Cidrul făcut de un scoțian în România: antioxidanți naturali și gust britanic

0
1768

„Un măr pe zi ține medicul departe de casăˮ este o vorbă populară în multe țări. Se pare că inclusiv în Scoția, țara whisky-ului, dar și a cidrului. Dar ce ar putea face pentru sănătate un pahar de cidru obținut doar din mere? Din exact șase mere?

De Alina Miron

De șase mere este nevoie pentru un singur pahar de cidru Clarks. Asta o spune Alan Clark, scoțianul care face în România cidru artizanal și care a calculat special câte mere intră la fiecare sticlă de băutură obținută de el.

În Lerești, Argeș, Alan produce Clarks, un cidru obținut 100% din mere, adunate din livezi româneşti. Iar acesta chiar este un lucru remarcabil. Nu pentru că un scoțian se străduiește să facă cidrul așa cum trebuie, la noi acasă, deși ar trebui apreciat și asta. Ci pentru că este bine să știi că ai la dispoziție, pe piața românească, câteva băuturi alcoolice pe care le poți bea mai liniștit decât pe altele.

De exemplu, deși în ultimii ani există o mulțime de mărci de cidru de mere pe rafturile magazinelor, unele conțin mere doar în proporție de 23% sau chiar 15%. În rest? Apă, sulfiți, concentrat de fructe, zaharuri și arome. Românilor le place cidrul mai dulce, așa că pentru mulți dintre ai noștri, mai ales pentru reprezentantele sexului feminin, sunt mai importante aromele. Iar un cidru sec natural, cu concentrație mai mare de alcool (7,5 %), precum Clarks, nu prea reprezintă, conform statisticilor, o opțiune a românilor.

Dar este în regulă, pentru că băutura făcută la Lerești are oricum o producție destul de limitată și nu concurează direct cu marii producători de cidru. Pentru scoțianul nostru, cidrul este o băutură cu tradiţie, care trebuie respectată. Tatăl său făcea cidru în casă, undeva lângă Edinburgh, încă de pe vremea când Alan era copil. Așa că ulterior, îndăgostit atât de cidru, cât și de România (unde a venit în 2001, s-a căsătorit cu Rucsandra și au făcut doi copii), Alan a respectat în fabrica lui exact procesul tradițional.

A a început să prepare cidru pentru consum personal în noua lui casă, în Argeș, acolo unde Rucsandra moștenise o casă şi o livadă de meri. Inițial nu se gândeau să facă o linie de producție, dar prietenii, încântați de gust și de petrecerile pe care le făceau când ieșeau la grătar, departe de București, și din care nu lipsea cidrul, i-au îndemnat să înceapă o afacere. Deși Alan a început să lucreze la acest proiect încă din 2012, abia în septembrie 2015 a primit autorizația de funcționare.

Merele se culeg toamna…

…așa că este absolut firesc să ai o singură producție pe an, atunci când vrei să faci un cidru natural, 100% pe bază de mere. Procesul de fermentație și producție este același ca la vin, iar băutura alcoolică obținută are nevoie de cinci-șase luni până să se oprească din fermentație și să devină bună de băut.

„Merele de vară sunt prea acrișoare pentru cidruˮ, spune Alan, „iar cidrul se face cu mere dulci. La noi la fabrică, culegerea și aducerea merelor începe abia prin octombrie. Niciodată mai devreme. Mereu căutăm mere cu aromă puternică și chiar preferăm anumite soiuri de mere, cum ar fi cele de Crețești. Pentru ca merele să aibă un conținut de zaharuri cât mai ridicat (ca și la struguri), putem ajunge să adunăm mere chiar până în decembrie, din diverse zone ale României. Încercăm mereu să adăugăm cât mai multă aromă produsului final. Pentru a face un cidru bun mai este important și să culegi merele până dă înghețul.ˮ

Noi vara oferim cidru produs anul trecut, în toamnă

Așa se face că mereu gustul unei producții de cidru depinde de toamna anterioară, la fel ca în cazul vinului. Sucul obținut din mere este introdus în tancuri speciale, unde este lăsat să fermenteze și să se matureze. Deși Alan a făcut el însuși o facultate de biochimie, lucrează alături de un inginer chimist la reţeta cidrului și, de asemenea, are degustătorii lui, care intrevin pe parcursul procesului de producție. „În aprilie sau chiar mai, anul următor culegerii, putem îmbutelia cca 175 mii litri cidru, adică peste 300 mii sticleˮ, mai spune Alan. Destul de puțin pentru piața românească, dar suficient pentru un produs artizanal natural.

