City break de poveste la Praga iarna

0
1778

Orașul medieval are un farmec aparte sub un strat generos de zăpadă, Castelul din Praga pare rupt din povești, iar în luna decembrie Târgurile de Crăciun atrag zeci de mii de turiști și localnici la un pahar de vin fiert sau o bere în aer liber.

Pe lângă activitățile tradiționale pe care le poți face în Praga, ai putea recupera o noapte pierdută într-unul dintre pub-uri cu o jumătate de zi petrecută la saună. Oferta e foarte variată și poți chiar să optezi pentru saună în bere sau vin, pentru saună scandinavă sau romană. Praghezii știu foarte bine cum să facă față temperaturilor scăzute din timpul iernii. La fel de atrăgătoare sunt și muzeele din Praga care sunt mai puțin aglomerate în perioada iernii, așa că o să fie mult mai plăcut să le vizitezi. Pe lângă muzeele de artă, în Praga găsești câteva muzee inedite pe care s-ar putea să vrei să le vizitezi.

Ce pub-uri și sortimente de bere să încerci într-un city break la Praga

city-break-praga

Foto: Shutterstock.com

Nu contează dacă îți cumperi bilete de avion spre Praga iarna sau vara, pentru că oricând ai călători trebuie să faci un tur al celor mai pitorești sau apreciate pub-uri pragheze. Berea din Praga e mai ieftină decât berea pe care o găsești în România. Și oricum ar fi, berea are o îndelungă tradiție în capitala Cehiei, așa că e o parte din istoria orașului pe care s-ar putea să îți dorești să o explorezi, mai ales dacă pleci într-un city break în Praga alături de gașca de prieteni. Cum sună un week-end la Praga alături de prietenii tăi de-o viață?

Dacă vrei să încerci berea din microberăriile din Praga, trebuie să ții minte un cuvânt special, pivovar. Printre cele mai autentice microberării se numără Minipivovar Beznoska, Sousedsky Pivovar Basta sau Pivovar Marina, una dintre cele mai noi berării pragheze. Pe lângă varietatea de sortimente de bere, la Pivovar Marina meniul de mâncare e la fel de atrăgător și include un gulaș tradițional.

În Praga, o să poți degusta o varietate de beri produse local. Printre cele mai populare sortimente se numără Staropramen și Pilsner Urquell, dar mai puțin cunoscute sunt Kozel, o bere pragheză premiată la nivel mondial, care se vinde ieftin în Praga. Sortimentul cel mai apreciat e berea brună Kozel, care înseamnă, în traducere aproximativă, „să nu mă întrebi de ce”. O altă bere cu tradiție de câteva secole, mai exact din secolul 1, e Czechvar, berea budweisser de origine europeană, mai puțin cunoscută decât marca cu același nume din Satele Unite ale Americii.

Unde poți încerca cele mai multe sortimente de bere într-o singură seară?

Printre cele mai cunoscute pub-uri de bere se numără Zly Casy, local situate în districtul 4, Nota Bene, un bar cunoscut pentru berile locale care nu se produc în cantități industriale. Mai toate barurile unde se servește bere servesc și mâncare, așa că poți să îți programezi și cina printre cele câteva sortimente de bere pe care vrei să le încerci într-o seară. Ceva mai aglomerat e barul Kulovy Blesk, așa că dacă te gândești să mergi aici într-o seară de week-end e indicat să îți faci rezervare.

Târgurile de Crăciun și podurile luminate din Praga

praga

Foto: Shutterstock.com

Praga e una dintre cele mai accesibile destinații din Europa în perioada sărbătorilor, așa că, dacă vrei să pleci într-un city break, ai putea să iei în considerare capitala Cehiei. Dacă ajungi în Praga în luna decembrie, poți să dai o tură prin unele dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, unde prețurile pentru o cană de vin, cadouri și decorații de Crăciun sunt mai mici decât în Viena sau Paris.

Târgurile de Crăciun din Praga se deschid la finalul lunii noiembrie și țin până la începutul lunii ianuarie. Cu siguranță, acestea contribuie semnificativ la atmosfera de sărbătoare din orașul medieval, mai ales dacă te oprești în Centrul Vechi al orașului, unde se țin două dintre cele mai mari Piețe de Crăciun din Praga, la 5 minute distanță una de cealaltă. Te poți opri în Piața din Centrul vechi și în Târgul de Crăciun de pe strada Wenceslas. Târguri de mai mici dimensiuni se țin și la Castelul din Praga sau în fața Basilicii Sf. Gheorghe. Pe lângă cumpărăturile serioase pe care le poți face cu ocazia sărbătorilor, târgurile de Crăciun sunt un prilej perfect pentru a încerca o serie de preparate tradiționale și cârnații klobasa care merg perfect cu o halbă de bere.

