6 lucruri pe care nu le știai despre băutura din pahar

0
995
bautura

Poți crede că știi totul despre ceea ce torni în pahar, dar mai sunt atâtea de aflat: care sunt cele mai bune vinuri roșii; cum prepari un cocktail pe gustul lui James Bond; cum recunoști diferite beri după miros; unde, când și de ce a apărut berea fără alcool.

  • Italia nu este doar cel mai mare producător de vin, la nivel mondial, după cum indică cel mai nou clasament realizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului, ci și locul unde cresc cei mai gustoși struguri negri. De exemplu, soiul Aglianico, întâlnit în sudul Italiei, din care sunt obținute cunoscutele vinuri Taurasi.
  • La capitolul “cele mai bune vinuri roșii”, are un cuvânt de spus și Spania, al treilea producător mondial (pe locul doi, ai ghicit, se află Franța),  aici fiind produse unele dintre cele mai apreciate vinuri de culoare închisă: Malaga și Jerez (sau Xeres), un vin special, de colecție, produs de mai bine de 2000 de ani și obținut din amestecul vinurilor vechi și noi.
  • Și dacă tot am ales să vorbim despre vinul roșu, trebuie să știi că faimosul vin de Porto nu este unul obișnuit, ci un vin fortifiat, licoros, cu un conținut ridicat de zahăr și o concentrație mare de alcool. Servit de obicei la desert, pentru aroma sa dulceagă, vinul de Porto poate fi însă și sec, demisec, dar și alb.
  • Ai deschis internetul de dimineață și acesta este primul text care ți-a apărut în feed? Nu face nimic, avem informații și despre berea fără alcool. Știai, de exemplu, că nu este deloc o invenție recentă?

În Evul Mediu, erau produse beri cu o concentrație mică de alcool, însă adevărata bere nealcoolică își are originea în perioada Prohibiției (începutul secolului 20), un moment important în istoria Statelor Unite. În 1919, Congresul American a votat un act prin care s-a fixat o limită de 0,05% la sută concentrație alcoolică nu doar în cazul berii, ci pentru toate băuturile.

Ne putem imagina cât de fericiți au fost americanii după această decizie, însă trebuie spus că astăzi berile fără alcool sunt unele dintre cele mai bine vândute băuturi. Cele mai căutate rămân, însă, rețetele tradiționale, de la berea nefiltrată, la cea arămie, fiind și foarte simplu să găsești bere online.

  • Iată și un detaliu pe care nu mulți îl cunosc: berea poate fi degustată aproape la fel ca vinul și nu este de ajuns să îi testezi gustul; îți trebuie și nas pentru ea. Ce vrem să spunem este că poți identifica țara de origine a unei beri doar mirosind paharul. Berile produse în Marea Britanie au o aromă pământoasă, cele germane păstrează ceva din parfumul lanurilor de orz și hamei, în timp ce berea americană are miros de citrice.
  • Încheiem in style, cum altfel decât cu rețeta cocktailului pe care ți l-am promis. Ce cocktail? Bond… James Bond. Băutura preferată de celebrul personaj este Vesper Martini, însă Bond a fost văzut și cu alte pahare de cocktail la braț: Vodka Martini, Americano, Black Velvet, Negroni, Old-Fashioned sau Stinger.

Vesper Martini este un cocktail obținut din 3 doze de dry gin, 1 doză de votcă, ½ doză de vin Lillet Blanc, amestecate într-un shaker, la  care se adaugă puțină coajă de lămâie, pentru garnisirea paharului.

 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Mega-image

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here