Cum îți pregătești mașina de iarnă. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le faci

0
1043
pregatirea masinii de iarna

Calendaristic, am intrat deja în iarnă. Iar dacă locuiești în centrul tării, de exemplu, zăpada nu mai e nici ea o frumoasă amintire.

Dacă ești șofer, este timpul să îți pui la punct mașina. Sunt importante anvelopele, bateria, dar și elemente de care puțini își amintesc. Cum sunt ștergătoarele parbriz. Iată așadar care sunt cele 5 lucruri pe care ar trebui să le faci pentru mașina ta, în acest anotimp:

Anvelopele sunt esențiale

În primul rând, legea te obligă să circuli numai cu anvelope de iarnă încă de la prima zăpadă. Este o măsură esențială pentru siguranța în trafic. Așadar, dacă încă nu ai, trebuie să-ți cumperi anvelope de iarnă. Poți alege între două tipuri de anvelope: cele all season și cele special concepute pentru anotimpul rece.

Din punct de vedere legal, sunt acceptate ambele variante. Însă, numai cele de iarnă îți pot oferi protecție optimă și pe zăpadă, dar și pe gheață sau ger. Am pregătit pentru tine un mic ghid despre cum alegem anvelopele de iarna. Aici vei găsi toate aspectele esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a face o alegere. Iar dacă vrei ca totul să fie ca la carte, ar fi bine să arunci în coșul de cumpărături și niște jante de iarnă.

Verifică presiunea în roți și nu intra pe drumuri înzăpezite fără lanțuri pentru roți, care vor împiedica deraparea și blocarea în zăpadă.

Verifică bateria

Bateria este unul dintre cele mai importante elemente ale mașinii pe timp de iarnă. De exemplu, în această perioadă, numai pornirea motorului solicita de trei ori mai mult curent. Tocmai de aceea, o baterie de calitate este esențială.

Dacă temperatura scade sub 15 grade Celsius, trebuie să protejezi bateria. Evită, așadar să pornești radio, și folosește cât mai puțin ștergătoarele, climatizarea sau luminile. Vei avea nevoie de toate acestea, însă, dacă se poate, folosește-le pe rând.

Dacă temperatura este sub 8 grade, aprinde farurile și lasă-le așa timp de câteva minute înainte de a porni la drum. Abia după ce bateria s-a încălzit, poți porni motorul.

Antigelul nu trebuie să lipsească

Este lichidul care nu va lăsa alte fluide pe care le folosește mașina să înghețe. Verifică periodic densitatea antigelului. Dacă nu este una potrivită, completează.

Atenție, însă! Nu pune antigel în apă rece în circuitul de răcire. Aceste lucru poate duce la distrugerea instantanee a motorului.

Verifică mânerele, geamurile, încuietorile și broaștele

Dacă vrei să eviți surprizele neplăcute, cel mai bine ar fi să ai mereu cu tine un spray împotriva înghețului, pe care îl poți pulveriza pe elemente precum geamuri, mânere, broaște sau încuietori.

Nu forța o ușă înghețată. Dacă nu ai un astfel de spray la îndemână poți încerca să încălzești cheia cu o brichetă.

Ștergătoarele de parbriz, inamicul public numărul 1

Sunt cele care îți vor da mari bătăi de cap în timpul iernii, pentru că sunt primele care pică victime gheții. Asigură-te că acestea nu sunt blocate înainte de a pleca la drum. În caz contrar, dacă încerci să le pornești, poți distruge motorul electric. Verifică, așadar, dacă lamele sunt lipite de geam sau dacă pe parbriz există urme tăioase. De asemenea, materialul din care sunt construite lamelele ar trebui să fie flexibil.

Sunt multe pericole care pândesc șoferii pe timp de iarnă. O pregătire minuțioasă pentru anotimpul rece te va scuti însă de neplăceri. Așadar, nu mai amâna momentul și pregătește chiar azi mașina pentru iarnă. În caz contrar, dacă nu ai anvelope de iarnă, de exemplu, nu vai mai putea circula cu ea dacă ninge.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Articol realizat împreună cu Praktiker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here