Alungă transpirația: cum să scapi de mirosul neplăcut

0
903

Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Jonathon Kambouris.

Un fapt mai puțin cunoscut: transpirația este i­nodoră. Aceasta devine urât mirositoare doar atunci când intră în contact cu bacteriile de pe piele.

Deși noile materiale performante fac minuni absorbind sudoarea, acestea reprezintă totodată și mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Rezultatul: după un timp, hainele de sală dobândesc un miros ciudat, spre deosebire de cele din bumbac.

„Bacteriile iubesc amestecul de polistiren utilizat pentru îmbrăcămintea tehnică“, spune Mike Eaton de la Hero Clean, o linie de detergenți pentru bărbați. Țesătura unică a fibrelor oferă microbilor o mulțime de locuri de adăpost. Nici măcar o spălare periodică nu-i va înlătura.

Iar lucrurile devin și mai grave dacă ai obiceiul să-ți lași hainele folosite în geanta de sală chiar și pentru câteva ore. „O mare parte dintre bărbați nu conștientizează nivelul de întreținere de care au nevoie aceste materiale pentru a ține la distanță mirosul urât“, spune Eaton.

Așa că fă-le un bine prietenilor de la sală – și propriului nas – prin respectarea următorului protocol de curățare în trei pași. —Brian Boyé

1/ Clătește, apoi aerisește

Atenția promptă este soluția. Eaton intră la duș în hainele de antrenament și acolo le scoate. În ciuda privirilor dubioase pe care le vei primi, merită efortul, pentru a îndepărta din sudoare și din bacterii. Acasă, spală-ți echipamentul cât mai curând posibil. Sau cel puțin atârnă hainele la uscat în aer liber. Să le arunci în coșul cu rufe nu mai este o opțiune viabilă.

2/ Spală hainele la un program ­intens

Adaugă în mașină o ceașcă de oțet alb și o lingură de bicarbonat de sodiu. So­luția va separa bacteriile de țesătură. Încă pute? Lasă echipamentul la înmuiat timp de o oră într-un lighean cu apă și o cană de oțet alb, două lin­gu­rițe de peroxid de hidrogen și două lingurițe de bicarbonat de sodiu. Apoi spală cu oțet și bicarbonat cum am amintit mai sus. Sau încearcă să folo­sești produse speciale pentru hainele sport.

3/ Nu anula ­eforturile

Evită pentru acest tip de materiale folosirea balsamului de rufe și a uscătorului, deoarece pot compromite capacitatea lor de absorbție a umezelii. Spală ocazional și geanta de sală, dar verifică-i eticheta. Dacă poate fi spălată în mașină, întoarce-o pe dos și elimină orice părți metalice posibile. Spal-o la un ciclu delicat și pune-o la uscat. Geanta este din piele? Umple-o cu ziare pentru a neutraliza mirosul.

Alte lucruri utile…

Jocurile minții

Gândește-te că ești mare

Cu cât te concentezi mai mult la mușchii pe care-i lucrezi, cu atât activezi mai multe fibre musculare. Această conexiune minte-mușchi a fost confirmată de un studiu danez recent. „Mintea are o mai mare influență asupra corpului decât credem“, spune cercetătorul Lars Andersen. Data viitoare când mergi la sală, gândește-te că mușchii lucrează din greu în timp ce te miști. Funcționează mai ales la exercițiile care izolează unul sau doi mușchi, precum răsuciri sau ridicări laterale.

Lucruri care ne plac

Sony Cyber-shot DSC-RX 100 IV Dacă nu mai vrei să ratezi instantaneele în călătoriile tale, e aparatul de fotografiat perfect pe care să-l ai la tine (sunt fotografi profesioniști care-l folosesc ca „second camera”). Cu un senzor de 1 inch și o viteză de reacție fantastică, face niște fotografii excelente, chiar și când lumina nu e generoasă. ISO-ul merge până la 25.600, o zonă în care nu prea mai vezi mare lucru cu ochiul liber, la ISO 8000 poți fotografia lejer fără trepied, dacă ai o mână stabilă. În plus, te ajută să realizezi, cu ușurință, panorame și filmează slow motion până la 1000fps, în 4K. sony.ro

Ești pregătit?

Nu lăsa pensia să te surprindă. Învață de la alții.

49% dintre oameni plănuiesc să se r­etragă la o anumită dată, indiferent cât pun deoparte.

33% spun că regretă că n-au făcut ­economii mai din timp.

85% dintre pensio­nari spun că e perioada cea mai satisfăcătoare a vieții.

Sursa: 12.000+ participanți la planurile Fidelity Investments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here