Calatoreste fara griji

0
376

Fiindca o calatorie eficienta se vede inca din avion, am cerut cateva sfaturi unui insotitor de bord cu experienta.

Cand Ron Akana a devenit steward in 1949, fiecare loc din avion era considerat de tip Clasa 1. Toti pasagerii beneficiau de aceleasi facilitati, iar sarcina lui principala era sa le asigure confortul. Insa zborurile de astazi nu sunt la fel de tihnite. Anul trecut, barbatul de 84 de ani s-a pensionat dupa 63 de ani de zbor – un record Guinness. Macar de data asta fii atent la ce-ti spune stewardul.

 

Misca-te rapid in orice aeroport
Poate nu ajungi chiar printre primii care fac imbarcarea, dar cateva trucuri te vor ajuta sa te misti mai repede.

STRATEGIA 1 Pune-ti o pereche de incaltaminte usoara. Ar trebui sa fie suficient de confortabila ca sa-ti mentina picioarele relaxate in lungul mars de la check-in la poarta de control, apoi la cea de imbarcare la bordul aeronavei. Dar ai grija sa nu para prea casual.
STRATEGIA 2 Fa-ti bagajul ca un profesionist. Pentru o zi, renunta la geamantanul lasat la cala si rezuma-te la un bagaj de mana. Incearca aceasta metoda simpla de impachetare: ia-ti doua perechi de boxeri, doua de sosete si doua tricouri. De asemenea, pune-ti o pereche de pantaloni si articole de toaleta si grooming.

 
Obtine chestii gratuite
Nu strica sa fii „premiat“ cu ceva bun.

STRATEGIA 1 Fii atent la posibilele probleme. Inainte de decolare, analizeaza-ti cu atentie scaunul (nu se rabateaza ori este murdar), castile/ecranul nu functioneaza. Spune-i stewardului imediat, dar vorbeste-i politicos si calm. Daca mai sunt locuri libere, poti fi mutat ori „expediat“ la o clasa superioara.
STRATEGIA 2 Imprieteneste-te cu gazdele. Dupa ce este servita masa si insotitorii de bord iau o pauza, apropie-te de ei cu un pahar gol in mana (ca o aluzie) si da startul unei conversatii. „Jobul unui insotitor de bord e sa fie o gazda atenta“, spune veteranul Ron Akana. „Prin urmare, daca am parte de o conversatie placuta cu un pasager, de regula ii ofer o bautura.“


Scapa de oboseala si stres
Nu lasa un loc inghesuit sa-ti chinuie corpul.

STRATEGIA 1 Fa un antrenament. Ca sa-si mentina energia in timpul zborurilor lungi, Ron Akana facea genuflexiuni. Gaseste un spatiu relativ deschis (cum ar fi cel de asteptare din afara toaletei) si stai cu picioarele departate la nivelul umerilor. Coboara intr-o genuflexiune pana cand coapsele tale sunt paralele cu podeaua, apoi ridica-te. Dupa doua-trei seturi a cate opt repetari te vei simti ca nou.
STRATEGIA 2 Pune-ti in bagaj o perna si asaza-te langa fereastra. Foloseste un sac de vidat pentru haine, care reduce volumul continutului sau cu pana la 80%. (Saci vid pentru haine, 9,90 lei, preturirezonabile.ro.)

De Joe Kita. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustratii: Remie Geoffroi
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here