Ce cuprinde echipamentul individual de protecție?

0
1406
echipament de protectie

Echipamentul individual de protecție este o parte esențială a muncii de zi cu zi în majoritatea domeniilor de lucru. Indiferent dacă este vorba de muncă în logistică, industria alimentară sau munca pe șantiere, echiparea adecvată nu trebuie să lipsească.

Pe lângă rolul evident de a asigura protecția lucrătorilor, echipamentul de protecție trebuie să ofere un confort optim pe toata durata zilei de muncă. Dotarea cu echipament de protecție poate varia în funcție de activitatea prestată. Îmbrăcămintea și încălțămintea de protecție sunt cele mai întâlnite tipuri de echipamente de lucru.

Jachetele din tercot sunt utilizate într-o gamă largă de activități de risc redus, unde rezistența la abraziune și murdărie este esențială. În funcție de sezon, jachetele termoizolate sau impermeabile pot completa echipamentul de protecție.

Tercotul este un material popular pentru pantalonii și salopetele de lucru, tot datorită rezistenței crescute. Pentru un plus de durabilitate, pantalonii pot dispune de întărituri din Cordura în zonele predispuse la uzura, precum genunchii și șezutul.

Dincolo de rezistența, îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie și versatilă. De aceea, găicile pentru unelte, buzunarele multifuncționale, mânecile și gluga detașabilă sunt binevenite.

Încălțămintea de protecție este de asemenea o parte esențială din echipamentul de lucru. În funcție de riscurile prezente în mediul de lucru, se poate alege o pereche de încălțăminte de lucru sau de protecție.

Încălțămintea de lucru este potrivită pentru munca uzuală, unde nu există riscuri majore de accidentare sau alunecare.

Pe de alta parte, încălțămintea de protecție beneficiază de elemente de protecție împotriva accidentărilor. Printre acestea, menționăm bombeul de protecție (metalic sau compozit), lamela anti-perforație (metalică sau non-metalică), esențiale pentru protecția la impact, compresiune și perforare.

Spre deosebire de încălțămintea casual, o pereche trainică de încălțăminte de protecție va beneficia de talpa din poliuretan sau cauciuc nitrilic cu rezistență crescută la abraziune și alunecare. Unele modele de încălțăminte de protecție sunt gândite special pentru contactul cu suprafețe încinse, ori cu tratament antistatic sau ESD.

Bineînțeles, și munca manuală necesită o protecție adecvată activității prestate.

Mănușile de protecție pot oferi siguranța la o gamă largă de riscuri. Fie că vorbim despre abraziune, zgâriere, tăiere sau temperaturi ridicate, există o pereche de mănuși de protecție ideale pentru orice activitate.

Mănușile pot fi realizate atât din fibre textile sau piele, cât și din materiale sintetice de ultima generație.

Nu în ultimul rând, purtarea echipamentului de protecție nu este un moft, ci o necesitate!

Echiparea adecvată poate face diferența între o zi de lucru productivă și un accident de muncă ce ar putea fi ușor evitat.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here