Cum îmi aleg ochelarii de soare?

0
403

Optează pentru un model cu lentile care blochează razele UVA și UVB în proporție de 99–100%, absorb razele UV până la 400 de nanometri ori respectă standardele europene (caută semnul CE, marcat pe ochelari). Apoi testează calitatea lentilelor: închide un ochi și mișcă ochelarii de pe frunte în față. Repetă cu celălalt ochi închis.
Ți se pare că obiectele își schimbă  poziția? „Mișcarea ar trebui să fie minimă și să o respecte pe cea a lentilelor“, spune Fraser C. Horn, medic oftalmolog, decan asociat la Colegiul de Optometrie de la Universitatea Pacific. Iată ce trebuie să ai în vedere.

Utilizare zilnică
Optează pentru lentile de sticlă, dacă vrei să-ți protejezi ochii. Sticla oferă o calitate optică inegalabilă, care te va ajuta să eviți astenopatia acomodativă (oboseala oculară). Caută lentile gri (nu distorsionează culorile) și polarizate (reduc luminozitatea). „Dacă îți place stilul casual, ia-ți ochelari de soare cu ramă metalică – ideală datorită durabilității“, spune dr. Duffner. Încearcă Ray-Ban RB3025, se potrivesc pentru orice formă a feței.

Sport
Ai nevoie de lentile fabricate din policarbonat – un material rezistent și totodată ușor. Cumpără-ți o pereche de ochelari cu lentile interschimbabile, de diferite nuanțe, pe care să le folosești în funcție de sportul practicat. De exemplu, lentilele roșii intensifică nuanțele verzi, lucru util când faci trasee cu bicicleta pe munte ori joci tenis. Asigură-te că rama are suport pentru nas, astfel încât să stea fix.

Șofat
Alege un model cu lentile polarizate, galbene. Acest tip te ajută să vezi mai bine, chiar și când cerul e înnorat. Într-un studiu australian, șoferii cu lentile galbene au avut reacții mai rapide decât cei cu nuanțe neutre.

 

În poză apar: Ray-Ban rb3025 Aviator, ray-ban.comRudy Project Rydon, e-rudy.comSmith Optics chief with Polarchromic Amber Lens, smithoptics.com

 

Foto: Joshua Scott, aranjament decor: Peter Tran/Art-Department

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here