5 semne de pietre la rinichi pe care nu ar trebui să le ignori

0
878
Durerea „într-o parte” nu e nicidecum singurul semnal de luat în seamă cum că ai putea suferi de calculi renali. Ți-ar folosi să ai habar și despre altele.
Durerea „într-o parte” nu e nicidecum singurul semnal de luat în seamă cum că ai putea suferi de calculi renali. Ți-ar folosi să ai habar și despre altele.

Fie și numai gândul la pietre la rinichi (sau calculi renali, pe numele lor mai științific) poate fi suficient pentru a resimți durerea înfiorătoare pe care ți-o produc. Până la urmă, dacă e să fim sinceri, trebuie să recunoaștem că se poate întâmpla oricui.

Pietrele la rinichi se formează atunci când urina devine prea concentrată, permițându-le mineralelor și sărurilor din urină să cristalizeze, spune urologul Philip Zhao. Astfel, se pot forma acumulări care seamănă cu pietrele, niște pietre cu o suprafață zgrunțuroasă, ceea ce le face să fie și mai dureroase atunci când „zburdă” prin rinichi, tractul urinar și vezică.

Pietrele la rinichi sunt din ce în ce mai frecvente. O posibilă explicație e legată de creșterea cazurilor de obezitate, spune Dr. Zhao. Deshidratarea organismului și antecedentele familiale de pietre la rinichi sunt factori care cresc riscul confruntării cu această problemă.

Cum ai putea afla cât mai din timp că suferi de așa ceva? Ei bine, durerea e primul și cel mai sigur indiciu, spune Dr. Zhao. Pe lângă suprafața lor abrazivă, pietrele pot crea blocaje care sunt resimțite dureros.  Asta se poate întâmpla în orice moment din timpul călătoriei pietrelor de la rinichi până în vasul toaletei. Dacă pietrele sunt mici însă și nu obstrucționează cursul firesc al lucrurile, se poate întâmpla să nu simți nicio durere.

„Oamenii cred că pietrele la rinichi sunt prin definiție chinuitoare, dar nu e neapărat să fie așa”. Chiar dacă ai sau nu dureri, îți prezentăm cinci alte semne pe care altfel le-ai putea neglija. (Dacă se dovedește că ai pietre la rinichi, iată cum te poți trata.)

  1. Sânge în urină.

Datorită suprafeței lor abrazive, pietrele pot cauza inflamații și escoriații. Iar asta poate duce la urme de sânge în urină, sune Dr. Zhao. În unele cazuri, sângele e vizibil, ceea se numește hematurie. Alteori, urmele de sânge sunt doar microscopice.

2. Nevoia de a urina mai des decât în mod normal.

Chiar dacă pietrele nu produc blocaje, probabil creează presiune sporită la nivelul tractului urinar. Asta duce la resimțirea unei nevoie mai frecvente de a urina. E posibil să simți nevoia de a merge mult mai des la o toaletă, deși consumul de lichide e același ca în mod normal.

 

 

3. Febră sau frisoane.

Deși nu e foarte frecvent, se poate întâmpla să faci o infecție ca efect al pietrelor la rinichi, continuă Dr. Zhao. Urina tulbure sau alte semne de infecție (mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cele de gripă) cum ar fi senzația de slăbiciune, febra sau frisoanele, sunt indicii că despre asta e vorba.

4. Durere iradiantă.

Durerea poate iradia din punctul de blocaj al sistemului urinar, astfel încât o poți resimți în alte zone. De exemplu, dacă pietrele obstrucționează vezica, ai putea avea o durere generalizată în partea inferioară a abdomenului, inclusiv în zona testiculelor. Dacă pietrele sunt localizate în zona uretrei, poți avea dureri la urinare.

5. Greață și vărsături.

Datorită dureri poți avea o stare generală de rău. Asta nu e ceva specific pietrelor la rinichi. Oricând corpul resimte orice fel de durere, sistemul nervos e supra-solicitat. Iar asta poate duce la simtpome precum greața sau vărsăturile.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here