Alearga pentru copii pana in Sahara

0
457

De dr. Serban Damian • Foto: andreigligor.ro

3.600 de kilometri. 29.000 de euro. 42,195 de kilometri. Un om. Andrei Gligor este un IT-ist bucurestean de 35 de ani, dar arata ca un pusti de 20. Vorbeste calm si pare genul care nu se enerveaza niciodata. Si nici nu cred ca ai cum sa fii genul „iute la manie“ atunci cand iti propui sa alergi timp de 254 de zile (la rand), cate aproximativ 15 kilometri pe zi.


DACA INMULTIM CELE DOUA CIFRE, ajungem la 3.600 de kilometri. Aceasta distanta este compusa si ea din doua parti: 3.558 de kilometri – distanta in linie dreapta de la Bucuresti la Tindouf, Algeria, in inima desertului Sahara –, plus inca 42,195 de kilometri – un maraton pe nisipurile fierbinti de acolo.
Si ultimul element din ecuatie, cei 29.000 euro – atat costa un aparat medical de ultima generatie, pentru care Andrei face tot acest efort deosebit.

„INTOTDEAUNA M-A FASCINAT SPORTUL“, spune Andrei. „Este o lume pe care am descoperit-o cu adevarat in 2011. Naste ambitii, modeleaza caractere, impune disciplina si te face sa iti depasesti propriile limite.“ Nascut si crescut in Bucuresti intr-o familie care nu a prea avut legatura cu sportul, Andrei a fost cel caruia i-a placut inca de mic sa faca miscare. Fie ca este vorba de baschet, tenis, patinaj, schi, drumetii montane, inot, alergare, volei, badminton, mers cu rolele, Andrei este in permanenta miscare.
A descoperit alergarea pe distante lungi in 2011, dupa o perioada de recuperare de aproape noua luni, in urma unei operatii de ruptura de menisc. Vointa si programul bine aplicat de fitness si kinetoterapie i-au permis ca, in scurt timp, sa poata face alergari usoare, mai intai pe banda, apoi afara.

A AVUT SANSA SA ASCULTE POVESTIRILE unei prietene care tocmai se intorsese de la prima ei cursa de maraton, ING New York City Marathon. „Emotiile cursei, trairile, toata experienta in sine m-au facut sa imi doresc imbarcarea in aceasta aventura. Stiam ca distanta de 42,195 de kilometri nu va fi una usor de parcurs, stiam ca vor urma antrenamente dificile, insa in general nu-mi place sa refuz o provocare. Asa s-a nascut un program de antrenament intins pe aproape sapte luni si 3.200 de kilometri, menit sa ma pregateasca pentru primul meu maraton, Athens Classic Marathon 2011“, isi aminteste Andrei Gligor.
Acesta a fost doar inceputul. Cine a alergat un maraton stie ca nu te poti opri la o singura cursa. „Pentru mine, maratonul inseamna, in primul rand, cunoastere de sine, descoperirea unor calitati pe care nu erai constient ca le ai, inseamna placerea de a alerga, de a fi sanatos si de a privi viata dintr-o perspectiva pe care multi nu o au.“
Bucuria alergarii i-a fost completata si prin participarea la evenimente in scop caritabil: campania In pas cu Paul, derulata de Asociatia Inima Copiilor, evenimentul 24 h – alergam pentru copii, IOR Night Ultra Marathon 57 de kilometri, unde a fost din nou alaturi de Asociatia Inima Copiilor. „Este o onoare si o placere sa alergi avand o cauza caritabila in spate.“

RETCAM ESTE „PREMIUL“ LA FINALUL drumului dintre Bucuresti si Tindouf. E dramatic, dar simplu: fara acest aparat, multi dintre nascutii prematur in Romania risca sa orbeasca.
Afectiunea se numeste retinopatie de prematuritate si apare la copiii care, nascuti inainte de termen, inca nu au incheiata dezvoltarea retelei de vase de sange din retina. Dezlipirea retinei si orbirea sunt urmarile retinopatiei nedescoperite si netratate la timp. Practic, doar pentru ca s-au nascut prematur si nu pot fi depistati la timp, mult prea multi copii sunt condamnati sa nu vada niciodata.
Aceasta este cursa in care a pornit Andrei Gligor alaturi de Asociatia Inima Copiilor – incearca sa stranga banii necesari cumpararii aparatului care poate ajuta acesti copii sa aiba o viata normala. Aparatul se numeste RetCam Fundus Camera si este un scanner care culege imagini de pe retina copilului. Acestea pot fi salvate electronic si folosite de medici (local sau la distanta) pentru diagnostic si alegerea tratamentului.
Camera e indispensabila pentru un tratament precoce si corect al bebelusilor nascuti prematur, dar poate fi utila pentru pacientii de orice varsta. Folosind acest scanner si alte dispozitive (oftalmoscopul, laserul retinian), medicii de la Spitalul Marie Curie vor putea salva de la orbire o multime de copii.

APARATUL COSTA 29.000 DE EURO. O suma mica in comparatie cu sansa unui nou-nascut de a fi salvat de la orbire.
Andrei Gligor, impreuna cu Asociatia Inima Copiilor si Ro Club Maraton vor sa duca la bun sfarsit aceasta campanie. Oricine poate sa ii sprijine cumparand, pe site-ul sau, andreigligor.ro, kilometri alergati de Andrei.

! „Pentru mine, maratonul inseamna cunoastere de sine, placerea de a alerga, de a fi sanatos“
 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here