Când știi că ar trebui să renunți la jobul care nu-ți mai solicită de multă vreme interesul

0
2199

Timpul mediu pe care îl petreci într-o companie este de 2 ani. Și are sens. Ești încă tânăr.  Ai încă o grămadă de învățat, de petrecut, de iubit, de realizat și de luptat înainte să te dedici un job.

Întrebarea este: cum știi când e momentul să-ți iei adio de la jobul curent și să țintești către pajiști mai verzi? Iată care sunt cele șase semne că e timpul să iei această decizie:

Toată lumea se distrează mai bine în altă parte

8 ore pe zi la birou și simți că toate trec fără sens? Nu, nu toată lumea simte asta doar pentru că este vorba despre muncă. Există oameni (mulți) care sunt captivați de ceea ce lucrează și nu e vorba despre aceia puțini care și-au transformat pasiunea în job. Vorbim despre cei care au un post într-o companie cu a cărei cultură rezonează și care oferă beneficii salariale și la locul de muncă care îi face să aibă senzația că fac parte dintr-un întreg. Unul cool în care sunt respectați și încurajați să se dezvolte. Smartdreamers.ro, de exemplu, e o companie care simplifică drumul către un astfel de dream job. Și poți să-ți faci o idee cam cât de fericiți sunt angajații firmelor care se respectă doar dacă arunci un ochi pe fotografiile anunțurilor de recrutare de pe site-ul acesta.  

Stresul de la muncă îți afectează sănătatea

Dacă mediul de lucru, relațiile cu colegii sau cultura organizațională te pun mereu în conflict cu starea ta de sănătate fizică și mentală, ar trebui să faci o pauză și să analizezi mai mult situația. Cât timp îți rămâne la dispoziție pentru sport? Câte vizite la doctor ai amânat din cauza unui program foarte solicitant? Cât timp mai petreci cu prietenii și familia? Acestea sunt elementele care dau, în mare, dimensiunea unei vieți sănătoase. Carențele îți afectează organismul, ți-l slăbesc și te lasă lipsit de energie.

Ai ajuns să ai o colecție de caricaturi ale șefilor

Cum arată agenda ta de lucru sau, mai bine spus, cum crezi că ar arăta ea dacă ai avea talent la desen? Plină de caricaturi ale șefilor tăi și de citate savuroase din marii clasici din posturi de management? Diagnosticul tău este clar – plafonare acută. Dacă nimic nu-ți atrage atenția la ședințe, dacă ceea ce ar trebui să te afecteze nu-ți ridică nici o sprânceană și dacă îți vine să rupi ușa zilnic la fără 5,  e timpul să te întrebi cât se poate de onest „ce s-a întâmplat și ce îți lipsește?“.  Ia-ți 5 minute și compune un decalog al lucrurilor pe care le meriți de la un job și apoi începe să faci un mix and match cu beneficiile din anunțurile de recrutare. Vei fi surprins cât de rapid îți poți regăsi entuziasmul.

smartdreamers_job_salariu_mare_beneficii

Te scoli cu fața la cearșaf în fiecare dimineață

Pe scurt, dimineața te apucă cheful să faci treburi pe care le detești, cum ar fi spălatului unei chiuvete pline de vase, numai ca să nu fii nevoit să ieși pe ușă. Dacă reușești să treci pragul, ți se înmoaie picioarele și ai senzația aia că ai uitat ceva important acasă. Asta pentru că așa e. Entuziasmul, pe el l-ai uitat. Poate că nu te motivează salariul, poate că volumul de lucru este inuman, poate că șefii nu îți văd potențialul – cam pe aici se poate să ți-l fi pierdut.

Compania în care lucrezi bate pasul pe loc

Orice companie trebuie să treacă prin transformări ca să evolueze. Dar dacă toate ieșirile din zona de confort a companiei nu dau rezultate de ceva vreme, e de la sine înțeles că blocajul se va instaura și în percepția ta despre propria performanță. Zeci de ore petrecute la serviciu peste program și un sentiment perpetuu că ceea ce faci nu faci bine. E timpul să-ți ieși și tu din zona de confort și să faci o schimbare pentru tine și evoluția ta.

Nu poți să-i înghiți pe colegii tăi

Ai avut răbdare, ți-ai luat timp să înțelegi reacțiile colegilor în funcție de stimulii la care au fost expuși. Ți-ai construit un sistem de apărare în funcție de compatibilități – intervii doar atunci când ai argumente, rămâi mereu concentrat pe scopul profesional al interacțiunii, nu alimentezi conflicte de dragul de a-ți etala colții de Alpha. Dacă faci deja toate astea și atitudinea colegilor nu se adaptează la abordarea ta tolerantă, înseamnă că ai de-a face cu o cultură nocivă. Pe care nu o poți schimba nici dacă ai răbdarea bărbaților acestora care au făcut greșeala să-și însoțească iubitele la shopping.

A photo posted by Miserable Men (@miserable_men) on

Poți avea mai multe tipuri de reacții la semnele acestea:

  • Îți iei inima în dinți și soliciți o întâlnire cu managerul; îi spui că jobul te nemulțumește
  • Încerci să ameliorezi situația, solicitând beneficii care să te motiveze să închizi alarma dimineața
  • Accepți că jobul curent te deturnează de la evoluție; renunți la el
  • Începi să-ți cauți alternative – locuri de muncă în medii care se potrivesc cu nevoile tale
  • Negi în continuare că ceva este în neregulă

Dacă corporațiile vor să rămână competititve, trebuie să recruteze agresiv tinerii generației Y.  Asta pentru că până în 2025, generația Y va reprezenta 75% din piața de lucru. Profită de asta. E o mare de oferte care așteaptă să fie accesate de persoanele potrivite.

 

 

Surse foto:

Shutterstock.com – Copyright: Rawpixel.com, Copyright: wavebreakmedia

miserable_men@instagram

(P) Articol realizat împreună cu smartdreamers.ro

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here