Ai grija de banii tai

0
315

Adaptare de Irina Mereacre • Ilustratii de Iker Ayestaran

Citeste povestea unui american care, dupa ce a acumulat datorii de 70.000 $, a preluat controlul asupra bugetului sau. Jason Peceny, 32 de ani, iti impartaseste experienta sa


CUM AM PIERDUT BANII
Chiar daca am fost suficient de norocos cat sa obtin un job imediat dupa absolvirea facultatii in 2002, acumulasem 24 de produse de creditare in valoare de 72.907 $: imprumuturi studentesti, carduri de credit, carduri de cumparaturi, credite pentru autoturisme si altele. Nu contractasem imprumuturi ca sa ma plimb prin tari exotice – ba chiar am lucrat in fiecare vacanta de primavara si mi-am mentinut un job part-time in timpul anului universitar. Insa, chiar si in situatia asta, cu venitul obtinut imi permiteam sa acopar doar cheltuielile minime. Odata ce au inceput sa creasca standardele intereselor mele, am constatat ca si datoriile mele cresteau de la o luna la alta. Astfel, pana in 2005 mi-am declarat stare de insolventa. Iar la patru ani dupa nefericitul eveniment, exact cand incepusem sa ma pun pe picioare, am fost concediat.

CUM I-AM RECUPERAT
In timpul celor noua luni de somaj mi-am stabilit un buget exigent – pe care l-am pastrat si dupa ce mi-am gasit un job. Noul meu loc de munca a fost in Bay Area (regiunea golfului San Francisco), dar chiar si cu costurile mari de trai am reusit sa gestionez cheltuielile. Nu mai aruncam bani pe mese in oras, betii si filme – astfel, am salvat lunar sute de dolari. Si nu m-am atins de economiile pe termen lung, chiar daca anul urmator ramasesem din nou fara job. Ajutorul de somaj acoperea toate necesitatile mele si mi-am rezumat datoriile la sase credite. Acum, istoricul meu de creditare este mult mai bun, cel mai bun pe care l-am avut vreodata. Dar, pana sa ajung la aceasta performanta, am parcurs un drum lung, de-a lungul caruia am invatat cinci lectii importante. Citeste-le in continuare.

1 Joaca in aparare
Disperarea m-a fortat sa-mi stabilesc un buget care trebuia, in primul si-n primul rand, sa ma tina departe de necazuri. Multe persoane nu stiu unde li se duc banii sau care este suma reala necesara lunar. Uite ce fac eu: scad cheltuielile din venitul net lunar si depun banii ramasi in contul de economii. La inceput pare destul de dificil, insa in timp te vei obisnui. Mai mult chiar, vei gasi modalitati prin care sa reduci cheltuielile variabile (cum ar fi benzina sau cumparaturile de la supermarket).
„Niciodata nu esti prea tanar sa pui bani deoparte pentru perioada pensionarii“, sustine Gary Schatsky, planificator financiar din New York.

2 Limiteaza-te la un singur card de credit
Pare un lucru evident, dar e foarte important ca tinerii sa-l ia in considerare. Campusul meu universitar era asaltat de consilieri bancari, iar eu m-am lasat ademenit de produsele prezentate de acestia. Mare greseala. E suficient sa ai un singur card de credit cu ajutorul caruia sa-ti platesti toate serviciile si cumparaturile; nimeni nu are nevoie de 24 de credite diferite.
„Ar trebui sa te gandesti la dobanda cardurilor de credit ca la o otrava“, spune Gary, „chiar daca ti se serveste in cantitati mici. Una e sa te rasfeti cu un lucru nou care iti place la nebunie, dar lucrurile se schimba cand trebuie sa adaugi la pret valoarea dobanzii, care poate varia intre 12% si 22%“.

3 Invata sa negociezi
Am negociat un pret mai bun pentru polita de asigurare auto (am mentionat pretul cerut de concurenta) si pentru abonamentul la cablu TV (am insistat sa mi se pastreze pretul promotional si dupa expirarea lui). Asa am economisit circa 500 $ in decursul unui singur an.

4 Prioritizeaza datoriile
Daca nu ai suficienti bani, invata sa stabilesti prioritati. Fix cu un an inainte sa-mi declar insolventa, mi-am cumparat o masina noua (cea veche, cu care parcursesem circa 200.000 de kilometri, nu mai era un mijloc de transport tocmai sigur). Desi creditul pentru noua masina a fost inclus in dosarul de insolventa, in continuare aveam de platit o rata lunara de 410 $. Daca nu as fi achitat rata, masina mi-ar fi fost luata.
„De asemenea, stabileste-ti prioritatile in functie de rata dobanzii“, sustine Gary. „Cel mai probabil vei dori sa incepi prin a plati datoriile cu cea mai mare rata a dobanzii.“

5 Preia controlul
Cand eram somer, m-am decis sa slabesc in aceeasi perioada in care luptam sa reduc din cheltuieli. Acum, dupa doi ani si jumatate si cu 30 de kilograme mai putin, am mai multa incredere in mine si sunt intr-o forma excelenta. Iar starea mea de spirit si cea fizica se afla in concordanta cu noua mea situatie financiara.

Jason Peceny, Concord, California, lucreaza ca supervizor productie la o companie americana producatoare de saltele pentru dormit.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here