Ce să faci ca să nu te dărâme de tot canicula

0
1662
Ți-era dor de vară, dar parcă ce-i prea mult strică. Află ce ai de făcut așa încât canicula să nu te secătuiască de resurse.  
Ți-era dor de vară, dar parcă ce-i prea mult strică. Află ce ai de făcut așa încât canicula să nu te secătuiască de resurse.  

Dacă erai în căutare de scuze ca să nu ieși din casă, acum soarele arzător ți le oferă pe tavă. Venise vremea să dai drumul la aerul condiționat și să urmărești episoadele alea din Westworld care te așteptau de ceva vreme.

Meteorologii ne spun că ploile au cam trecut, iar luna iulie își va merita pe deplin numele de „luna lui cuptor”. Și asta nu doar la noi, ci și în restul Europei sau în SUA. Drept urmare,, fie că mergi în continuare la serviciu, fie că ești plecat în vacanță, ar trebui să îți adaptezi stilul de viața astfel astfel încât valul de căldură să nu îți provoace probleme de sănătate.

„Temperaturile foarte înalte, mai ales în combinație cu un nivel ridicat de umiditate, pot cauza probleme grave de sănătate, sau chiar moartea”, a declarat Dr. Mary Bassett, oficial responsabil cu sănătatea din cadrul guvernului American. „Dacă până acum nu ai dat încă drumul aparatului de aer condiționat, acum venise vreme să o faci, totuși”.

În mod normal, prin transpirație corpul își auto-reglează temperatura internă, dar canicula îi micșorează capacitatea de a menține temperatura optimă. Iată deci câteva informații și sfaturi practice care îți vor folosi realmente în perioada ce vine.

Cum să previi și să ameliorezi crampele musculare amplificate de căldură

Cea mai ușoară problemă cauzată de căldura mare sunt crampele musculare care se instalează în timpul sau imediat după exerciții fizice intense la temperaturi înalte. Dacă ai decis să faci totuși sport chiar dacă e foarte cald, ai grijă la dureri și crampe (localizate în special în zona picioarelor), transpirație abudentă, sau piele înroșită. Centers for Disease Control and Prevention (din Statele Unite) recomandă încetarea activității fizice și consumul de apă îndată ce observi astfel de semne. Dacă durerea persistă mai mult de o oră sau dacă ești cardiac, ar fi bine să mergi degrabă la doctor.

Cum să previi și să ameliorezi moleșela din pricina căldurii

Moleșeala (heat exhaustion) este o problemă mai serioasă decât crampele. De obicei, apare când faci efort fizic pe temperaturi înalte și umiditate ridicată în aer. La fel ca în cazul crampelor, poți resimți transpirație abudentă, dureri și spasme musculare. Dacă nu iei măsuri, poți ajunge să te simți extrem de obosit și amețit, să îți fie greață, să te doară capul și să ai pielea rece și umedă.

Ce-i de făcut? Să iei o pauză într-un loc răcoros, să te hidratezi corespunzător, sau să faci o baie rece. Și în cazul moleșelii, dacă simptomele persistă mai mult de o oră sau dacă începi să vomiți, nu ezita să ceri ajutorul unui medic.

Cum să previi și ameliorezi insolația

Insolația (heat stroke) poate afecta creierul, organele și mușchii, sau poate cauza chiar moartea dacă este lăsată netratată. Ea se produce atunci când corpul nu se poate răcori și atinge o temperatură de 40 de grade Celsius. Dacă se întâmplă asta, ai putea avea simptome de confuzie sau chiar delir, capacitatea de a vorbi îți poate fi afectată, respirația devine dificilă și poți avea palpitații. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, apelează de urgență la medic. În timp ce aștepți să ți se acorde ajutor, clinica Mayo recomandă să faci un duș rece sau să folosești cuburi de gheață pentru a te răcori, neapărat la adăpost de soare.

Cum să previi problemele de sănătate cauzate de caniculă

Din fericire, astfel de probleme pot fi prevenite dacă ai puțină grijă.

  • Poartă haine largi și subțiri, care îți ajută corpul să se răcorească.
  • Arsurile solare pot face și mai dificilă termoreglarea, de aceea e foarte important să folosești produse care să le prevină (creme de soare).
  • Hidratează-te corespunzător! Dacă ai de gând să faci sport, bea cel puțin 0.5l pe oră.
  • Planifică-ți antrenamentele în aer liber cu cap, de preferat dimineața devreme sau seara târziu.

Adulții mai în vârstă sau copiii au un risc sporit de a suferi de pe urma căldurii, căci organismele lor sunt mai puțin capabile să gestioneze schimbările temperaturii corporale. Anumite medicamente, precum antidepresivele, beta blocantele, diureticele sau cele pentru tensiune îți pot afecta, de asemenea, capacitatea de rezistență la caniculă.

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here