Calea spre glorie – Show me the money !

0
257

Sportul este un spectacol in care se investesc talent, pasiune și mulți bani. Un calcul simplu al veniturilor realizate anul trecut de cei mai bine platiți sportivi (așa cum se regasesc in Topul Forbes al Celebritaților) indica, deloc surprinzator, ca America is the place to be. Cei sase americani din top au ciștigat 281 de milioane de dolari, comparativ cu 140 de milioane obținute de cei patru europeni.

Departe in fruntea plutonului se afla Tiger Woods, cu 100 de milioane. Locul doi, pugilistul Oscar De La Hoya, a obținut mai puțin de jumatate din aceasta suma și, interesant, locul trei este ocupat tot de un jucator de golf, Phil Mickelson, cu 42 de milioane de dolari. Golful da așadar peste 30% din veniturile celor mai bogați sportivi, deși in Europa are o audiența comparabila cu a fotbalului (european) in America.

Chiar și așa, din postura de Cenușareasa a disciplinelor sportive in SUA, un club american din Major Soccer League ii garanteaza lui David Beckham venituri de 250 de milioane de dolari pentru urmatorii cinci ani. Faceți cunoștința cu cei mai bine platiți sportivi din lume.

Eldrick “Tiger” Woods

Data și locul nașterii: 30 decembrie 1975, Cypress, California
Avere din sport: 100 milioane de dolari

Cu cițiva ani in urma, intr-o ședința a acționarilor de la Nike, Phil Knight, pe atunci CEO, a fost intrebat daca nu exista un mod mai bun pentru companie de a cheltui 100 de milioane de dolari decit platindu-i acești bani lui Tiger Woods pentru servicii de promovare. Raspunsul lui Knight a venit sec: “Nu”, scrie Golf Digest.

In 1996, cind a debutat in golful profesionist, Woods s-a remarcat prin loviturile lungi și precise pe care le reușea in pofida echipamentului inferior. Deși Woods a cautat sa exceleze in toate aspectele jocului, “forța a fost cu el” dintotdeauna și se pare ca este responsabil pentru spectul atletic pe care l-a capatat stilul multora dintre golferii profesioniști. Una dintre cele mai charismatice figuri din istoria golfului, Woods cauta consistența: participa la 15-20 de turnee anual, in loc de 25-30, cum fac alți sportivi.

Cariera sa a fost marcata de doua schimbari majore in stilul de joc: una aparuta in sezonul 1997-1998 și alta, dramatica, remarcata in 2003. Woods iși dorea o schimbare a felului in care lovea mingea (swing-ul), pentru ca suferise recent o operație la genunchiul sting. Specialiștii au observat imediat schimbarea și presa a inceput sa caute diverse explicații pentru inexplicabil: de ce un jucator la apogeul carierei iși schimba swing-ul? Era ca și cum un jucator de fotbal dreptaci ar deveni de miine stingaci. Cam in aceeași perioada s-a produs desparțirea lui Woods de antrenorul sau, Butch Harmon.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here