Dacă-ți place cântecul ăsta de la Eminem, s-ar putea să fii psihopat

0
843
Un nou studiu arată că gusturile tale muzicale pot spune mai multe despre tine și sănătatea ta psihică decât crezi.
Un nou studiu arată că gusturile tale muzicale pot spune mai multe despre tine și sănătatea ta psihică decât crezi.

Deși multe filme ne-au creat imaginea „psihopatului tipic” ca ascultând muzică clasică în timp ce-și pregătește instrumentele de tortură  sau în timp ce-și construiește discursul care să-ți bulverseze mințile, se pare că gusturile muzicale psihotice sunt mult mai moderne.

Un studiu recent a arătat că cei cu cele mai ridicate scoruri de psihopatie erau admiratori convinși ai piesei lui Eminem „Lose yourself” sau ai hitului anilor ’90 „No diggity”. La extrema cealaltă, celor cu scorurile cele mai scăzute le plăceau „Titanium” de la Sia și „My Sharona” de la The Knack’s.

 

„Așa și, ce-i cu asta?” v-ați putea întreba. Cercetătorii cred că analiza playlist-urilor cuiva ar putea fi folosită pentru a recunoaște un potențial psihopat fără ca acesta să realizeze. Și totuși, nu putem să nu observăm că o astfel de analiză alunecă ușor către scenariul înfricoșător din Minority Report.

„Nu vrei ca astfel de oameni să ajungă în poziții din care ar putea să cauzeze mult rău”, spune cercetătorul principal al studiului menționat, Pascal Wallisch. „Avem nevoie de un instrument pentru a-i identifica fie și fără cooperarea sau consimțământul lor.” Oamenii de știință descoperiseră variante de gene mai comune în rândul psihopaților sau activarea diferențiată a unor zone din creier, dar cu siguranță asta nu-i suficient pentru scopul menționat de Wallisch.

Wallisch recrutase inițial voluntari pentru a le analiza gusturile muzicale. După ce a aflat că mulți dintre ei trecuseră printr-o mulțime de alte teste psihologice, s-a folosit de acele rezultate pentru a afla gusturile muzicale atât ale psihopaților cât și ale ne-psihopaților. Cercetătorul a adăugat și că deși cântecele mai-sus menționate erau printre cele cu cele mai înalte scoruri ale preferințelor, au fost și alte piese care se potriveau chiar mai bine pe cele două tipologii psihice. Desigur însă nu le poate numi pentru a nu compromite cercetările ulterioare. (Aviz amatorilor de romane distopice!)

În momentul acesta însă, echipa de cercetare avertizează că rezultatele sunt doar preliminare și încă nepublicate.

Următorul studiu al lui Wallisch va încerca să stabilească dacă această conexiune dintre muzică și psihopatie e sau nu reală. „Frumusețea acestei idei stă în faptul că ar putea fi folosită fără consimțământul, cooperarea sau chiar fără cunoștința celor implicați. Sigur că aici apar o mulțime de probleme etice. Dar pe de altă parte nici faptul de a avea un șef psihopat nu stă prea bine la capitolul etică”.

Oarecum în aceeași ordine de idei, psihologul Kevin Dutton de la Oxford, autorul cărții de succes „Înțelepciunea psihopaților”, a adunat date pentru un studiu pe scară largă despre psihopatie. Unele din aceste date proveneau din explorări ale gusturilor muzicale. Până acum studiul său online a fost completata de peste 3 milioane de persoane. Rezultatele preliminarii arată și ele că psihopații ascultă mai degrabă rap decât jazz sau muzică clasică. E adevărat că și multor ne-psihopați le place rap-ul, dar poate n-ar strica să reevaluăm miturile despre ce stil de muzică se potrivește mai bine cu ce tulburare psihică.

 
SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here