Cafeaua te poate face să trăiești mai mult!

0
1814
Oamenii de știință vin cu vești bune, în urma interpretării rezultatelor unui studiu realizat cu un număr impresionant de participanți. Cafeaua pare să le facă bine multora, deci șanse sunt să nu ne facă (prea) rău nici nouă.
Oamenii de știință vin cu vești bune, în urma interpretării rezultatelor unui studiu realizat cu un număr impresionant de participanți. Cafeaua pare să le facă bine multora, deci șanse sunt să nu ne facă (prea) rău nici nouă.

Probabil că până acum ai auzit despre o groază de studii despre cafea. Atât de multe și cu rezultate atât de diverse încât poate părea dificil de spus dacă există și care anume e relația de cauzalitate între băuturile cu cofeină și sănătate.

Un nou studiu publicat în jurnalul de specialitate JAMA este demn de luat în seamă în primul rând datorită eșantionului foarte extins pe care a fost realizat – 500.000 de participanți! Aceștia au răspuns întrebărilor despre consumul de cafea, precum și despre obiceiuri precum fumatul sau consumul de băuturi alcoolice. A fost avut în vedere istoricul stării de sănătate pe o perioadă de zece ani (2006 – 2016). În urma analizei datelor, a fost descoperită o corelație pozitivă clară între consumul de cafea (indiferent de cantitate) și speranța de viață. Altfel spus, cei care beau cafea, fie mai multă fie mai puțină, trăiesc mai mult.

Conform studiului, consumul zilnic al unei căni de cafea poate reduce riscul morții timpurii cu până la 8%. Dar lucrurile nu se opresc aici! Șase – șapte căni pe zi scad acest risc cu 16%. Chiar și peste opt căni pe zi par a reduce riscul cu 14%.

„Studiul nostru coroborează dovezile despre beneficiile consumului de cafea ca parte a unei diete sănătoase. În plus, îi poate liniști pe iubitorii de cafea”, declară pentru Time Dr. Erikka Loftfield, cercetător la Institutul American pentru Cancer și autor principal al cercetării.

Dintre cei 500.000 de participanți, 14.600 au murit în timpul celor zece ani cât a fost derulată cercetarea. Astfel, oamenii de știință au putut calcula legătura dintre consumul de cafea și speranța de viață.

Concluziile studiului confirmă că într-o dietă sănătoasă, cafeaua are și ea locul său (de cinste)c. Dar, ca întotdeauna, e nevoie de cercetări suplimentare. După cum a spus Lotfield pentru Time, „cunoașterea noastră curentă asupra relației dintre cafea și starea de sănătate se bazează în principal pe studii observaționale. Pentru a înțelege mai bine potențialul mecanismelor biologice care explică de fapt relația dintre cafea și sănătate, este nevoie de mai multe studii”.

Acesta nu este nicidecum singurul studiu care să evidențieze efectele pozitive ale cafelei asupra sănătății. În 2017, cercetătorii au arătat că licoarea amăruie are potențial protector în ce privește stările inflamatorii cauzate de înaintearea în vârstă. Alt studiu a arătat efectele benefice ale cafelei asupra performanței atletice. Iar în 2016, datele unei alte cercetări indicau o reducere a riscului de diabet în cazul consumatorilor de cafea.

Așa că deocamdată cel puțin, poți savura încrezător încă o ceașcă.

 

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here