6 bărbați de succes care au construit de la zero imperii în business

0
1158
barbati de succes

Cele mai memorabile povești de succes sunt acelea ale antreprenorilor care au pornit de la zero, fără să moștenească o afacere de familie sau să aibă în spate susținerea unor părinți înstăriți. Acum, ei conduc imperii care valorează milioane de dolari. Poveștile acestor oameni sunt un model de inspirație pentru oricine visează să pună pe picioare o afacere de succes și demonstrează că prin eforturi titanice și muncă asiduă oricine poate da marea lovitură.

Howard Schultz, fondatorul Starbucks

Este ușor să presupui că Howard Schultz, fondatorul lanțului de cafenele Starbucks, provine dintr-o familie înstărită, mai ales că afacerea lui s-a extins la nivel global, iar brand-ul Starbucks este acum unul recunoscut doar după logoul companiei. Însă adevărul este cu totul altul. Schultz s-a născut într-o familie de oameni modești, cu venituri sub medie, dar a visat dintotdeauna la prosperitate.

Într-un interviu acordat Mirror, el declara că știa, încă din copilărie, „că oamenii aflați de partea cealaltă au mai multe resurse, mai mulți bani și familii mai fericite. Și, dintr-un motiv sau altul, nu știu de ce sau cum, voiam să sar acel gard și să obțin lucruri dincolo de limita posibilităților”.

Schultz a reușit să intre la facultate obținând o bursă de fotbal, a intrat apoi pe piața muncii, iar după un timp a devenit patronul unui mic lanț de cafenele numit Starbucks, care la momentul respectiv număra doar 60 de magazine. El a reușit să extindă la nivel internațional rețeaua de cafenele și să o transforme într-un adevărat fenomen, care numără acum zeci de mii de coffee shop-uri deschise în peste 75 de țări de pe 6 continente, fiind cel mai mare lanț de cafenele din lume, cu venituri de aproximativ 22.387 miliarde de dolari, în 2017.

Richard Branson, patronul Virgin Group

Richard Branson este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori, magnați și investitori din lume, patronul Virgin Group, care controlează peste 400 de companii la nivel global. Născut în suburbiile Londrei, Branson s-a remarcat la școală prin notele extrem de proaste, care l-au făcut chiar pe directorul școlii să îi spună că fie va ajunge la închisoare, fie va deveni milionar.

Norocul lui Branson a fost susținerea părinților săi, care l-au încurajat să pornească pe cont propriu în afaceri. Mama britanicului pusese ea însăși pe picioare câteva businessuri mici, în care vindea cutii de lemn pentru șervețele și coșuri de gunoi pentru hârtie.

Richard Branson a început cu lansarea unei reviste de muzică pentru adolescenți, pe care a transformat-o ulterior în casa de discuri Virgin Records, luând un împrumut de la bancă. El a declarat în repetate rânduri că, deși a avut susținerea morală a familiei, nu a fost ajutat cu bani, iar tot ce a făcut a fost pe propriul risc. Ulterior, Virgin Records a devenit o afacere internațională uriașă, iar Branson s-a extins și în domeniul companiilor aeriene.

Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property

Liviu Tudor este acum conducătorul companiei de investiții și dezvoltări imobiliare Genesis Property, care deține parcurile de birouri Novo Park, din Pipera, și West Gate, din Militari. Omul de afaceri a demarat primul său business în anii ’90, când a început să importe calculatoare din Singapore, intuind setea populației abia ieșite de sub comunism pentru tehnologie de ultimă oră.

“Nici nu vă imaginați deschiderea pe care o generase inventarea calculatoarelor personale la finalul anilor ’80. Această deschidere adăugată deschiderii țării, după căderea regimului comunist, era o chestiune fabuloasa pentru ingineri. Aş fi vrut să o compar cu apariția iPhone-ului, care a fost o revoluție, dar la noi era o dublă revoluție: intrarea într-o nouă eră economico-socială și invenția calculatoarelor personale. Eu am fost calculatorist încă din facultate, iar până atunci lucram cu Independent și Coral, niște calculatoare făcute în cooperare cu americanii, calculatoare mari ținute în săli speciale. Nu trebuia să creezi oportunități, era o sete fenomenală de electronice”, povestește Tudor.

Banii câștigați din micul business au fost apoi reinvestiți până la jumătatea anilor ’90, când omul de afaceri originar din Piatra Neamț a identificat o nouă oportunitate: comunicațiile prin sateliți, iar ulterior a intrat pe piața imobiliarelor.

Jan Koum, fondatorul WhatsApp

Familia lui Jan Koum a emigrat în SUA din Ucraina, pe vremea când acesta avea doar 16 ani. Ajunsă în America, familia Koum își ducea existența de pe o zi pe alta, trăind din bonuri de masă și lucrând cu ziua pe unde se putea. Koum avea să arate încă de mic o pasiune pentru tehnologie, iar în 2009 și-a unit eforturile cu Brian Acton și împreună au lansat o aplicație de mesagerie care le permitea utilizatorilor să trimită mesaje fără costurile sau restricțiile impuse de SMS-uri. Acum, sute de milioane de oameni din întreaga lumea folosesc aplicația WhatsApp, pentru care Facebook le-a plătit celor doi fondatori miliarde de dolari, permițându-le să dețină în continuare 50% din acțiuni.

Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX

Elon Musk s-a născut în 1971, în Africa de Sud, în familia unui inginer electromecanic și a unui fost model și nutriționist canadian. Când avea doar 9 ani, părinții săi au divorțat, iar Musk s-a mutat în suburbiile Pretoriei, împreună cu tatăl său, un bărbat dur care i-a abuzat emoțional pe Musk și pe frații săi, după cum a povestit ulterior inventatorul. El a declarat că după ce a plecat de acasă a rupt orice relație cu tatăl său și nu vorbește cu el nici în prezent.

La școală, Musk era hărțuit de colegi, bătut cu regularitate până leșina și chiar împins pe scări, incident după care a ajuns la spital. Poate acesta este și motivul pentru care tânărul Musk a preferat să se refugieze în citit, iar la vârsta de 12 ani a învățat singur programare și a început să creeze jocuri video.

Elon Musk s-a mutat în Canada cu puțin timp înainte să împlinească 18 ani, iar în 1999 a pus bazele Pay Pal, urmând ca doi ani mai târziu să înființeze SpaceX, și Tesla, în 2003. Acum, Elon Musk este cel mai cunoscut inventator, cu o avere netă estimată la 20,9 miliarde de dolari, care îl plasează pe locul 53 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.

Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil

În copilărie, canadianul Guy Laliberté își consuma energia creativă cântând la acordeon, înghițind flăcări și mergând pe picioroange în Quebec, orașul său natal. În 1987, a investit puținii bani strânși pentru a-și duce trupa de acrobați la Festivalul de Arte din Los Angeles.

În acel moment, Guy Laliberté nu avea bani nici măcar pentru biletele de întors acasă, în Canada, dar a ales să se încreadă în instinctele sale. Trupa no-name din Quebec se numea Cirque du Soleil, cea mai de succes trupă de acrobați din lume, care astăzi are turnee internaționale și un sediu în Las Vegas. Spectatorii fac coadă pentru a cumpăra biletele și sunt dispuși să plătească și sute de dolari pentru un loc în față la cele mai renumite show-uri acrobatice din întreaga lume.

Guy Laliberté este acum CEO-ul Cirque du Soleil, iar în timpul liber joacă poker profesionist, arătând că încă îi place să riște și să aibă încredere în instinctul său.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Kathy Hutchins

(P) Articol realizat împreună cu Liviu Tudor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here