Ceasuri pentru experti

0
292

Profesionistii au intotdeauna la mina ceasuri specializate, cu numeroase functii. Afla care este piesa potrivita in functie de activitatea fiecaruia.

Omega Speedmaster

A ajuns pe Luna, la Polul Nord si sta la mina celui mai valoros pilot de Formula 1 din istorie. Iata doar citeva repere pentru cel mai celebru ceas-cronograf din lume. Faima insa i-a fost adusa in primul rind de asocierea cu agentia spatiala NASA. Prima calatorie in spatiul cosmic a unui ceas Omega Speedmaster a avut loc pe 3 octombrie 1962, in timpul misiunii “Sigma 7”. Astronautul american Walter Schirra il cumparase din interes pur personal.

La inceputul anilor \’60, NASA cauta un ceas de mina cronograf “space proof” ce putea fi purtat in cosmos. In urma numeroaselor teste efectuate, Omega Speedmaster a fost singura piesa care a indeplinit criteriile foarte stricte. Pe 1 martie 1965 a fost declarat, de catre NASA, “Apt de zbor pentru toate misiunile spatiale cu oameni la bord”. Buzz Aldrin a devenit, pe 21 iulie 1969, primul astronaut care pasea pe Luna avind la mina un astfel de ceas. Colegul sau Neil Armstrong il lasase pe al lui in modulul lunar, pentru ca sistemul-cronometru aflat la bord se defectase.

In timpul misiunii Apollo 13, o explozie a afectat aparatul de zbor. Astronautii au fost nevoiti sa economiseasca energia pentru manevrele de amerizare. Precizia ceasurilor Omega Speedmaster i-a ajutat sa calculeze cu exactitate consumul generat de racheta ce trebuia sa redirectioneze traiectoria navetei. Pentru contributia avuta, Omega a primit din partea NASA mult rivnita distinctie “Snoopy Award”.

Intilnirea spatiala dintre Apollo si Soyuz, ca parte a unui proiect comun americano- rusesc, a dezvaluit un fapt interesant. Atit astronautii americani, cit si omologii lor rusi purtau ceasuri Omega Speedmaster. Mai mult decit atit, sovieticii aveau cite unul pe fiecare mina: primul pentru timpul GMT, cel de-al doilea pentru ora Houstonului sau a Baikonurului. Din 1975, Speedmaster este totodata si alegerea misiunilor spatiale rusesti.

Cifre esentiale:

1,8 milioane – numarul aproximativ al exemplarelor produse de la lansarea seriei in 1957

250 – variantele in care a fost creat pina acum Speedmaster, incluzind, printre altele: mecanisme diferite, complicatii precum “fazele Lunii” sau “calendar perpetuu” ori componente realizate din metale pretioase.

De ce e profi?

Pentru ca pina si termenul “Professional” a fost adaugat pe cadranul ceasurilor in 1965, ca referire la profesionalismul desavirsit al celor de la NASA, care il foloseau in mod curent in timpul misiunilor.

Pret

10.890 RON – Omega Professional Moonwatch 50th Anniversary Patch (serie limitata la 5.957 de exemplare), mecanism cronograf cu intoarcere manuala, rezerva de mers 45 ore, carcasa (42 mm diametru) si bratara din otel. Etans la 50 m.

Omega Seamaster Planet Ocean

Daca a cutreierat spatiul extraterestru, ce ar mai insemna o calatorie in adincul oceanului pentru Omega? Poate inca un motiv sa realizeze o piesa de exceptie care se inspira din modelele Seamaster 300 metri, Railmaster si Speedmaster, toate lansate in anul 1957.

De ce e profi?

Este dotat cu o supapa de heliu, pozitionata in dreptul orei 10 si marcata cu simbolul “He”, ce permite depresurizarea carcasei.

Pret

9.850 RON – mecanism automatic, rezerva de mers 55 ore, carcasa (45,5 mm diametru) si bratara din otel. Etans la 600 m.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here