5 lucruri înfricoșătoare pe care nu le știai despre coșmaruri

0
682
coșmaruri

Dar chiar dacă oamenii de știință nu au înțeles totul despre coșmaruri, cele câteva lucruri pe care le-au înțeles s-ar putea să te surprindă – sau chiar să te înfricoșeze.

  1. Nu au un înțeles literal.

Cercetătorii sunt de acord că majoritatea coșmarurilor sunt provocate de anxietate, dar rareori reprezintă o interpretare literală a lucrurilor care te supără.

Un studiu restrâns al cercetătorilor de la Universitatea Tufts a investigat visele și coșmarurile după atentatele de pe 11 septembrie; teoria lor era că evenimentele au produs cel puțin un anumit nivel de traumă pentru toți locuitorii Statelor Unite.

Deși toți subiecții (niciunul fiind direct afectat de atentate) au raportat o creștere notabilă a viselor intense și a coșmarurilor, niciunul nu a visat în mod special Turnurile Gemene, avioanele sau nici măcar clădiri înalte care se prăbușesc, deși imaginile au fost rulate enorm de mult pe toate televiziunile.

  1. Nimeni nu te va auzi când țipi. 

În filme, oamenii se sucesc și se învârtesc atunci când au coșmaruri. Dar în realitate nu poți țipa – și nu te poți nici mișca – atunci când ai un coșmar.

„În timpul somnului cu vise – stadiul REM – toți mușchii noștri sunt paralizați, cu excepția mușchilor oculari și a celor folosiți pentru respirație”, spune Dr. Aneesa Das, profesor asistent de medicină internă cu specializare în medicina somnului la Centrul Medical Wexner din cadrul Universității de Stat Ohio.

Atunci când te ridici în fund și începi să țipi, deja te-ai trezit și ai ieșit din stadiul de somn cu vise”, spune ea. Iată de ce îți amintești coșmarurile mai clar decât alte tipuri de vise.

„Te trezești direct din coșmar, prin urmare îți aduci aminte mai bine”, spune Dr. Das, față de visele neînfricoșătoare, care nu te trezesc.

  1. În coșmar faci practică pentru ce se întâmplă în realitate. 

Există multe teorii despre motivele pentru care visăm: Unii cercetători cred că visele sunt o reflexie a inconștientului, în timp ce alții cred că e modul în care creierul se ține ocupat în timp ce restul corpului se odihnește.

Dar Dr. AJ Marsden, profesor asistent de servicii și psihologie umană la Facultatea Beacon din Leesburg, Florida, spune că cercetătorii au ajuns acum la concluzia că visele reprezintă modul în care creierul încearcă să rezolve probleme sau să abordeze emoțiile intense.

„Un coșmar poate reprezenta modul în care creierul nostru ne pregătește pentru o anumită situație înfricoșătoare”, spune ea.

Dacă ai coșmaruri despre cum intră hoții în casa ta, e posibil ca acest vis să fie modul în care mintea ta te pregătește să faci față situației în realitate, sau în care te ajută să simți mai puțină teamă.  

  1. Îți poți controla coșmarurile. 

Dar ai nevoie de mult exercițiu. „Visele lucide” sunt cele în care știi că visezi și în care poți controla direcția visului.

„Unii oameni pot începe să-și controleze visele, dar, imediat când realizează că visează, de obicei se trezesc”, spune Marsden.

Cercetătorii încep să folosească această tehnică pentru a ajuta persoanele cu sindrom de stres posttraumatic, care suferă frecvent de coșmaruri. „Ideea este că, dacă îi învățăm să-și controleze coșmarurile, pot începe să lucreze la trauma lor”, spune Dr. Das.  

  1. Există lucruri mai înfricoșătoare decât coșmarurile.

Terorile nocturne, deși sunt rare la adulți, sunt probabil mult mai terifiante pentru părinți decât sunt pentru copiii care suferă de ele. Îți găsești copilul urlând, deseori cu ochii larg deschiși.

Spre deosebire de coșmaruri, nu poți trezi copilul în timpul unei terori nocturne, spune Marsden. Copiii își amintesc coșmarurile înfricoșătoare, dar nu au nicio amintire legată de terorile nocturne atunci când se trezesc.

În timp ce majoritatea viselor au loc în timpul somnului REM, terorile nocturne apar în timpul somnului de fază 4, care este faza cea mai profundă. Marsden spune că aparent acestea apar deoarece copiilor le este greu să facă tranziția de la acest tip de somn profund la somnul REM.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here