunci când apar obstacole, se creează o zonă mai puțin densă în mulțime. Acestea sunt căile tale de acces. Profită de ele, dar evită, totuși, să intri în stâlp.

 

Câștigă la monopoly

Cumpără proprietățile portocalii. „Acestea sunt mai valoroase, întrucât sunt situate la distanță mică de închisoare“, spune Ken Koury, campion la Monopoly. Deci vor fi frecventate de mulți jucători. „Dacă iese de la pârnaie și are un șase, un opt sau un nouă, va trebui să-ți plătească.“

 

Tratează o tăietură de la bărbierit

Aplică gheață pe zonă pentru 15 secunde ca să „potolești“ sângerarea. „Acoperă rana cu puțin piper negru măcinat, care are proprietăți coagulante“, spune Craig Whitely, de la The Grooming Concierge.

 

Bagă un copil mic la somn

Psihologul Jodi Mindell te ajută să te miști iute, fără prea multă dramă.

Cu o oră înainte

 Repetă-i întregul ritual: veți merge în camera lui, îl vei ajuta să-și îmbrace pijamaua etc. Cei mici sunt ca niște avocați. E musai să fii cât mai precis: „Vom citi două povești“, în loc de: „Vom citi povești“.

Cu 40 de minute înainte

Deconectează aparatele cu ecran. Lumina suprimă producția de melatonină, lucru care vă împiedică să adormiți. Mai bine vă jucați. Puțină „acțiune“ îl extenuează pe copil mai rapid decât orice cântec de leagăn.

Cu 20 de minute înainte

Începe să bifezi din lucrurile trecute pe listă. Inventează un joc sau dă-i șansa să aleagă. De exemplu: „Vrei să mergem spre camera ta făcând zgomot, asemenea unui elefant, sau mergând tiptil, ca un șoricel?“

Cu două minute înainte

Spune-i că în două minute ajunge și Moș Ene. Pentru majoritatea copiilor aceasta este perioada de timp pe care o pot aprecia. Folosește indicii familiare: trage draperiile și pornește lumina de veghe.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here