Ce poți face pentru ca locuința ta să devină independentă energetic. Știai asta?

0
1132

Cu siguranță și tu îți dorești să fii independent și să îți asiguri confortul cu propriile mijloace, însă de multe ori pare imposibil. Cu câteva dotări și investiții poți transforma acest deziderat în realitate.

Costurile ridicate ale utilităților, grija pentru mediu, dar și confortul mental pe care ți-l oferă detașarea de sistemul centralizat îi determină pe mulți dintre noi să își îndrepte atenția către noi metode de a-și asigura nevoile energetice de zi cu zi. Desigur, este aproape imposibil să fii total izolat și independent din acest punct de vedere, însă există câteva metode care te vor desprinde de companiile care dețin monopolul când vine vorba despre energie. Iată ce poți face:

  • Fii mereu pregătit pentru orice scenariu

Una dintre cele mai mari neplăceri provoacate de sistemul centralizat este faptul că ori de câte ori există vreo avarie (și sunt destul de multe) nu poți face nimic pentru rezolvarea ei. Trebuie doar să aștepți ca cineva să rezolve problema și să-ți pună la dispoziție din nou utilitățile absolut firești în lumea modernă.

Un prim pas către independență este să îți dotezi locuința cu toate cele necesare pentru ca o pană să te lase indiferent. Un astfel de generator se va dovedi de mare ajutor într-o situație precum o pană de curent. În cazul în care stai departe de oraș, e absolut vital să-l ai, pentru că penele de curent sunt mult mai dese. El te ajută să ai parte de curent câteva ore bune, astfel încât o avarie nu-ți va cauza nicio neplăcere.

  • Orice demers pe care îl faci pentru eficiența energetică poate fi finanțat de stat

Nu există independență energetică fără construcții eficiente din acest punct de vedere. Înainte să iei în calcul trecerea la un sistem alternativ de producere a curentului electric, ia în considerare investiții care țin de eficientizarea consumului. Este vorba despre investițiile pe care le faci pentru a izola termic locuința – fie cele care țin de înlocuirea vechilor ferestre și uși, fie cele care implică aplicarea unui material izolant la nivelul pereților exteriori.

Poți obține bani de la stat pentru a-ți izola casa, dacă apelezi la materiale ecologice. Poți primi o finanțare de până la 40.000 de lei pentru izolarea locuinței prin programul „Casa verde Plus”, suma depinzând de suprafața casei. De asemenea, poți obține finanțarea și pentru cazul în care casa este încă în construcție.

  • Panourile solare îți pot oferi independență totală

Dacă vrei să nu mai ai de-a face deloc cu nicio companie ce furnizează electricitate, poți să iei în calcul instalarea de panouri solare, care să-ți furnizeze energie suficientă atât pentru lumina și electrocasnice, cât și pentru apă caldă și încălzire. Panourile solare nu sunt o soluție doar pentru cei care stau la casă, ci și pentru cei de la bloc, dacă te înțelegi cu toți vecinii în sensul acesta. Există deja câteva blocuri la noi în țară care se bazează preponderent pe aceste panouri. Și pentru ele poți obține finanțare de la stat.

  • Centrala pe condensație pentru a renunța la sistemul centralizat de încălzire și apă caldă

Dacă încă te bazezi pe sistemul centralizat pentru încălzirea casei, înseamnă că știi și ce neplăceri îți poate produce. Avariile te pot ține fără apă caldă sau căldură ore întregi, iar adesea căldura furnizată nu e suficientă. Cu o centrală proprie scapi de aceste inconveniente și plătești și mai puțin, mai ales dacă alegi una pe condesație.

 

 

Sursa foto: Shutterstock  

(P) Articol realizat împreună cu Egeneratoare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here