Cât de sănătos este cidrul?

Alan este bucuros că pe piața românească există marile companii care produc și cidru, pentru că datorită lor a devenit acesta o băutură populară. În urmă cu zece ani, puțini români îl consumau. Acum, există pe meniurile reaturantelor chiar o secțiune specială pentru cidru, așa cum există pentru vin sau bere. Și este mândru că produsul său este unul sănătos, pe care îl poate recomanda cu toată încrederea. De ce?

„În primul rând e vorba de experiențăˮ, spune Alan. „Eu și prietenii mei am remarcat de-a lungul timpului că, a doua zi după ce beam câteva sticle de cidru Clarks, nu ne simțeam rău, nu aveam dureri de cap, nu aveam stări neplăcute, cum se întâmplă când bei peste măsură.ˮ (Asta nu înseamnă că este recomandat să bei peste măsură, indiferent de tipul de alcool, oricât de natural ar fi preparat.) „Mai cred că cidrul meu este sănătos deoarece este plin de antioxidanți naturali, despre care se știe că au o mulțime de beneficii și sunt inclusiv anticancerigeni. Cidrul este similar, într-un fel, cu vinul roșu din punct de vedere al efectului asupra sănătății. Nu se spune că un măr pe zi ține medicul departe de casă? Am chiar un nou slogan publicitar: pentru fiecare pahar de cidru au fost folosite șase mere. Chiar am făcut acest calcul.ˮ

Adevărat, cidrul este de altfel cunoscut încă din antichitate drept un tonic și vitaminizant cu conținut mic de alcool, care, consumat cu moderație, devine remediu pentru anumite afecțiuni. Cidrul de mere are o concentraţie ridicată de fenoli, antioxidanţi care, conform studiilor, chiar contribuie la prevenirea cancerului şi a accidentelor cardiace sau cerebrale. În plus, are un număr redus de calorii, dar e bogat în fibre. Un pahar pe zi are același efect ca un pahar de vin pe zi, dar este mai bun în dietele de slăbire.

Cum și când se bea cidrul

Cidrul este adesea numit în zonele rurale și „vin de fructeˮ. Se poate face nu doar din mere, ci și din unele soiuri de pere sau gutui, bogate în acizi și tanini. Se bea răcit, fie ca aperitiv, fie direct la masă, și poate fi foarte asociat în special cu brânzeturi.

Francezii au făcut din cidru o băutură festivă, nelipistă de la picnicuri și de pe plajă mai ales vara, când gustul răcoros și ușoara acidulație, plus dulceața frcutelor, îl fac mai îndrăgit decât berea. Englezii și scoțienii preferă cidrul puternic aromat, ceva mai sec.

Despre Clarks, pe care l-am gustat, pot spune că are un gust aparte. Cu 7,5% alcool și aromă pregnantă de mere fermentate, nu este atât de dulce precum celelalte produse de pe piaţă. De altfel, sortimentele sunt Clarks sec, Clarks demisec şi Clarks demidulce. Pentru a obține cele trei varietăți, Alan folosește tot suc de mere, însă proaspăt, nefermentat, cu care îl aromatizează.

Două noi generații, de Clarks cu aromă de fructe de pădure și cu aromă de soc, au apărut anul trecut pentru a seduce și publicul amator de gusturi mai dulci. Pentru a păstra naturalețea produsului, a ales să folosească tot sucuri de fructe. Din păcate, legislația românească consider asta „amestec de băuturi”, ceea ce le crește accizzele. De găsit, băutura lui se găsește doar în localuri cu care a făcut deja contract (lista cu acestea e mereu actualizată pe pagina lor de Facebook sau pe site: http://cidruclarks.ro/). Deși anul acesta a fost de trei ori în Lidl cu cidru de mere demisec, producția este dedicată mai degrabă localurilor și magazinelor specializate.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here