Nu doar târgurile de Crăciun sunt o atracție turistică în perioada iernii, ci și podurile rupte din povești medievale care își întind brațele peste râul Vlatava. Praga mai e cunoscut și ca orașul celor o mie de turnuri, dar și ca orașul celor o sută de poduri. Cele mai importante dintre ele se întind deasupra râului Vlatva, iar cel mai cunoscut rămâne Podul Carol care pare un portal spre un lume a legendelor medievale. La capătul podului, din orice direcție ai porni, te aștepți să te izbești de cavaleri. Podul Carol a fost construit începând cu mijlocul secolului 14, și de atunci a rămas unul dintre cele mai de preț simboluri pragheze, dar și unul dintre cele mai pitorești locuri din Praga. S-ar putea să-l recunoști înainte să pășești pe el din sutele de poze care invadează lumea online. La fel de fascinat e și Podul Legiunii din granit care se află în apropierea Teatrului Național. Poți să te plimbi spre Centrul istoric al orașului și traversând Podul Svatopluk, nu doar luând traseul clasic peste Podul Carol. Iar dacă vrei să te lași cucerit de arhitectura modernă, ai putea să traversezi Podul Traja, cel mai nou construit pod din Praga, terminat în 2014.

Revelion la Praga

Chiar și de Revelion, o minivacanță la Praga e o alegere inspirată dacă nu vrei să cheltuiești o avere pe bilete de avion și cazare. De Revelion se țin petreceri în aer liber pe Podul Carol, dar și în piețele din Centru vechi al orașului. Focurile de artificii marchează trecerea în noul an la miezul nopții și sunt lansate din spatele Castelului din Praga. Și dacă îți place iarna și zăpada, în Praga ai șanse mari să te bucuri de o iarnă adevărată. În cazul în care îți dorești să petreci noaptea dintre ani într-un pub sau un restaurant, e bine să te hotărăști din timp și să îți rezervi masa dinainte, pentru că cererea e destul de mare, ca în oricare alt oraș important din Europa.

Saună și relaxare într-un city break la Praga

Saunele sunt foarte populare datorită influenței slave. Și când afară e foarte frig, nu e un loc mai potrivit unde să te detoxifici și să te relaxezi decât într-una dintre saunele special amenajate din Praga. Ar fi o activitate perfectă de relaxare după o seară într-unul dintre pub-urile pragheze. Și o experiență pe care merită să o încerci într-un city break la Praga în perioada iernii nu foarte prietenoase care poate lăsa peste oraș și temperaturi care coboară cu mult sub 0 grade.

La AquaPalace de lângă Praga găsești saune de interior, dar și de exterior așa că o să te simți ca-n paradis cel puțin pentru câteva minute. E recomandat să nu stai mai mult de 10-20 de minute în saună, și nu poți face saună dacă ai probleme cardiace sau astm. Pentru o experiență la saună cu totul inedită poți să te duci la sauna și să servești o bere. Pe lângă saunele de inspirație romană și scandinavă, la AquaPalace au amenajat și o saună cu acces la bar. Ce poate fi mai tentant de atât? Dacă te interesează un tratament regal, poți afla mai multe informații aici. (http://www.aquapalace.cz/en)

Și pentru că un city break la Praga poate să însemne o experiență de vacanță inedită, ai putea să încerci și sauna în bere sau în vin, care sunt două tratamente neconvenționale foarte populare în stațiunile din Republica Cehă. Dacă vrei să petreci mai multe zile într-o vacanță în Praga, ai putea să te gândești și la o excursie în Karlovy Vary, o stațiune aflată în apropierea capitalei cunoscută pentru tratamentele de lux din resorturile și hoteluri de 4* și 5*.

Mergi la schi în Liberec

La doar două ore distanță de Praga, poți să mergi la schi în Liberec, una dintre cele mai apreciate stațiuni de iarnă de către locuitorii din Praga. În felul acesta, poți să îți prelungești un city break la Praga cu un sejur de câteva zile la schi. Prețurile din stațiunile cehești sunt cu mult mai mici decât cele din Austria, Elveția sau Franța. Stațiunea e ideală și pentru familiile cu copii, dar și pentru călătoriile alături de prieteni pentru că sunt numeroase activități de iarnă de care te poți bucura și suficiente cafenele și pub-uri unde să te încălzești la un pahar de vin fiert.

Ai o mie de motive să vizitezi Praga iarna, iar dacă zăpada și temperaturile scăzute nu sunt tocmai pe placul tău, e bine să verifici din timp ofertele pentru city break-uri în Praga la început de primăvară, când soarele e mai mult decât generos. În lunile următoare, prețul la cazare și bilete de avion îngheață, cel puțin până la începutul lunii mai când Praga o să fie invadată, ca în fiecare an, de milioane de turiști. Nu ai vrea să te numeri printre ei?

 

(P) Articol realizat împreună cu Paravion.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here