Ashihara – karate in mare viteza

0
1275

Reporterul Men\’s Health este la mijlocul drumului in cautarea stilului suprem de arte martiale. Pentru aceasta luna s-a antrenat intr-o sala de Ashihara Karate. Instructorul Valentin Stefan, ordona alinierea.

Fata de multe alte stiluri de arte martiale, cel pe care il preda are un succes fenomenal si la copii.

Odata cu inceperea “incalzirii”, reporterul MH realizeaza ca in celelalte sali de arte martiale aceasta era ca o “miuta” intre prieteni. Nici macar alaturi de echipa de judo a Stelei nu a fost supus unui tratament atit de dur. Exercitii dintre cele mai diverse care stimuleaza fiecare parte a corpului.

Stringe din dinti, pentru ca in jurul sau sint copii care nu au mai mult de 5 ani si care nu dau semne ca ar fi deranjati de ceea ce li se intimpla. incep primele exercitii cu partener: blocaje, inchiderea distantei, priza pe gi si proiectare la sol, prin lovirea piciorului pe care se sprijina partenerul.

E de-ajuns un moment de neatentie si reporterul nostru simte pe propria-i piele forta unei lovituri frontale de picior care nu intilneste nici un obstacol. Urmeaza apoi proiectarea si impactul cu parchetul salii. Lemnul nu este deloc prietenos. Rezultatul final dupa inca o ora de antrenament si diferite exercitii cu partener? Doua contuzii si o stare de epuizare cum nu a mai intilnit in nici o sala de arte martiale vizitata.

Filozofia de lupta

Hideyuki Ashihara a dorit sa creeze un stil de karate rational. Conceptul sau de lupta viza o abordare extrem de logica. Practicind Kyokushin Karate, Heideyuki a realizat ca stilul era prea brutal si ca expunea practicantul la prea multe contre prin atacurile frontale pe care le folosea.

De cele mai multe ori, cel care avea o alonja mai mare lovea primul. in schimb, adoptind principiul deplasarii in cercuri, japonezul a creat un stil care evita confruntarea directa pentru a gasi pozitiile in care adversarul este vulnerabil. Astfel, Ashihara Karate devenea o metoda de a lovi fara a fi lovit.

Conceptul sabaki

Hideyuki Ashihara a adoptat termenul “sabaki” pentru a descrie esenta stilului pe care l-a creat: miscarile pe care practicantul le face pentru a iesi de pe traiectoria loviturilor, intr-o pozitie care ii permite sa riposteze.

Aceasta deplasare se face pe patru traiectorii circulare care permit luptatorului sa se apere si ii dau posibilitatea de a raspunde printr-un atac. Un luptator de Ashihara va incerca de fiecare data sa ajunga intr-un “punct mort” al adversarului, de unde acesta nu poate riposta, dar unde este vulnerabil impotriva diferitelor lovituri.

Cum evoluezi?

In karate cel mai important aspect al antrenamentului este repetarea. Iar aceasta este calea cea mai sigura catre eficienta. Evolutia practicantilor este elaborata dupa urmatoarele criterii:

  • Pozitia de lupta.
  • Echilibrul – mentinerea pozitiei de lupta.
  • Coordonarea – mentinerea echilibrului si a pozitiei de lupta in executarea tehnicilor.
  • Forma – executarea celor de mai sus in modul cel mai corect.
  • Viteza – cresterea ritmului fara a pierde din corectitudinea formei.
  • Puterea – forta tehnicilor aplicate.
  • Reflexele – momentul in care tehnicile devin miscari naturale.

Principiile lui Hideyuki Ashihara

Iata citeva dintre principiile fondatorului stilului, pe care le-a transmis mai departe elevilor sai:

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here