Cum să crești un copil deștept

0
847

Adaptare de dr. Silviu Zărnescu. Foto: Guliver/GettyImages.

Într-adevăr, angajatorii nu verifică niciodată carnetul de note. Totuși, calificativele contează. Potrivit autorilor cărții Crossing the Finish Line, publicată de Fundația Andrew W. Mellon, succesul academic reprezintă și o reflexie a tăriei de caracter. „Trăsături precum hotărârea și curiozitatea se transpun în note mai mari“, spune coautorul Matthew M. Chingos. Drept dovadă, atunci când inspectoratul școlar al orașului Downey, California, a introdus în programa școlară un curs de dezvoltare personală, notele obținute de elevi la unele teste au crescut cu peste cinci procente. „Am realizat că un ingredient major al succesului în școală este caracterul“, afirmă James J. Heckman, cercetător la Universitatea Chicago. Prin urmare, cu cât îți soliciți mai mult copilul acasă, cu atât se va descurca mai bine la școală. Ești gata să-l provoci?

 

Oferă-i 50 lei, dacă învață să jongleze

Trăsătura-cheie – Angajamentul

Rezultatele apar în timp. „Copiii nu pot învăța să jongleze pe loc, însă acest lucru nu e chiar atât de dificil“, spune coautorul cărții The Art of Roughhousing, dr. Anthony T. DeBenedet.

Beneficiul academic

În cazul jonglerilor începători care au exersat șase săptămâni, cercetătorii de la Universitatea Oxford au remarcat o creștere cu cinci procente a substanței albe – parte a creierului implicată în învățare

 

Învață-l să joace șah

Trăsătura-cheie – Perseverența

Până la primul mat e de lucru. „Șahul îi învață pe copii că eșe­cul e o experiență constructivă“, spune Paul Tough, autorul cărții How Children Succeed.

Beneficiul academic

Acest joc le poate crește copiilor capacitatea de concentrare mai mult decât o fac activitățile fizice, arată un studiu spaniol efectuat recent. Studenții jucători de șah au avut și o atitudine mai bună față de studiu.

 

Fă-l să aprecieze munca, nu câștigul

Trăsătura-cheie – Încrederea în sine

Atunci când recunoști un efort, acesta capătă valoare, spune Tough. Asta poate dezvolta o etică a muncii.

Beneficiul academic

„Spune ceva când îți vezi copilul învățând“, spune Carol Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford. Dacă are numai 10, asigură-te că face legătura dintre efort și rezultat. Spune-i: „Presupun că orele petrecute cu nasul în carte au dat roade, nu?“

 

Spune-i să se urce într-un copac

Trăsătura-cheie – Controlul emoțiilor

Ca să faci față acestui tip de provocare, trebuie să ai nervii tari. „Copiii nu se pot cățăra dacă sunt copleșiți de emoții“, spune dr. DeBenedet.

Beneficiul academic

Cățăratul în copaci îi încurajează pe cei mici să-și confrunte temerile. În plus, faptul că se joacă afară îi ajută să dezvolte abilități precum gândirea creativă și rezolvarea problemelor, spun cercetătorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

 

Provoacă-l să câștige un ban cinstit

Trăsătura-cheie – Răbdarea

„Copilul tău trebuie să învețe că jucăriile nu sunt gratuite“, spune Tough. Băiatul tău îți cere un iPad? Timp de o lună, pune-l să dea cu aspiratorul sau să curețe zăpada din curte pentru a acoperi jumătate din sumă.

Beneficiul academic

Copiii care au acceptat amânarea recompensei au obținut rezultate mai bune la examenele de admitere la liceu, desfă­șu­ra­te ani mai târziu, arată o serie de studii efectuate la Stanford.

85832971

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here