Cel mai bătrân om din lume a băut vin roșu zi de zi timp de o viață

0
1658
Spaniolul Franciso Núñez Olivera a murit pe 29 ianuarie 2018 la vârsta de 113 ani. Nu a trăit doar foarte mult, ci și bucurându-se de fiecare clipă a vieții. Ne dă astfel un bun exemplu de urmat. 
Spaniolul Franciso Núñez Olivera a murit pe 29 ianuarie 2018 la vârsta de 113 ani. Nu a trăit doar foarte mult, ci și bucurându-se de fiecare clipă a vieții. Ne dă astfel un bun exemplu de urmat. 

Cel mai bătrân om din lume, Francisco Núñez Olivera, a murit în casa lui din sud-vestul Spaniei la o lună după ce împlinise 113 ani. Avea patru copii, nouă nepoți și 15 strănepoți.

Probabil că oricine se întreabă care a fost secretul longevității sale. Pe lângă gene bune și o viață destul de liniștită, și dieta sa trebuie să fi jucat un rol important, potrivit celor din familie.

O zi obișnuită de-a lui Olivera începea cu un chec cu ulei de măsline la micul dejun, după care lua o gustare compusă dintr-un iaurt. Prânzul era o tocană de pește sau carne cu multe legume pe care le cultiva el însuși. De asemenea, în nicio zi nu rata un pahar de vin roșu – aflăm din revista The Local Spain.

Nu e deloc surprinzător faptul că Olivera urma o dietă mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase din lume. Cercetările demonstrează în mod consistent că o astfel de dietă poate preveni bolile cardiovasculare, principala cauză a morții la nivel mondial.

Studiile mai arată că dieta mediteraneană este foarte utilă pentru protejarea vederii și a sănătății creierului. Multe dintre beneficii se datorează conținutului bogat de acizi grași omega-3 (care se găsesc în pește și ulei de măsline) și antioxidanți (din legume și vin roșu).

Vinul roșu este bogat în polifenoli precum resveratrol, un antioxidant care se găsește în coaja strugurilor. Oamenii de știință consideră că acești antioxidanți pot lupta împotriva inflamațiilor care adesea sunt un precursor al problemelor cardiovasculare.

Olivera era una dintre cele 32 de persoane de peste 90 de ani din localitatea sa, Bienvenida. Spania are una din cele mai ridicate speranțe de viață din Europa. Cercetările arată însă că la nivelul întregului glob bărbații trăiesc mai puțin decât femeile.

Suntem mereu fascinați de cei care trăiesc „peste sută” și curioși cu privire la secretul care-i ține atât de mult în viață. Chiar dacă mănâncă bacon și beau bereu sau vin, ei au în linii mari o dietă sănătoasă, fac sport în mod regulat și au o viață cât mai puțin stresantă.

Potrivit revistei The Local Spain, Olivera însuși a declarat că secretul său constă într-o viață activă. Asta înseamnă că până la 107 ani făcea plimbări de unul singur în fiecare zi. Și fiica sa a spus că rutina zilnică a tatălui a inclus întotdeauna activități ușoare în aer liber, pe lângă casă.

În 2015, Olivera era citat în cotidianul spaniol El Mundo spunând că „încă nu se simte deloc bătrân”.

Cei din Bienvenida și-au exprimat deschis tristețea pentru pierderea acestui adevărat cetățean de onoare. Pe pagina de Facebook a localității a apărut următoarea postare: „Odihnește-te în pace, bunicule! Nu te vom uita niciodată”.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here