Avantajele achiziționării unei mașini noi

0
898

Achiziționarea unei mașini noi este considerată a fi un lux redundant, în special în România. Majoritatea oamenilor preferă să cumpere mașini second hand, de obicei din cauza costurilor aparent mai mici.

Însă dacă iei în considerare costurile de întreținere pe termen lung, întreținerea unei mașini noi poate fi și cu 70% mai ieftină față de costurile de întreținere a unei mașini vechi de 5 ani. Polițele RCA sunt mai ieftine în general pentru mașinile noi, iar consumul de combustibil este din ce în ce mai mic, pe măsură ce tehnologiile folosite în industrie evoluează.

Mașinile noi se depreciază foarte repede, fiind tentant să plătești câteva mii de euro mai puțin pe o mașină veche de 2-3 ani, însă, înainte de a lua această decizie, trebuie să iei în considerare faptul că drumurile din România nu sunt tocmai prietenoase și este posibil că acestea să fi afectat anumite piese auto, care vor avea nevoie de reparații sau înlocuire în scurt timp.

În plus, mașinile second hand care au foarte puțini kilometri înregistrați și un preț considerabil mai mic față de o mașină nouă ar trebui să atragă un semnal de alarmă. Din păcate încă este posibil să cumperi o mașină care a avut kilometrajul resetat sau care a avut daună totală, fără că vânzătorul să mentioneze acest aspect. Poți încerca să suni la reprezentantă pentru a verifica istoricul mașinii, însă dacă proprietarul nu a făcut reviziile la un service autorizat, șansele să descoperi aceste probleme sunt destul de mici. De exemplu, dacă o persoană plătește 20.000 € pe o mașină nouă și a întreținut-o corespunzător, nu ar vrea să o vândă după doar 2 ani cu 10.000 € decât dacă se află într-o situație de criză financiară sau dacă știe că există probleme majore ascunse.

Înainte de a lua o decizie referitor la achiziționarea unei mașini noi sau a unei mașini second hand, îți recomandăm să iei în considerare factorii de mai jos. Vei descoperi o serie de avantaje ale achiziționării unei mașini de la reprezentată și vei vedea ce beneficii ai avea ca unic proprietar al autoturismului pe care îl alegi.

Cost initial vs cost de întreținere

O mașină nouă are un cost inițial mai mare față de una second hand. Pe termen lung însă, o mașină care a avut mai mulți proprietari va avea costuri mult mai mari de întreținere. Pe lângă faptul că este posibil ca piesele auto originale să fi fost înlocuite cu altele de proastă calitate, există riscul să achiziționezi o mașină care arată impecabil și care să fi fost implicată în trecut într-un accident cu daună totală, ceea ce înseamnă că nu a mai rămas mai nimic original din mașina inițială.

Garanție

Toate autoturismele noi au minim 3 ani garanție, iar o mare parte din producători oferă 5 ani garanție. Șansele să ai probleme cu piesele auto montate din fabrică sunt destul de mici, dar dacă se întâmplă totuși să ai probleme cu o piesă auto foarte scumpă, ai certitudinea că nu va trebui să scoți bani din buzunar, reparațiile fiind incluse în garanție. Trebuie să ții cont că reparațiile unei mașini pot fi foarte costisitoare dacă anumite componente mari cedează, cum ar fi turbina, cutia de viteze, volanta, ambreiajul si asa mai departe.

O mașină nouă căreia i s-au făcut reviziile la timp și a fost îngrijită nu va avea în general probleme majore nici după ce iese din garanție. Totuși, în cazul în care mașina va avea nevoie de reparații după ce iese din perioadă de garanție, poți apela oricând la magazine specializate din industrie care oferă piese de calitate ieftine, cum ar fi cei de la magazin.timas.ro, un magazin online de piese auto unde vei găsi un raport calitate-preț foarte bun.

Asigurarea obligatorie RCA

Este un aspect cunoscut faptul că taxele asigurărilor RCA sunt cu atât mai mari cu cât când propietarul este mai tânăr și fluctuează în funcție de capacitatea cilindrică și de vârstă mașinii. În primii ani diferența dintre prețul asigurării obligatorii RCA al unei mașini noi vs al unei mașini second hand poate să nu fie foarte mare, însă cu timpul această diferență poate crește considerabil.

