Chistopher Nolan, Jonathan Nolan si Emma Thomas despre Interstellar (interviu)

0
343

Cu Matthew McConaughey, Anne Hathaway și Jessica Chastain în rolurile principale, filmul îl urmărește pe Cooper, fost pilot NASA și actual agricultor, tată a doi copii care fac parte, cel mai probabil, din ultima generaţie care va mai putea popula Pământul. Existența oamenilor pe această planetă este amenințată de foamete, motiv pentru care o echipă din care face parte Cooper este trimisă într-o spectaculoasă călătorie prin spațiu, pentru a verifica dacă o planetă din altă galaxie poate deveni noua noastră casă.

Regizat de englezul Chistopher Nolan, cu regia semnată de el și fratele său, Jonathan Nolan, și produs de soția sa, Emma Thomas, „Interstellar” este fără dubii filmul science fiction al anului, cu mari șanse să câștige cel puțin un premiu Oscar anul viitor.

Cu ocazia lansării filmului, cei trei au acordat un interviu în care vorbesc despre cum a apărut ideea filmului, ce cred despre viața pe o altă planetă și multe altele.

„Interstellar” este o mare avetură în spațiu, dar mare parte din film este o dramă intimă de familie. Sunt surios dacă ați văzut amestecul celor două ca o modalitate de înrădăcinare a acestei odisee spațiale literalmente în praful de pe Pământ.

Chistopher Nolan: Nu le văd ca pe două lucruri separate. Când m-am uitat pentru prima dată la primul draft al lui Jonah (Jonathan Nolan), a fost clar că în centrul poveștii sunt niște personaje puternice, această relație puternică de familie. Și am constatat că accentul cade pe noi ca persoane și pe conexiunile dintre noi cu cât ajungem mai departe în univers. Înainte să mă apuc de scenariu, am scris o pagină cu ce am considerat a fi inima poveștii – relațiile, ideea tatălui care își părăsește copiii. I-am dat-o lui Hans (Hans ZImmer, compozitorul) și i-am spus să lucreze la muzică fără să știe care va fi genl filmului. Cred că aceasta este doar o ilustrare a abordării pe care am avut-o pentru ca filmul să fie despre umanitate și pentru a folosi universul ca o lentilă prin care să ne vedem la ființe umane.

Pentru scenariști, care a fost ideea inițială sau începutul a ceea ce vedem acum pe marele ecran? Iar pentru producători, cum a decurs prima întâlnire cu materialul?

Jonathan Nolan: Începutul proiectului a fost pentru mine în 2006 sau 2007, când m-am gândit pentru prima dată la el. Mă gândeam cum e să cresc în această perioadă și cât de norocos eram să cresc în această țară acum. Este o replică în film – „Pare că în fiecare zi e Crăciunul”. Există niște tehnologie remarcabilă. A fost un moment când am realizat că oamenii s-au dus pe lună o dată și apoi nu s-au mai întors acolo. Nu mai sunt bani. Nu ne mai ducem acolo.

Chistopher Nolan: Mereu am împărtășit idei, iar aceasta suna foarte interesantă. Ce m-a prins a fost modul în care Jonah mi-a explicat: este vorba despre inevitabilitate. Vreau să spun că vom părăsi planeta la un moment dat și vom călători mai departe decât am făcut-o vreodată. Cu toții știm asta la un anumit nivel, cred.

Emma Thomas: Am fost familiari cu subiectul când Jonah scria și noi încă nu eram implicați. Îmi place că proiectul este despre o aventură în spațiu, dar, în același timp, este o poveste intimă și o pot înțelege, fiind părinte și fiind, de fapt, doar o persoană. Îmi plac ideile importante din scenariu și întrebarile mari pe care le pune. Ai putea crede că un film despre cum trebuie să părăsim Pământul ar fi deprimant, însă ce a avut draftul lui Jonah și ce a continuat Chris este idea că există speranță.

Ce credeți despre existența vieții departe de Pământ?

Emma Thomas: În ceea ce mă privește pe mine, nu am nicio idee ce poate fi acolo, însă dacă te-ai uitat vreodată pe site-ul NASA, au o chestie care arată o imagine pe zi. Una dintre acestea, care mi s-a părut incredibilă, era făcută de undeva de lândă Saturn, cred, și era o imagine a Pămânului. Era doar un punctuleț mic albastru. Era incredibil să te uiți la ea și să te gândești, „O, Doamne, ăia suntem noi!” Când te uiți la stele și toate arată așa, trebuie să mai existe ceva și acolo. Cum ar putea să nu fie?

Există multă știință spectaculoasă în film, pe care ați explorat-o cu fizicianul Kip Thorne. Cât de important a fost pentru voi să fiți cât mai aproape de adevăr în ceea ce privește lucruri precum o gaură neagră sau o gaură de vierme?

Chistopher Nolan: Jonah a petrecut mult timp cu Kip Thorne, care este producător executiv. Eu am avut avantajul de a intra în proiect mai târziu și am putut să mă uit la ce făcuseră băieții deja și puseseră niște idei incredibile. Dar am considerat că este mai mult decât poate înțelege publicul, așa că am petrecut mult timp la scenariu alegând ce am crezut că ar fi cele mai emotive lucruri, ce ar înțelege audiența. Când am lucrat cu Kip am explorat ideile alături de el. „Păi, poate acest lucru fi plauzibil? Am putea merge aici? Am putea merge acolo?” A fost foarte captivant să lucre cu el.

„Interstellar: Călătorind prin Univers” a avut premiera în cinematografele din țară pe 7 noiembrie 2014 și poate fi vizionat în format 3D și IMAX.

Traducere și adaptare de Alina Neamțu. Foto: Guliver/Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here