Bărbați & joburi cool: Șoimarul

0
321

De Jeff Vrabel. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Robert Ormerod.

Șoimul Harris așteaptă în spatele bisericii, calm și cu o atitudine regală, pe brațul stăpânului său. Când aude fluierul, pasărea își ia zborul, cu o anvergură a aripilor de 120 de centimetri, bătând din ele deasupra mulțimii zgomotoase. Ea parcurge cei 50 de metri de curte până la altar în doar câteva bătăi de aripi, aterizează pe o mănușă de piele și îi permite celui de-al doilea îngrijitor să dezlege o punguță de la piciorul ei. Se ivesc două inele – unul pentru mireasă, altul pentru mire –, iar mulțimea răsuflă ușurată.

Stăpânul păsării se numește Simon Rouse, are 41 de ani și este un șoimar cu un ușor accent britanic. Relația lui cu șoimii, bufnițele și alte păsări de pradă este mult mai profundă decât conexiunea pe care o are cu majoritatea ființelor umane. Rouse nu socializează mult și nu e genul de amic cu care să-ți petreci timpul în baruri. El consideră bufnițele și șoimii mai captivanți decât oamenii. Păsările sunt inteligente, grijulii și se ghidează după instincte.

„În fiecare zi când mă trezesc, găsesc o bufniță de hambar în patul meu“, spune el. Pe iubita lui Rouse nu o deranjează. Și nici vânturelul care zboară în sufragerie sau cele 30 de păsări – capabile să rupă gâtul unui iepure ori al unei vulpi – care trăiesc în cuștile din curtea sa. Există colivii pentru păsări ca acestea. Însă Rouse preferă să-i aibă colegi de cameră. „Pentru mine e o situație normală“, spune el. „Însă restul lumii mă vede ca pe un ciudat.“

Pentru a-și câștiga existența, Rouse a dresat câțiva șoimi să livreze inele de nuntă și își etalează alte păsări la evenimente precum carnavaluri și festivaluri. De asemenea, le duce la școli și la aziluri. În restul timpului, își duce păsările în drumeții și le îngrijește, hrănindu-le cu șoareci congelați, șobolani și gerbili, dar și cu pui de o zi – deșeurile rezultate în procesul de eclozare din industria de pui.

Este chiar interesant: păsările oferă o cale către umanitate unui om care se luptă să relaționeze cu alți oameni. „Oamenii de 90 de ani care ating pentru prima dată o bufniță au lacrimi în ochi“, spune Rouse. „Mă face să cred că fac un lucru bun cu viața mea.“

Ce tip de om-pasăre ești?

Ai avut deja grijă de căței. Acum alege un animal de companie cu cioc.

Cu siguranță ai vrea un șoim. Dar în majoritatea țărilor, pentru a obține o licență trebuie să treci un test, să construiești o unitate autorizată și să începi o ucenicie de doi ani la un șoimar experimentat. E multă bătaie de cap. L-am rugat pe dr. Pilar Fish, veterinar la organizația non-­profit National Aviary, să ne sugereze câteva opțiuni mai realiste.

Canarul

Ideal pentru zgomotul de fundal

Iubesc să cânte și nu se așteaptă să-i mângâi sau să te joci cu ei. Doar curăță-le coliviile și oferă-le hrană și apă. Bonus: sunt ieftini, în jur de 50 de lei bucata.

Perușul

Ideal pentru a-ți impresiona prietenii

Perușii pot imita ceea ce aud. Cântă o melodie de mai multe ori, iar pasărea va începe să repete versurile. De asemenea, ai grijă cu ticurile verbale.

Papagalul-nimfă

Ideal pentru socializare

Această specie de papagali e foarte prietenoasă, dacă le ignori frizura asemănătoare cu cea a lui Trump. Vor sta pe umărul tău fluierând, vorbind și probabil înfulecând din gustările tale.

Găina

Ideală CA înlocuitor de câine

„Găinile sunt inteligente și curioase“, spune dr. Fish. Au nevoie doar de o curte și un coteț mic pentru somn. În plus, găinile îți pot da ouă. Încearcă să scoți asta de la câinele tău.

Papagalul

Ideal pentru o relație pe termen lung

„Papagalii au abilitatea de a rezolva probleme la fel cu a unui copil de șase ani“, spune dr. Fish. Atenție, însă: prețul unuia e aproape de 1.000 de euro, e zgomotos și trăiește până la 80 de ani.

Articol preluat din ediția de iulie-august 2016.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here