Consum de combustibil

Mașinile noi sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, fie ca sunt diesel, fie că sunt pe benzină. Cu cât motorul este mai vechi, cu atât devine mai puțin economic și consumă mai multă benzină sau motorină. Asta poate să însemne că o mașină nouă poate să consume 2 plinuri pe lună, pe când unul din modelele anterioare similar poate avea nevoie de 3 plinuri pe lună pentru a parcurge același număr de kilometri.

Fiabilitate

Tehnologiile din industria auto evoluează rapid, iar piesele auto folosite sunt din ce în ce mai fiabile și mai eficiente. Alegerea unei mașini second hand înseamnă de obicei renunțarea la tehnologiile de ultimă generație, ceea ce este un mare dezavantaj pentru orice posesor de autoturism. Nu vei mai beneficia de cele mai performante sisteme de siguranță și securitate sau de cele mai bune motorizări.

Discount-uri

Dealer-ii de autoturisme oferă întotdeauna discount-uri, așadar prețul oficial al unei mașini noi nu este întotdeauna cel real. În funcție de cererea de pe piață a modelului respectiv și de abilitățile tale de negociere, poți cumpăra o mașină nouă și cu câteva mii de euro mai ieftină față de prețul său oficial.  În plus, majoritatea dealer-ilor se pot ocupa de toate actele necesare pentru a te ajuta să beneficiezi de o reducere substanțială prin programul rabla. De exemplu, în anul 2017 poți beneficia de o reducere de 9200 lei pentru o mașină hibrid, conform site-ului rabla.ro: “Pentru programul Rabla Clasic, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.”.

Oferte multiple de finanțare

Pentru achiziționarea unei mașini second hand ai două opțiuni – să plătești autoturismul “cu banii jos”, în cazul în care ai economii puse de-o parte, sau să apelezi la un credit de nevoi personale, care poate avea dobândă de ridicată.

În schimb, pentru achiziționarea unei mașini noi există mai multe metode de finanțare: pe lângă variantele de mai sus, mai poți opta pentru un credit auto sau un contract de leasing, pentru care ai nevoie doar de un avans. Singurul dezavantaj în acest caz ar fi faptul că trebuie să faci și o asigurare CASCO până la achitarea împrumutului, însă această asigurare te poate scuti de multe probleme și se poate dovedi a fi utilă de-a lungul timpului.

Configurarea mașinii dorite

Achiziționarea unei mașini noi este singura variantă prin care să poți beneficia de cele mai recente tehnologii și prin care să îți poți configura mașina cu opțiunile pe care ți le dorești. Poți opta pentru varianta de bază a unui model, care are și cel mai bun preț de altfel, dar poți alege și un nivel de echipare de top, care asigură un nivel de confort mult mai ridicat atât șoferului, cât și pasagerilor. Printre opțiunile pe care le poți avea se numără cameră video spate, pilot automat și faruri adaptive, senzori de parcare sau de ploaie, volan și scaune încălzite, asistent de frânare inteligent pentru oraș, avertizare la depăsirea benzii de rulare sau sistem de monitorizare unghi mort.

Deprecierea

Este adevărat că mașinile noi își pierd foarte repede valoarea față de mașinile second hand. De fapt, în primul an mașinile noi se devalorizează cel mai mult. După primii 3 ani, prețul mașinii nu mai scade atât de brusc ca la început, însă trebuie să ținem cont că la un moment dat aceasta nu va mai valora nimic. Mașinile noi sunt făcute să dureze un anumit număr de ani sau kilometri, după care să fie înlocuite, motiv pentru care după acest număr de ani sau kilometri unele piese de schimb cedează și devine foarte scumpă reparația. Însă dacă plănuiești să îngrijești corespunzător mașina și să o folosești foarte mulți ani, nu vei mai fi atât de afectat de deprecierea autovehiculului.

Aparent, mașinile second hand sunt o alegere mai ieftină. Pe termen lung însă, acestea sunt mult mai costisitoare, așa că îți recomandăm să evaluezi riscurile achiziționării unei mașini second hand, să faci o  analiză a pieței înainte de a lua o decizie și să estimezi investiția pe termen lung pentru a nu fi luat prin surprindere de costuri neprevăzute.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here