5 scurtături spre succes

0
274

CHIAR ȘI PENTRU BĂRBAȚII CARE NU sunt fanii tehnologiei, lansarea Google Earth a fost un moment istoric. Cine nu-și amintește când a „zburat“ pentru prima oară deasupra străzii lui, chiar din fața calculatorului? Prietenul acestuia – Google Maps –, s-a dovedit la fel de surprinzător. Din acel moment, nu a mai trebuit să întrebăm trecătorii în ce direcție s-o luăm.

Totul a început cu câțiva foști angajați de la compania de software 3D – Silicon Graphics, care, în 2000, i-au prezentat antreprenorului John Hanke o animație ce putea să te transporte din spațiu până jos, la nivelul străzilor din Denver. Discuția a început cu ideea creării unui joc video și s-a încheiat cu o hartă 3D a lumii, care putea fi accesată de oricine, oriunde. (Ai o idee genială? Citește pasul 1.)

Când au constatat că punerea în aplicare a viziunii necesita măsurători precise, Hanke și specialiștii în software Brian McClendon și Michael T. Jones au pus, în 2001, bazele companiei de cartografie 3D Keyhole. (Vrei să-ți formezi o echipă? Citește pasul 2.) Ei au început să-și vândă serviciile de cartografiere clienților, inclusiv Pentagonului. Apoi CNN a folosit tehnologia Keyhole în timpul războiului din Irak, pentru a simula zborul deasupra Bagdadului, oferindu-le astfel o expunere mai mare. Asta a atras atenția celor de la Google, care, în 2004, au cumpărat compania.

Hanke nu s-a așteptat niciodată ca jobul lui de la Google să fie permanent; era prea dependent de energia și creativitatea specifice mediului start-up ca să rămână mult timp în aceeași companie. Însă proiectele interesante au curs unul după altul: Maps, Street View, Google Moon și Google Sky. Șase ani mai târziu, Hanke conducea o divizie de sute de angajați, însă problemele administrative îi afectau motivația. (Te simți copleșit? Vezi pasul 3.) Nerăbdător să revină la perioada care îi stimula inventivitatea, se gândea să lase compania pentru a lucra în procesul de dezvoltare a produselor. Băieții de la Google s-au gândit că era o idee proastă, așa că au făcut un compromis: l-au lăsat să creeze un „start-up“ în cadrul companiei. Hanke a avut o idee, și-a „scos de la naftalină“ abilitățile de codificare și a petrecut următoarele șase luni lucrând la prototipuri și formându-și o echipă, din care făceau parte și câțiva veterani de la Google Earth și Maps. (Vrei succes garantat? Citește pasul 4.)

Noul start-up a fost numit Niantic Labs, după un vas care vâna balene și care a eșuat în San Francisco în perioada Goanei după Aur, iar mai târziu a fost folosit, pe rând, ca magazin și hotel. Pe măsură ce orașul se dezvolta, vechea navă a fost, pur și simplu, absorbită și acoperită de clădirile noi. Puteai să stai deasupra ei – la o aruncătură de băț de clădirea Transamerica Pyramid – fără să știi. Așadar, misiunea Niantic e să ne avertizeze despre lucrurile captivante din jurul nostru (Vrei un obiectiv mai mare? Citește pasul 5.) Aplicația Field Trip îți urmărește poziția și te avertizează cu un bâzâit când ceva interesant – un monument istoric, un restaurant bun – apare în peisaj. (Niantic a lansat și Ingress, un joc științifico-fantastic cu mai mulți jucători, care se desfășoară în destinații din lumea reală.)

Aplicația Field Trip pentru iPhone și Android are tot mai mulți utilizatori, iar Niantic a lansat-o recent pe Google Glass, ochelarii inteligenți pentru realitate augmentată. În timp ce programul inițial al lui Hanke – Google Earth – a deschis perspectivele asupra lumii, ținându-ne imobilizați la birou, antreprenorul este preocupat acum de oportunitățile oferite de realitatea augmentată, care promite să lărgească limitele dincolo de ceea ce oferă astăzi un smartphone. Crezi că trebuie să lucrezi la Google ca să ai asemenea reușite? Ia-o ușor. „Gândește-te la ce-ți dorești cu adevărat și cere“, spune Hanke. „Dacă dorințele tale corespund cu nevoile companiei, rezultatul final poate fi excelent pentru toată lumea.“

 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here