Consumul moderat de alcool duce la creșterea numărului de spermatozoizi

0
2425
Un nou studiu arată că cei care beau cu moderație produc un număr mai mare de spermatozoizi decât cei care nu consumă deloc alcool.
Un nou studiu arată că cei care beau cu moderație produc un număr mai mare de spermatozoizi decât cei care nu consumă deloc alcool.

Bărbații care vor să devină tătici sunt adesea sfătuiți să limiteze consumul de alcool, căci acesta poate dăuna calității și cantității spermei. Totuși, un nou studiu arată că, de fapt, cei care beau alcool cu moderație sunt de fapt mai fertili decât cei care nu beau deloc.

Studiul, publicat în jurnalul de specialitate Andrology, a fost realizat având ca participanți 323 de bărbați adulți. Aceștia au fost împărțiți în patru grupe, în funcție de cantitatea de băuturi alcoolice consumate într-o săptămână obișnuită: deloc, între una și trei băuturi, între patru și șapte, sau peste opt.

Bărbații care consumau 4 – 7 băuturi alcoolice săptămânal au avut un număr mai mare de spermatozoizi și un volum mai mare de spermă decât ceilalți. Probabil că știi deja că numărul mare de spermatozoizi e un indicator important al fertilității. E interesant totuși de observat că studiul despre care vorbim a arătat că există o corelație între consumul de alcool și numărul spermatozoizilor, dar nu și că acest număr ar fi un efect al consumului de alcool.

Cercetătorii au analizat eșantioane de spermă colectate de la participanți de-a lungul a doi ani, pe care le-au analizat din punct de vedere al sănătății spermei. Pentru a strânge mai multe informații despre stilul de viață și impactul acestuia asupra calității spermei, au fost realizate și interviuri în care au răspuns la întrebări despre fumat, consumul de cafea și alcool și nivelul de activitate fizică. După ce au evaluat obiceiurile care ar putea afecta negativ sănătatea spermei, oamenii de știință au conchis că cei care beau 4-7 băuturi alcoolice pe săptămână au cel mai mare număr de spermatozoizi, deci o probabilitate mai mare de a fi fertili.

Cercetătorii admit o deficiență importantă a studiului, anume că este bazat pe propriile declarații ale participanților (self reporting). Bărbații au fost întrebați cât alcool consumă într-o săptămână, dar e destul de probabil ca evaluarea proprie să nu fie foarte conformă cu realitatea.

Ce pot face ca să am mai mulți spermatozoizi?

Aceste noi rezultate sunt parțial în acord cu ceea ce doctorii le recomandă celor care vor să devină tați: să nu exagereze cu alcoolul. O dietă bogată în fructe și legume, exercițiul fizic sau consumul de nuci și alune sunt și ele printre factorii care pot ajuta. Poți afla de aici mai multe sfaturi pe tema asta.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here