Îmbracă-te banal

0
282

De Elisabeta Gedő. Foto: Guliver/GettyImages. 

Din când în când, sunt nevoită să particip la câte un eveniment simandicos, unde toată lumea apare perfect lustruită și foarte fashionable. Nu mi-a luat prea mult să ajung la concluzia că, pentru astfel de ocazii, cu cât faci eforturi mai mari ca să fii bine îmbrăcat, cu atât riști să te asemeni mai tare cu restul invitaților. Așa că, de la o vreme încoace, am încetat să mă mai străduiesc și am început să protestez în felul meu. La ultima nuntă m-am dus cu părul proaspăt spălat, fără să-l coafez deloc. M-am îmbrăcat cu jeanși și tricou gri la un cocktail party și nu am mai purtat tocuri de foarte multă vreme. S-ar zice că am lăsat garda jos, însă m-am simțit mult mai bine așa. Pe cei care mi-au cerut sfatul despre cum să se mai îmbrace i-am îndrumat să parieze pe simplitate și pe un aspect care nu lasă să se întrevadă nici cea mai mică urmă de efort.

Alegeri care nu dau greș

Am observat că tot mai multă lume vrea să se relaxeze din punct de vedere vestimentar. Dar asta nu înseamnă nicidecum că nu mai suntem preocupați de modă sau că vom purta haine de calitate proastă. Calitatea continuă să rămână o prioritate. Sunt o mulțime de alți indivizi care se detașează de trenduri îmbrăcând haine cât mai comode, atât la evenimente speciale, cât și în viața de zi cu zi.

Există un birou de trenduri (K-Hole), care a și venit cu o denumire pentru acest fenomen: normcore, adică normal + hardcore. Curentul se definește prin aspectul nepretențios al adepților. Persoanele normcore se îmbracă în mod deliberat cât mai convențional, în culori neutre, fără inscripții și logouri, tocmai pentru că au obosit în strădania de a se îmbrăca diferit și de a ține pasul cu moda care se schimbă rapid, de la un sezon la altul. Adepții normcore combină hainele cele mai basic: jeanși simpli, cât mai apropiați de modelul 501, hanorace monocrome, tricouri în genul Fruit of the Loom, pulovere lejere, bluze și pantaloni de trening, cămăși banale în carouri etc. Se spune despre curentul normecore că ilustrează perfect hiper-normalitatea, minimalismul și convenționalul și e puternic antifashion. Cei care cred în el vor să se piardă în mulțime.

Urât sau frumos?

Stilul normcore poate lua diferite forme, în funcție de viziunea estetică a adepților săi. Există persoane care adoptă un normcore acceptat în general de orice privitor și care nu face pe nimeni să ridice din sprânceană (de exemplu, o ținută compusă din pantaloni clasici de stofă, cămașă simplă, blazer simplu și o pereche de teniși, de preferat no name) și există normcore-ul de la granița cu urâtul. Aici mă refer la adepții care nu se mulțumesc să se încalțe cu o simplă pereche de pantofi sport, ci aleg să-și puncteze ținuta cu șosetele la vedere, purtate în șlapi de cauciuc – genul celor pe care îi vezi adesea la piscină.

Noul tip de banal

Un lucru e clar: e cool să te îmbraci normal și normalul a devenit special. E în regulă să te îmbraci perfect plictisitor, cu condiția să fie asumat. Însă nu pot să nu mă întreb dacă abordarea stilului „n-am nicio treabă cu moda“ nu are și o tentă de ipocrizie. A te distinge de mulțime tocmai prin discreție nu e tot o formă de a atrage atenția? Nu faci exact ce fac și cei care se dichisesc prea mult? În timp ce plănuiesc să mă duc diseară la un eveniment în pantaloni gri de trening, îmi fac griji dacă nu cumva vor mai fi acolo și alte persoane îmbrăcate la fel de „banal“ ca și mine.

Inspira-te din stilul vedetelor

Află ce actori sau oameni de creație din spatele unor branduri celebre au adoptat normcore-ul înainte să fie un trend. 

Luxul discret și hainele aparent banale nu reprezintă neapărat o noutate. Există destul de multe celebrități care dintotdeauna s-au îmbrăcat foarte simplu. Jerry Seinfeld este unul dintre exemple. Stilul inconfundabil al regretatului Steve Jobs ilustrează aproape perfect normcore-ul. Ryan Gosling sau Shia LaBeouf s-ar mai potrivi descrierilor, dar probabil că unele dintre cele mai autentice exemple vin tot din lumea modei. E vorba chiar despre o parte din designerii celebri, exact cei care fac moda. Ei apar la finalul prezentărilor îmbrăcați cât mai puțin strident cu putință, de regulă în combinații de elemente precum: jeanși negri sau albaștri, tricou negru sau alb, cămașă, maletă, pulover tricotat, pantofi sport. Cele mai vii exemple pe care le am în minte sunt Raf Simons, directorul de creație de la Dior, Riccardo Tisci de la Givenchy sau Phoebe Philo de la Céline.

 Articol preluat din ediția de octombrie 2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here