Astronomie în grădină. 3 motive și 3 lucruri de care ai nevoie

0
280

Motivele sunt evidente:

Este o pasiune incredibil de frumoasă

Dacă te vei plimba sub cerul înstelat, într-o noapte fără lună, vei ști imediat despre ce vorbim. Cu ajutorul unui simplu telescop, planetele, galaxiile și nebuloasele devin vizibile și fascinante.

Ne incită mereu curiozitatea

Oricât de mult ai cerceta cerul, nu vei reuși să-l descoperi niciodată în totalitate, iar astronomia este un domeniu care nu va înceta niciodată să te facă incredibil de curios.

Este o călătorie în timp

Atunci când privești stelele cu ajutorul unui telescop, privești, de fapt, înapoi în trecut. Tu nu vezi steaua așa cum este în prezent, ci cum era în momentul în care fotonii au părăsit fotosfera respectivului corp ceresc în urmă cu foarte mulți ani. Spre exemplu, dacă vei localiza galaxia Andromeda, vei vedea, de fapt, cum arăta în urmă cu două milioane de ani! Cele mai puternice telescoape din lume pot capta imagini din urmă cu miliarde de ani, când galaxiile abia se nășteau la distanțe inimaginabile de Terra.

Dacă vrei să devii dependent de o astfel de pasiune, trebuie să știi, însă, care sunt lucrurile de care vei avea nevoie:

Un telescop

Astronomia nu este exclusiv apanajul NASA, ci poate fi practicată, la nivel de amatori, și în propria curte. Ca să poți observa stelele în toată splendoarea lor vei avea nevoie de un telescop.

O veste bună pentru tine: dacă vrei să achiziționezi un astfel de instrument, nu vei fi nevoit să-ți vinzi mașina, să faci un credit la bancă sau să economisești ani întregi. Prețurile lor sunt foarte accesibile, iar un astfel de telescop de foarte bună calitate, care mărește imaginea de câteva sute de ori, costă doar câteva sute de lei.

Un loc fără poluare de lumină. Dar nu neapărat!

Curtea sau grădina din fața casei sau blocului poate fi un loc perfect pentru a studia cerul în detaliu, dacă locuința ta este situată într-o zonă ferită de alte surse de lumină. Pentru a observa cerul cu maximă eficiență, locul în care te afli trebuie să fie cufundat în întuneric. Dacă urmărești stelele de la marginea orașului, spre exemplu, lumina stradală care se va dispersa în atmosferă te va împiedica să observi câteva detalii pe care le-ai putea observa, de exemplu, dacă ai utiliza telescopul la munte, la marginea unei păduri. Asta nu înseamnă, însă, că nu poți privi cerul din orice zonă pe timpul nopții.

Câteva cunoștințe de bază și multă răbdare

Dacă vei urmări stelele, planetele și constelațiile în mod haotic, e posibil să nu devii dependent de astronomie. Dacă vei învăța, însă, să identifici constelațiile și vei cunoaște câteva informații despre corpurile cerești (vizibile cu ajutorul telescoapelor despre care am vorbit mai sus), vei fi mult mai dornic să vezi cu ochii tăi ceea ce au descoperit astronomii profesioniști. Dacă vei combina răbdarea de a contempla cerul cu o serie de informații simple și fascinante, vei deveni cu siguranţă pasionat de una dintre cele mai „cool” ştiinţe din lume.

(P) Articol realizat impreuna cu spy-shop.ro

Foto: shutterstock.com/Jari Hindstroem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here