Ce sunt ochelarii de soare polarizați și de ce sunt mai buni decât cei clasici?

0
1063
ochelarii de soare polarizati

Sigur ați auzit cel puțin o dată în viață că lentilele polarizate sunt cele mai recomandate de către medicii oftalmologi, însă știți care este diferența dintre ochelarii polarizați și cei nepolarizați? Probabil nu v-ați pus niciodată problema în felul acesta, însă acum veți afla toate detaliile de care aveți nevoie pentru a lua cea mai bună decizie pentru dumneavoastră și pentru ochii dumneavoastră!

Ce sunt ochelarii de soare polarizați?

Acești ochelari au în interiorul lentilei o folie foarte subțire polarizată care poate lupta cu razele soarelui. Acestea intră în contact cu ochii noștri sunt de două feluri: raze solare verticale și raze solare orizontale. Dacă razele solare verticale nu au un impact nociv asupra ochiului nostru, razele solare orizontale pot cauza efecte de strălucire orbitoare și pot afecta ochiul uman.

Această folie subțire din ochelarii polarizați este cea care nu permite razelor solare orizontale să ajungă la ochii noștri. Mai exact, lumina nu se va mai reflecta din suprafețe lucioase precum apa, zăpada, caroseria mașinilor și multe altele.

Probleme pe care le întâmpinăm în timpul zilelor însorite, de cele mai multe ori, nu sunt cauzate de lumina în sine, ci de reflexia acesteia în diferite materiale imprevizibile. Această reflexie este vinovată și de efectul de „orbire temporară” cu care este posibil să ne confruntăm în momente cruciale pentru noi și pentru cei din jur – atunci când ne aflăm la volan, când mergem cu bicicleta sau când desfășurăm alte activități.

De ce să alegeți ochelarii de soare polarizați?

Un prim avantaj ar fi cel menționat anterior – blochează reflexia luminii și vă feresc de efectul de orbire temporară. Această lentilă maximizează confortul ochiului nostru la lumină, dar nu se limitează doar atât. Acești ochelari au beneficii și pentru sănătatea vederii noastre întrucât blochează razele UV ale soarelui în proporție de 100%, raze foarte nocive pentru vedere, dar și pentru pielea din jurul ochilor.

Un alt avantaj de care dispun lentilele polarizate este calitatea acestora. Aceste lentile nu distorsionează imaginea pe care o vedem. Ochelarii polarizați oferă un contrast mai clar și păstrează naturalețea culorilor. Acest avantaj ne ajută să nu ne mai obosim ochii și să ne bucurăm de aceeași claritate pe care am avea-o și dacă nu am purta ochelari.

Când este cel mai recomandat să purtăm ochelari de soare polarizați?

Dacă este posibil, tot timpul. Totuși, există câteva momente cheie când ochii noștri sunt mai predispuși efectului de strălucire orbitoare. Unul dintre aceste momente este atunci când conducem – când ne aflăm la volan, ochii noștri intră în contact cu multe suprafețe de mașini care pot reflecta lumina direct în ochii noștri și ne poate distrage atenția de la condus.

Un alt moment cheie este atunci când pescuiți sau când vă plimbați cu barca – de la sine înțeles, este un moment în care sunteți înconjurați de apă, iar aceasta are cel mai mare potențial de a reflecta razele soarelui direct în ochii dumneavoastră. Un alt moment perfect de purtare al ochelarilor polarizați este în vacanță – în cazul în care vă aflați într-o zonă caldă, cu plajă, sunteți înconjurați de apă despre care am spus deja că reflectă lumina, dar și de nisip, acesta având potențialul de a reflecta razele solare la fel de mult; nu trebuie să renunțați la ochelarii de soare polarizați nici dacă mergeți la munte, întrucât zăpada și gheața au același potențial de reflectare al luminii precum îl are și apa.

 

Sursă foto: Pixabay

Sursă: Digital workforce

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here