Cât de mult îi schimbă paternitatea pe bărbați?

0
521
paternitate

Paternitatea poate schimba foarte mult un om. Un tată este foarte emoționat atunci când află că va avea un copil, dar mai ales atunci când îl ține prima dată în brațe. Un tată se ocupă cu multă dragoste de creșterea copilului său, îngrijirea paternă fiind foarte importantă, la fel ca și îngrijirea maternă.

Un studiu recent arată faptul că la mame dar și la tați se produc anumite modificări de comportament atunci când apare copilul în viața lor. Mai mult decât atât, s-a constatat că în creierul lor apar niște schimbări care îi fac să aibă un anumit comportament cognitiv și emoțional mai deosebit.

Cu siguranță sarcina, nașterea și alăptarea pot cauza anumite schimbări hormonale la mame. Despre tați se spune un lucru foarte interesant, și anume faptul că și la ei apare o creștere de hormoni de estrogen, prolactină, oxitocină și glucocorticoizi, deci și la ei apar modificări hormonale, desigur specifice organismului lor.

Tații își modifică comportamentul vizavi de mame și de copil. Ei tind să aibă un nivel mai mare de oxitocină care poate avea un efect bun în sensul că sporește legătura dintre părinte și bebelușul nou-născut. De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că bebelușii sunt foarte receptivi la tații care se joacă cu ei.

Paternitatea are un rol important și asupra creierului, se spune că îi afectează pe tați la nivel neuronal. Studiile realizate pe animale de laborator de către cercetători arată faptul că apariția unui copil, respectiv nașterea acestuia, poate determina dezvoltarea de neuroni noi în creierul ambilor părinți. Asta arată rezultatele studiilor realizate recent.

Există o explicație la acest aspect – neuronii apar ca răspuns la faptul că un copil pur și simplu schimbă viața unui părinte. Desigur aceste cercetări s-au realizat pe șoareci de laborator și au demonstrat faptul că noii neuroni se dezvoltă de exemplu în regiunile olfactive ale creierului, apar în regiunea hipotalamusului și îi ajută pe aceștia să-și ocrotească și să-și crească puii.

Bărbații care au copii sunt mult mai atenți la viața lor și a celor din familie, se maturizează din punct de vedere psihologic. Unii chiar decid să renunțe la fumat, pentru a nu afecta sănătatea bebelușului. Fac asta chiar înainte de conceperea copilului. Statisticile arată că 60% dintre tătici au reușit să renunțe la fumat după ce a apărut copilul în viața lor.

Orice eveniment din viața copilului este important pentru acesta și pentru părinți. Sunt părinți care se ocupă la fel de mult de copil. Ambii schimbă scutecul copilului atunci când este nevoie, și fac asta chiar dacă sunt obosiți. Tații se ocupă de bebeluș chiar dacă între timp se uită și la TV, îl leagănă pentru ca acesta să nu plângă, să simtă că este cineva lângă el.

În ziua de azi sunt mulți tătici care se ocupă de creșterea bebelușului când acesta este foarte mic, uneori doar parțial sau chiar își iau concediu de creșterea copilului, dacă asta este în avantajul familiei. Dacă totuși mama este aceea care va avea concediul pentru îngrijirea copilului, tatăl o va ajuta cât îi va permite timpul liber, când va veni de la serviciu. După ce concediul mamei se va încheia, el o va ajuta și mai mult, își vor împărți cât mai eficient responsabilitățile. Când sunt în situația de a nu se descurca singuri, vor primi ajutorul unor rude, din partea bunicilor care vor fi încântați să se ocupe de copil.

Nu de puține ori vezi câte un tătic care împinge un căruț plin de cumpărături pentru bebeluș (cu mâncare, pampers, hăinuțe și altele), sau care își ține bebelușul la piept pentru a-l plimba puțin la aer curat.

Tații fac multe lucruri pentru copil, îl hrănesc, îl plimbă, îi fac băiță, îi fac masaj, multe aspecte legate de îngrijirea unui bebeluș. Desigur rolul mamei este unul foarte important, dar cu siguranță nu le poate face ea pe toate. Tatăl este cel care duce uneori copilul la creșă și tot el îl ia după terminarea programului. Acest lucru este făcut și de mame, dacă ele au un program de muncă mai lejer.

În orice familie, trebuie să fie înțelegere pentru că la un moment dat fiecare are nevoie de puțin timp, de momente când trebuie să se relaxeze, să se odihnească, mai ales atunci când creierul este epuizat. Cei doi părinți trebuie să se ocupe de copil, să se organizeze în așa fel încât acestuia să nu-i lipsească nimic.

Când vine vorba de un eveniment ambii părinții vor ca totul să fie perfect pentru micuț. De exemplu în cazul unui botez tatăl se ocupă de alegerea locației pentru petrecerea de botez. Trusoul și hăinuțele pentru botez sunt cumpărate de părinți și de către nași. Ele trebuie să fie cât mai frumoase, personalizate cu inițialele copilului, să aibă decorațiuni interesante, să fie brodate și realizate la comandă. Pe acest site sunt tot felul de lucruri personalizate pentru copii: jucării, pernuțe, păturici, cadouri pentru cei mici dar și pentru nași sau invitați.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here