Amenintarea invizibila – gripa aviara

0
243

Probabil ca cel mai bun etalon al ingrijorarii fata de o anume boala este incercarea teroristilor sa o foloseasca impotriva noastra. Daca nu e foarte contagioasa, letala pentru toata lumea, sau ambele, Al-Qaeda nu se va obosi sa incerce sa o utilizeze pentru a decima un oras.

Iata de ce o privire asupra listei cu germeni patogeni care au prioritate pe lista Departamentului de cercetare a apararii impotriva bioterorismului din cadrul Institutului National de Boli Alergice si Infectioase (INBAI) ne ingrijoreaza: chiar acolo, pe aceeasi pagina cu “antrax” si “TBC multirezistent la medicamente”, se aseste “gripa”.

Bineinteles, INBAI nu se refera la tulpinile A, B sau C cu care sintem obisnuiti; acelea sint virusuri care infecteaza sistemul respirator si provoaca tuse, dureri musculare si poate cefalee, dar in nici un caz nu omoara oamenii cu sistemul imunitar sanatos. Expertii se tem de ceva mai asemanator cu gripa spaniola, o tulpina virala pe linga care variola ar parea o banala raceala. “In decursul vietii noastre nu am avut ocazia sa vedem o epidemie care decimeaza o comunitate si oameni care sa moara atit de repede incit sa nu mai aiba cine sa ii ingrijeasca la spital sau sa ii ingroape”, spune dr. Greg Poland, director la Mayo Vaccine Research Group din cadrul colegiului de medicina de la Mayo Clinic, Minnesota.

“Iata ce se va intimpla intr-o pandemie – vor fi mai multi morti decit in toate razboaiele din istoria omenirii. Toti intr-un interval de sase pina la 18 luni.” Probabil iti imaginezi ca daca exista ceva atit de periculos, ar trebui tinut incuiat undeva intr-un laborator. Ei bine, in loc sa fie asa, virusul a plecat la plimbare din Asia de Sud-Est. incepind din 2003, un virus aviar numit H5N1 a omorit cel putin 57 de oameni si a imbolnavit de doua ori mai multi in Vietnam, Thailanda, Cambodgia si Indonezia.

In timp ce aceste cifre par mici, sa luam in considerare faptul ca in fiecare an mor in SUA cam 36.000 de persoane din cauza complicatiilor gripei normale (in special batrini si copii) – iata cum apare un anumit grad de ingrijorare. Tulpinile aviare de gripa nu infecteaza in mod normal oamenii, dar acesta a suferit o mutatie si a facut saltul intre specii. Mai mult, virusurile gripale care au stat la originea ultimelor doua pandemii au fost de origine aviara. Un alt factor de care sint preocupati specialistii in boli infectioase este frecventa virusului H5N1 la pasari.

In principal exista 2 tipuri de virus aviar, care se disting prin profilul genetic: “inalt patogen” si “cu patogenitate redusa”. Un virus inalt patogen omoara toate pasarile pe care le infecteaza si potential ar putea sa aiba acelasi efect devastator si la oameni, daca ar face saltul inter-specii. Un virus cu patogenitate redusa este mult mai putin virulent. in acest moment, H5N1 a morit in jur de 150 de milioane de pasari, cistigindu-si dreptul de a fi numit “inalt patogen”.

Intr-adevar, dovezile acumulate schiteaza o perspectiva infricosatoare, incit la inceputul anului 2005, OMS a lansat un avertisment urgent despre posibilitatea ca o pandemie de gripa sa afecteze miliarde de oameni in lumea intreaga. Miliarde deoarece, spre deosebire de epidemiile de gripa anuale, practic fiecare dintre noi ar putea fi vulnerabil. Gindeste-te la lipsa de pe piata a vaccinului antigripal de anul trecut: iti amintesti cum oficialii ne-au spus ca numai copiii si batrinii ar trebui sa fie vaccinati?

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here