Cele mai întâlnite 5 probleme de sănătate în cazul bărbaților

1
1492
probleme de sanatate

De ce este un subiect care merită discutat: speranța de viață este mult mai scăzută la bărbați decât în cazul femeilor, o situație care se menține an de an.

Cercetătorii au încercat, bineînțeles, să găsească explicații pentru această diferență, studiile arătând, în primul rând, că este vorba despre o situație întâlnită în toate societățile, cu toate că cifrele care indică durata aproximativă de viață în cazul femeilor și bărbaților diferă de la o țară, la alta.

În ceea ce privește motivele care fac ca femeile să atingă vârste mai înaintate, în timp ce bărbații se îmbolnăvesc mai repede, se pare că este vorba nu doar despre factori biologici (cu toate că aceștia trebuie luați în calcul, femeile fiind avantajate din acest punct de vedere), ci și despre diverși factori sociali – cu alte cuvinte, stilul de viață este decisiv.

Trebuie spus însă că avantajul biologic al femeilor este vizibil încă de la naștere, mortalitatea în primul an de viață fiind cu 25-30% mai mare în cazul băieților, comparativ cu fetițele. Responsabil pentru aceste diferențe se pare că ar fi ADN-ul, structura cromozomială XX prezentă la femei asigurând șanse mai mari de supraviețuire, în situația unei mutații genetice, lucru care nu poate fi valabil în cazul bărbaților.

Iată de ce statisticile referitoare la afecțiunile sau predispozițiile întâlnite cel mai frecvent la bărbați nu sunt date care să îi intereseze doar pe cercetători sau pe medici, ci informații de interes general, cu atât mai mult cu cât multe dintre aceste probleme de sănătate sunt influențate de un stil de viață nu tocmai echilibrat. Un alt factor care înclină însă balanța în defavoarea bărbaților este faptul că aceștia se prezintă mult mai rar la medic, pentru controale periodice și chiar și în cazul manifestării unor simptome.

Printre cele mai întâlnite afecțiuni se numără următoarele:

Bolile cardiovasculare

Se află pe primul loc în clasamentul bolilor care amenință sănătatea bărbaților, cu afecțiuni ca ateroscleroza (depunerea colesterolului în peretele intern al arterelor) în prim-plan. Numărul cazurilor de infarct este ridicat, la nivel mondial, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Afecțiunile ficatului

Adesea determinate sau agravate de un stil de viață nesănătos, care include consumul de alimente procesate, alcool, tutun, băuturi carbogazoase și lipsa exercițiului fizic, sunt afecțiuni care pot conduce la complicații severe, precum ciroza, ultima fază de manifestare a unui ficat gras. Tratamentul în cazul afecțiunilor ficatului ține foarte mult de adoptarea unui stil de viață echilibrat și activ, însă înainte ca boala să devină avansată.

Cancerul pulmonar

Nu este greu de ghicit care este cauza pentru care se află între cele mai întâlnite boli: consumul de tutun este mai ridicat în cazul bărbaților, aproximativ 90% din cazuri fiind determinate de acest aspect.

Bolile prostatei

Poate fi vorba despre boli dureroase ca prostatita bacteriană (infecțioasă) sau nebacteriană (cea mai frecventă), dar putem vorbi aici și despre afecțiuni grave, precum cancerul de prostată, care poate lua forme agresive sau neagresive, fără a se extinde la nivelul întregului organism.

Problemele emoționale

Deși se crede că numărul cazurilor de depresie este mai mare în rândul femeilor decât în cel al bărbaților, realitatea este că aceștia din urmă aleg să nu vorbească despre problemele cu care se confruntă. Psihologii ne asigură că este o strategie greșită, ajutorul specializat fiind extrem de necesar în astfel de situații, mai ales că depresia poate conduce la boli cardiovasculare, în cazul bărbaților.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Doc

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here